Svět vůní

Svět vůní https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500948/bmid_svet-vuni-Al3-500948.png 4 23 6

Parfumerie Douglas série

< 2. díl >

Hamburk, 1920. Parfumerie Douglas existuje už deset let. Zakladatelky Marie a Anna Carstensovy se chtějí soustředit na navazování mezinárodních kontaktů, a proto předávají každodenní provoz do rukou svých kmotřenek Herthy a Lucie Hardersových. Mladé ženy však očekávají těžké časy: německé hospodářství se hroutí pod tíhou povinnosti platit válečné reparace, kvůli inflaci klesá počet zákazníků. Při hledání nových nápadů se nechá Lucie v Berlíně a New Yorku zlatých dvacátých let inspirovat výjimečnými vůněmi – ale také láskou.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Das Paradies der Düfte , 2022


více info...

Přidat komentář

Mabie
08.01.2024 3 z 5

I tentokrát se kniha opírá o genealogické rešerše a vychází z historických reálií. Samotné téma parfumerie i vše okolo rodin a přátel zakladatelek firmy Douglas je samozřejmě spíše pro ženy, přesto je děj poznamenán popisovanou dobou, kdy sílil vliv Adolfa Hitlera. Dříve mne nenapadlo, jak kruté podmínky života měli lidé v Německu v době válečných reparací. Takže i přesto, že je kniha o vůních a “dobrý parfém hýčká naše smysly a zvyšuje pohodu", příběh čtenáře až tolik nehýčká.
V textu byla opět řada zajímavostí ze světa vůní a zvlášť mě zaujalo, že ambra (které se říká v Číně "dračí slina") je ve skutečnosti látka, vznikající v důsledku nemoci trávicího traktu vorvaňů, která se dostává do moře buď jako zvratky nebo když zvíře uhyne. Tato látka musí být vystavena dlouhé roky slané vodě, vzduchu a slunci, aby získala svou příjemnou vůni a představa, že se lidé za drahé peníze voní zvratky, mi tedy příliš romantická nepřipadá. :-)
Ocenila jsem i pár vtipných citátů, nejvíce asi ten od Marka Twaina: "Čas možná hojí všechny rány, ale jako kosmetička je mizerný."
Celkově kniha není nic převratného, ale dá se s ní usadit do křesla k čaji a vychutnat si trochu meziválečné romantiky.

Markett
14.12.2023 5 z 5

Druhý díl z prostředí parfumerie Douglas je krásný a příjemně navazující na díl první. Ač jsme byli z prvního dílu zvyklí na Marii a Annu, tady se setkáváme s novými postavami - jejich kmotřenkami Lucií a Herthou. I když Marii a Annu v tomto díle občas potkáme, hlavní prostor zaujímají spíše Hertha a Lucie. A vůbec to není na škodu. Je příjemné se setkat s další generací parfumerie a s dalšími postavami, které byly s obchodem provázané.
Příběh byl i nadále velmi hezky a čtivě napsaný, dozvídáme se o nelehké době v Německu, kdy po první světové válce tato země prožívala velké problémy s inflací, a s dopady této nelehké doby na parfumerii. Zároveň se dozvídáme o osobních radostech a starostech hlavních postav.
Určitě se těším na další díl, věřím, že bude stejně povedený jako předchozí dva díly. :)


Szilvia1
29.09.2023 4 z 5

Druhý díl o parfumérií Douglas je už spíš o druhou generaci puvodních majitelek,ale Anna i Marie se tam objevují.Příběh byl spíš trošku o jejich soukromých problémech a o politických názorech než o parfumérií,ale jsem zvědavá jak to s nimi dopadne,takže určitě si přečtu i třetí díl.

Ivanule
11.09.2023 4 z 5

O pár let později se v knize opět setkáváme se sestrami Carstensovými,ale v tomto díle mi přišlo,že se více zaměřujeme na postavy jejich kmotřenek a to Herthy a Lucie a jejich životem a sestry v tomto díle byly trochu v pozadí, i když se zde samozřejmě taky vyskytovaly. Už se těším na třetí díl:¨)

zuzana2599
19.07.2023 4 z 5

... pokračování Parfumerie Douglas dočteno. I druhý díl se četl výborně, i když i já měla dojem, že první část byla o trošičku lepší. Opět jsem zavítala do Hamburku 1920, ale tentokrát chod obchodu již řídí kmotřenky majitelek, Hertha a Lucie Hardersovy. Hospodářství má velké problémy, stejně tak parfumerie, Hertha s Lucií prožívají své osudy, stejně tak věrná prodavačka Eugenie... A autoři nezapomněli ani na sestry Marii a Annu, které se v románu znovu objeví. Přečtu si i díl třetí !!

zdenaR
10.07.2023 3 z 5

Druhý díl série se mi zdál malinko slabší, přesto velmi čtivý, zajímavé prostředí a reálie.
Těším se na závěrečný díl.

Autorovy další knížky

2022  76%Vznik rodinného impéria
2023  75%Svět vůní
2023  74%Impérium snů

Kniha Svět vůní je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst37x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x