Vznik rodinného impéria

Vznik rodinného impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495815/bmid_vznik-rodinneho-imperia-wI6-495815.jpg 4 57 17

Parfumerie Douglas série

1. díl >

Nádherné flakony a omamné vůně! Už jako malá dívka je Marie Carstensová fascinovaná parfémy hamburských dam. A tak si se sestrou Annou slíbí, že si jednou otevřou vlastní parfumerii. Získávají inspiraci v Bruselu, Paříži a ve francouzském městě vůní Grasse, a přitom se setkávají se slavnými lidmi té doby, jako jsou Coco Chanel nebo legendární parfumér François Coty. S mnoha novými nápady se vracejí do hanzovního města a začínají plné nadšení pracovat na otevření svého obchodu Douglas v srdci Hamburku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Eine Familiensaga über die Geschichte der Parfümeriekette Douglas , 2020


více info...

Přidat komentář

Kokoska92
15.03.2024 3 z 5

Vůně jsou nositeli vzpomínek. Každý člověk má vlastní vůni a k ní se musí parfém hodit. Proto stejný parfém voní na dvou různých lidech odlišně.

Pěkná knížka plná voňavých parfémů. Bylo příjemné na chvíli zapomenout na starosti všedních dní a ponořit se do světa rozmanitých vůní. I když mi možná trochu vadily některé nepřesnosti v texu.

Šebestová3
15.02.2024 3 z 5

Nenadchne, ale ani neurazí.


Vevericka.eva
10.01.2024 5 z 5

Román se mi četl velmi dobře, postavy trošku plošší, ale děj zajímavý. Taková oddechovka. Líbí se mi, že alespoň částečně je podle skutečných událostí.

Mabie
20.12.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla za jeden lenivý den a bylo to nenáročné, ale "voňavé" vyprávění, poznamenané i 1. světovou válkou. V zásadě je to ale svého druhu putování po exkluzivních salónech Hamburku, Grasse, Bruselu a Paříže na přelomu 19. a 20. století a vše se točí okolo parfémů a vůní obecně (pro což mám slabost). Samotný příběh dvou sester je jednoduchý, ale hezky je popsáno samotné řemeslo parfuméra, různé triky a tipy při vyhledávání vůní a způsoby zpracování surovin, vhodných do parfémů.
V doslovu se lze dočíst, které postavy skutečně žily a které jsou vymyšlené, protože fikce s realitou je promíchaná velice povedeně. Bylo to oddechové, romantické a jako dělané pro zamračený den, který strávíte v křesle s hrnkem čaje po ruce.
P.S.
Vždycky mě rozčiluje, když někdo název vyslovuje "duglas". Po přečtení chápu, že když do Hamburku přišel skotský výrobce mýdla Douglas, od něhož firma získala název, mohla být výslovnost jeho jména poněmčena a proto ho vyslovují tak nemožně.

Markett
03.12.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o parfumerii, která funguje dodnes.

Jako první mě na knize zaujalo to, že je o známé parfumerii, a samozřejmě krásná obálka. Na čtení jsem se velice těšila a můžu říct, že příběh rozhodně stojí za to. Kniha popisuje nelehké začátky, které Marie a Anna musely překonat, milostné příběhy sester, silná přátelství a rodinné peripetie.

Určitě mohu doporučit, příběh je zajímavý a čte se velmi dobře. A těším se na další díly, tak hurá do nich. :)

knihomolkadorfa
18.11.2023 4 z 5

Mám ráda rodinné ságy. A o historii značky Douglas jsem nic netušila. Druhý díl si určitě přečtu.

Síma97
16.09.2023 5 z 5

Kniha mě velmi zaujala a bavila. Rozhodně se chytám číst i další díly.

zuzana2599
17.07.2023 4 z 5

Parfumerie Douglas je opět jedna z dalších ság, které jsem prostě neodolala ! Přiznávám svou slabost na tento druh čtení, mám jednoduše ráda tyto prosté rodinné příběhy plné obyčejného i neobyčejného života... ! Dvě sestry, Anna a Marie Carstensovy z Hamburku, si splnily svůj sen a otevřely v Hamburku svou parfumerii. Hledají inspiraci pro svůj voňavý obchod v Paříži, v Grasse, Bruselu, ale potýkají se i s problémy v rodině či v lásce.
Moc hezky se první díl četl, je to velmi pohodové čtení a já se pouštím do druhého dílu... Pokračuji tedy hned !

zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Miluji rodinné ságy a tato nezklamala. Zajímavé téma, pěkný příběh, velmi čtivá.

Ivanule
04.06.2023 5 z 5

Tento příběh se mi velice líbit, protože jsem vůbec neznala tuto historii firmy Douglas, jsem ráda,že mi ji tímto autoři nastínili a těším se na další pokračování:)

Szilvia1
25.04.2023 4 z 5

Začátek rodinné ságy byla pěkná,plná zvratu,ale hlavně příběh je o tom jak se sny mužou uskutečnit(i když to v příběhu sabotuje jejich nevlastní matka),ale oni si poradí.Příběh je zajímavý,jsem zvědavá na další díly,co se sestrami bude dít.

Noisette73
22.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Čtivé to bezesporu bylo, to ne že ne, vlastně to i pěkně navazovalo a přestože tam bylo tolik velikánů doby vpodstatě natěsnaných na malém prostoru nepůsobilo to násilně, o parfémech a vůních i řemeslu jsme se taky dozvěděli mnoho zajímavého, to samé o řemeslu samotného parfuméra a dokonce jsme se dozvěděli jak to bylo doopravdy, což velmi kvituji, ale jedna hvězda dolů je za to, jak hrozně moc náhod tam bylo, ať už skrz finance, lidi, muže, obchod, kdyby to mohlo být tak růžové, zřejmě by si lidé i dnes otevírali obchody s podobnou lehkostí jako poštovní schránku, tak jednoduché to není a bylo zde plno až pohádkových náhod, přesto jsem si knihu užila, kdyby byla malinko realističtější, patřila by k tomu nejlepšímu za letošek.

alnahu
11.02.2023 5 z 5

Kniha od dvou autorů ,kteří píší pod pseudonymem Charlotte Jacobi se mi četla dobře a proto jsem si ji přidala do čtenářské výzvy.První díl nové série se odehrává v letech 1909-1920.Hlavními postavami jsou sestry Marie a Anna Carstenovy z Hamburku,které sní o tom otevřít svou vlastní parfumerii.Bojují za své podnikání, musí čelit spoustě překážek i ze strany jejich nevlastní matky,která je proti jejich nápadu. Ale jim se přeci jen podaří otevřít svůj vysněný obchod parfumerie Douglas.Kniha je psána zajímavě a čtivě,proto si ráda přečtu I další díly této trilogie.

"Vůně jsou nositeli vzpomínek.
Každá vůně má svůj příběh,
vlastně víc příběhů,
každý pro každou ženu.
která ji použije.
Každý člověk má svou vlastní vůní,
s níž musí parfém ladit.
Proto stejný parfém voní
na dvou různých lidech různě."

Renatecka
11.02.2023 3 z 5

Průměrný románek, neurazí, nenadchne. Druhému dílu ale nejspíš dám šanci :-)

smisekL
04.01.2023 5 z 5

Nádherná kniha! V prvních dvou třetinách knihy jsem se vznášela na obláčku vůní. Pak přišlo poválečné období, které nebylo tak příjemné, ale bezpochyby bylo zajímavě zpracované. Doporučuji

evineckY
17.12.2022 5 z 5

Nádherný historický román ! Líbí se mi svým zpracováním.
Ponořte se do vůní parfémů a mýdla...
Navštivte Světovou výstavu a vynález Chanel č. 5
Potkejte Coco Chanel, Picassa a mnoho známých historických osobností...
A určitě si přečtěte - po stopách skutečných událostí.
Moc doporučuji.

85098211
06.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Knihu jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a moc se mi líbila ;-). Vypráví opravdu zajímavý příběh dvou sester Marie a Anny, které se rozhodnou otevřít si vlastní obchod s parfémy. K tomu je v té době zapotřebí nejen hodně odvahy, kniha totiž začíná v letech 1909 až 1910, ale také určitá částka peněz. Poměrně záhy oběma sestrám tragicky umírá milovaná babička, která jim splnění jejich snu po finanční stránce umožní. Do cesty se jim ovšem staví také spousta překážek, jejich nevlastní matka je hodně proti - a samozřejmě i muži, kteří nedokáží skousnout, že se jim sestry snaží vyrovnat. Obchod však otevřou a brzy se dostaví první úspěchy... Marie a Anna se při svých cestách mezi Hamburgem a Paříží setkávají s carskou rodinou a dalšími slavnými osobnostmi, jako byli například Coco Chanel nebo Ernest Hemingway. A samozřejmě je neminou ani milostná vzplanutí včetně velkých lásek, ale zažijí také zklamání. A na úplný závěr autorka vysvětlí, co všechno ve své knize oproti skutečnosti pozměnila a proč to bylo nutné. Kniha je napsaná svižným, čtivým stylem a já jsem s oběma sestrami, které mi byly opravdu sympatické ;-), ráda prožila jejich zajímavé životy. Tato kniha možná není úplně dokonalá, pravděpodobně se názory na ni budou i dost rozcházet, ale já jsem byla spokojená a s autorkou bych se zase někdy ráda potkala...

Štítky knihy

kosmetika parfémy

Autorovy další knížky

2022  76%Vznik rodinného impéria
2023  75%Svět vůní
2023  74%Impérium snů

Kniha Vznik rodinného impéria je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených2x
Knihotéce118x
Chystám se číst73x
Chci si koupit18x
dalších seznamech6x