Padlý římský orel

Padlý římský orel https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418144/bmid_padly-rimsky-orel-f14-418144.jpg 5 48 12

Vespasián série

< 4. díl >

Caligula je mrtvý, Řím má v rukou slintající blázen Claudius. A Vespasián musí udělat, co bude v jeho silách, aby zachránil svého bratra a našel ztracenou standartu Sedmnácté legie. Na počátku roku 41 Římem zmítají nepokoje. Sabinus a členové pretoriánské gardy vedení Sabinovým švagrem Clementem zavraždili Caligulu a císařem prohlásili Claudia. Aby nevypukl chaos, snaží se Claudiovi propuštěnci Narcissus, Pallas a Callistus co nejrychleji znovu nastolit pořádek. Jenže slintající a kulhající Claudius je pouhou karikaturou svých statečných předků Caesara, Tiberia a Germanika a nemůže se odvolávat na vlastní válečnické úspěchy. Proto se pro něj jeho propuštěnci snaží zajistit nějaké rychlé vítězství. Pallas navrhne, že by císařovo postavení mohl upevnit nález orla, o nějž Sedmnáctá legie přišla před lety v Germánii, a poté úspěšná invaze do Británie. Vespasián a jeho bratr Sabinus, kteří dostanou za úkol standartu najít, však brzy zjistí, že se dostali do mocenského boje mezi Claudiovými rádci a někdo se jim snaží ve zdárném splnění mise zabránit.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Rome's Fallen Eagle , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
27.09.2023 5 z 5

Výborné čtení: uvědomila jsem si, že jsem nějak dlouho Fabbriho nečetla, zato jsem si až moc živě pamatovala ty nepředstavitelně hrůzostrašně odpudivé Caligulovy krvavé až smrtící nápady... Ale s chutí jsem se začetla, když nám pěkně hned na prvních stránkách tuhle zrůdu úhledně propíchali skrz naskrz a nic mu nepomohlo jeho přesvědčení, že je nesmrtelný bůh.
Číst o Vespasiánovi a celé jeho éře nejen jako císaře, zde teprve jako legáta a pověřence nástupnického císaře Claudia vláčeného propuštěnci a především "jedovatou mrchou" Messalinou, je nesmírně zajímavé a poučné. O to víc, že v tomhle díle se římská císařská politika odehrává mimo Město, v Helvétii, Germánii, Galii a především neporazitelné Británii, v letech 41-43 n.l. (se vzpomínkou na porážku v Teutoburském lese o 30+ let dříve).
Velmi čtivé, Vespasián se už může (a musí) také pěkně porochnit ve finančním plánování (zásobování válečného tažení takové armády tak daleko od domova, i na nepřátelském území je prostě super-logistika).

Po pečlivém přečtení doslovu, kde autor třídí zrno od plev, tedy fakta od fikce, jsem byla docela překvapená, kolik se toho odchylovalo od skutečnosti,... i když někdy neměl autor zbytí, když variant líčení historické události existovalo několik odlišných, nebo neexistovala žádná.

A teď nemůžu jinak, než že si půjdu přečíst Claudius bůh a jeho žena Messalina.

Pozn.: Vespasiánův život (s Caenidou), stejně jako dění v říši za jeho císařské vlády mimořádně přitažlivě zpřístupnila ve svých historických románech a detektivkách Lindsay Davisová.

renefer
20.12.2021 4 z 5

Intriky v intrikách jiných intrik. Ale ne vždy všechny vyjdou. A do toho vražda císaře a boj o Británii. Opět moc hezky a barvitě popsáno, většinou čerpáno nebo odvozeno z historických pramenů, autor si pěkně v doslovu zdůvodnil, proč a jak co změnil, aby to dávalo smysl. Jen už se mi začínají plést všechny ty římské postavy s předlouhými jméno začínajícími nejčastěji na C nebo P.


Lolila
25.05.2021 4 z 5

Príbeh začína vraždou šialeného Caligulu, pretoriánska garda rýchlo zvolí nového cisára Claudia a politika a intrigy pokračujú.... Vespasián a Sabinus sa už dostali do tohto "kolotoča" - do mocenského boja vplyvných osôb, ktorí využívajú na dosiahnutie svojich cieľov služby hlavných hrdinov. Nasleduje Germánia a potom invázia do Británie.
Určite stojí za prečítanie...

klokan.1905
28.02.2020 4 z 5

Padlý římský orel...
V pořadí již čtvrtý díl ze série Vespasián od Roberta Fabbriho...
Jestliže byste uvažovali o čtení této série, tak bych Vám určitě doporučil přečíst si nejprve tři předchozí díly...
Toto pokračování začíná zavražděním císaře Caliguly, na jehož místo je dosazen slintající, koktající a kulhající Claudius... Tento je však po dosazení na císařský trůn řízen kroky tří propuštěnců - Pallase, Narcisse a Callista...
Vespasián a jeho bratr Sabinus jsou Pallasem vysláni do Germánie, aby tam získali zpět orla Sedmnácté legie, která tam o něj před mnoha lety přišla... Poté by mělo následovat úspěšné tažení do Británie... Toto vše by mělo přispět k upevnění císařského postavení Claudia...
Určitě se mi tento díl líbil více než díl předchozí... Mé hodnocení by byly silnější čtyři hvězdičky...
Dovolím si malinko odbočit... Daleko větší sympatie u mě měl Cato (od Simona Scarrowa), který sice začal sloužit jako optio, ale postupně se vypracoval do nejvyšších míst... Případně z trochu jiné doby - Richard Sharpe (série od Bernarda Cornwella - Sharpe), který se do vyšších hodností vypracoval z úplně nejnižší vojenské hodnosti...
Chápu však, že v období Říma lidé, v tomto případě Vespasián, těžili ze svého společenského postavení... Pro milovníky historických románů mohu sérii Vespasián určitě doporučit k přečtení...

lampernaqui
03.01.2020 4 z 5

Série pokračuje zdárně dál, jen tady mi lehce kvalita zakulhala. A to vlastně od okamžiku, kdy hlavní hrdinou proti své vůli vyráží na dlouhé putování na vzdálený ostrov jménem Británie. V téhle sérii si vždycky rád čtu o římském politikaření a intrikách - či o tom, jaká osobnost má zrovna vládu v rukou. Caligula je sice pryč, ale drápky vystrkuje Messalina. Budu doufat, že série se brzy vrátí zpátky do centra moci.

TitusRomanus
17.11.2019 5 z 5

Za mě nejlepší ze všech dílů, které jsou zatím přeloženy do češtiny

orinka3
12.08.2019 4 z 5

Správná chlapská četba, kterou ocení i žena. Musí být téměř nemožné bojovat o život za podmínek, kdy je jasné, že se nejedná poctivě, navíc ve strašidelném Teutoburském lese. Úkol - získat ztraceného Orla - se sice podaří splnit, ale za jakou cenu? Boj o Británii se zvrhává ve frašku, poněvadž slouží nově zvolenému Claudiovi, aby získal popularitu. Kdo do vysoké politiky vidí, propadá se hanbou. A to ještě není všemu konec...

NemmamSlov
11.08.2019 5 z 5

"Nikdy si neprěj, co nemáš. Odvádi to mysl od toho, abys využil naplno to, čo máš."

Tak toto bola zatial najlepšia časť tejto série. Fabri v tomto príbehu mečom nešetril a konečne po dlhej dobe sa Vespasian vracia do Rímskej legie. Politická situácia sa mení po Caligulovej smrti a Vespasian so svojim bratom Sabinom musia pomôcť novému cisárovi získať priazeň ľudu a senátu. Najprv spolu cestujú do Germánskej zeme, aby získali strateného orla sedemnástej legie, kde im to neuľachčovalo politické hašterenie v Ríme. Avšak, príbeh sa rozbehol až po príjazde do Británie. Stránky sa čítali samé. Vynikajúce opisovanie bojov a po pri tom výborne preplietanie dejových zvratov.

Christo
25.12.2018 4 z 5

Další díl, prosííím.

Centurion
13.11.2018 5 z 5

Výborný román.

Bolomsson
12.07.2018 5 z 5

Šílený Caligula je zavražděn, na trůn se, částečně proti své vůli, dostává koktavý a slintající Caludius, který je mnohými v senátu a samotným plebsem považován za loutku sedící na trůně. Aby svou nelichotivou pověst u římského lidu napravil, potřebuje bez velkého meškání úspěch v podobě úspěšného tažení. A náš hlavní hrdina Vespasián? Ten je pověřený nelehkou misí, nalézt ztracenou standartu Sedmnácté legie, na jejímž nalezení a splnění nelehkého úkolu závisí život jeho bratra Sabina.

Po mírných rozpacích, které ve mně vyvolal třetí díl série Fabbri opět přeřadil na vyšší rychlostní stupeň a výsledkem je asi nejlepší díl této série. Nevím, jestli je to tím, že se dějová linka příběhu přesunula převážně do míst vojenských táborů, úmorných tažení a samotné bojové vřavy, ale výsledkem je další velice povedený díl.
Přeci jen Teutoburský les, hledání ztracené standarty Sedmnácté legie a vylodění Římanů v Británii...to jsou dostatečně silná pojítka k tomu, aby Fabbri svým skvělým vypravěčským umem udělal tento díl série napínavým a vysoce kvalitním. Za mě jednoznačně nejlepší díl série!

nero 13
28.06.2018 5 z 5

Ve čtvrtém dílu Vespasiána ubylo politikaření a přibylo válečných akcí což příběhu jenom prospělo. Děj začíná po zavraždění šíleného Caliguly kdy je Vespasián a jeho bratr Sabinus pověřen k tomu aby našli ztraceného orla Sedmnácté legie který byl ukořistěn spolu s orly Osmnácté a Devatenácté legie v pro Římany katastrofální bitvě v Teutoburském lese, kdy byla římská armáda zmasakrována koalicí germanských kmenů vedených Arminiem. Druhá část knihy popisuje první bitvy Římanů po invazi do Británie. O tom jsem už četl v sérii Cato a Macro od Simona Scarrowa a je zajímavé že i když oba autoři popisují stejné historické události, tak děj v obou knihách je naprosto odlišný, což vůbec nevadí, protože vypravěčské umění Roberta Fabbriho se Simonu Scarrowovi vyrovná.