Pád Paříže

Pád Paříže https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453439/pad-parize-zRP-453439.jpg 4 10 4

Román zachycuje Francii v době nástupu fašistického Německa a odhaluje vnitřní přičiny, které vyústily v tragedii Francie ve druhé světové válce. Ukazuje nejen bankrotářskou politiku buržoazie, která vydala fašismu Španělsko, Rakousko, dovedla Evropu k Mnichovu a nakonec k válce. Proti Desserům, Montigniům, proti Viardům a Tessatům, kteří ženou Francii do katastrofy, jejichž heslem je "lépe je být šťastnou Andorrou, klidným Monacem, než rozvalinami Kartaga", kteří zrazují spojence, vydávají jednu pozici za druhou a za každou cenu se snaží spoutat dělnickou třídu, staví I.E. druhé Francouze, kteří bojují ve Španělsku, protestují proti Mnichovu, kteří zachraňují čest Francie a představují její zítřek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Padjénije Paríža


více info...

Přidat komentář

JirkaD.
19.01.2016 4 z 5

Jedinou slabinou této jinak výborné knihy je až příliš černobílé dělení lidí a tříd, dané samozřejmě dobou vzniku a především národností autora. Náhled, že za vše (nebo téměř za vše) nese vinu nenažraný buržoa a že hrdinství, odvahu a pevnost morálních zásad lze nalézt pouze na straně pracujících dělníků, mi přijde až příliš zjednodušující.

Vedle toho mě vyloženě bavil autorův jazyk - jasný, břitký, direktivní, tepající do všeho a do všech - a pak hloubka náhledu do francouzských předválečných let. Což ve své podstatě není divu - Erenburg ve Francii dlouho žil a líčené události prožil na vlastní kůži. Stejně tak zajímavý je pak kontext celé Evropy a francouzských postojů k ostatním státům v té době; mimochodem i k tehdejšímu Československu.

Z tohoto pohledu je Pád Paříže skvělou knihou, s místy až reportážním náhledem na druhou polovinu 30. let v Evropě. Nečte se úplně snadno a vyžaduje čtenáře trpělivého a pozorného. Ve výsledku se ale odmění.

valentýna
18.01.2013

Tahle kniha se mi moc nelíbila, nemá žádný spád, nic vás nežene číst rychle dál, obšírně se tu řeší intriky poslanců a politika.
Četla jsem vydání z roku 1954 a v tomto vydání mě zaujalo, že kniha byla vydaná pouze pro příslušníky čs. branné moci.


Atuin
12.11.2012 5 z 5

Mě to prostě zaujalo, já nevím snad skvělým smyslem pro detail.
Díky JirkaD. a jeho komentáři už vím zcela přesně co mě na tom zaujalo.

maryzka
14.04.2012 3 z 5

tuto knihu mám ve 3 vydáních od roku 1948 az do 60 let a je kupodivu stejně napsaná. Jinak jsem byla překvapena že autor je ruského puvodu a znal takovou historii Francie alespon si myslím jinak knihy jsou dobře přeloženy.

Autorovy další knížky

Ilja Erenburg
ruská, 1891 - 1967
2001  80%Tvé šedé oči se mnou všady jdou
1954  63%Bouře
1966  81%Trust D.E.
1986  75%Lidé, roky, život
1960  84%Dýmky

Kniha Pád Paříže je v

Přečtených13x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x