Ottův historický atlas: Praha

Ottův historický atlas: Praha https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282381/bmid_ottuv-historicky-atlas-praha-GJv-282381.jpg 5 7 3

Ottovo nakladatelství ve spolupráci s autorským kolektivem pod vedením profesorky Evy Semotanové přináší unikátní publikaci Ottův historický atlas Praha. Kniha na více než pěti stech stranách předkládá geograficko-historické informace od prvního osídlení území města Prahy až po současnost, poskytuje úplné, přehledné a zevrubné informace nejen o dějinách české metropole a jejím politicko-historickém vývoji, ale i o územním růstu, stavebním rozvoji atd. Daná tematika je zpracována v šíři, jež nemá na knižním trhu obdoby, příprava takové publikace trvala několik let – z hlediska autorské a redakční práce, ale zejména z hlediska shromažďování cenného obrazového a kartografického materiálu, na němž se podílely mj. Historický ústav AV ČR, Archiv hlavního města Prahy, Muzeum hlavního města Prahy, Mapová sbírka PřF UK nebo četná krajská muzea i jiné instituce. Profesorka Eva Semotanová, ředitelka Historického ústavu Akademie věd, se zabývá historickou geografií, historickou krajinou, historickou kartografií a dějinami kartografie. Je členkou redakce několika historických časopisů, publikovala rozsáhlá knižní díla jako Ottův historický atlas Česko nebo Akademický atlas českých dějin, za který obdržela nejprestižnější nakladatelskou cenu Magnesia Litera v kategorii Nakladatelský počin. Ottův historický atlas Praha obsahuje několik stovek unikátních historických map, plánů i současných map, které připravil dlouholetý spolupracovník Ottova nakladatelství RNDr. Jaroslav Synek, jenž má bohaté zkušenosti z oblasti odborné i populárně-naučné literatury. Kromě map atlas obsahuje několik stovek jedinečných dobových fotografií, z nichž mnohé jsou publikovány vůbec poprvé. Veškeré informace jsou však podávány srozumitelně, aby je mohl čerpat co nejširší okruh čtenářů. Práci s knihou usnadňuje obsáhlý věcný a jmenný rejstřík.... celý text

Přidat komentář

ondra2
17.01.2024 4 z 5

Kdybych již před touto knihou nečetl knihy Karlín nebo Libeň od Muzea hl. města Prahy, tak by asi bylo hodnocení vyšší. Kniha je plná informací o Praze jako celku, v podstatě po všech stránkách, nicméně právě s ohledem na rozsah a jinak bohatý obrazový materiál těch informací není tolik, co by člověk na 536 stranách očekával. V řadě případů lze lepší fotografie najít právě ve výše uvedených knihách, jež se jinak věnují jen konkrétní čtvrti. K původnímu jádru pak čekám, že bude lepší vzít do ruky některou z knih Kateřiny Bečkové (Nové město,Hradčany, Staré město). U fotografií pak doporučuji edici Zmizelá Praha spolu s dodatky Kateřiny Bečkové. K těmto všem knihám je ta posuzovaná vhodným doplňkem.

pismenkovyJoe
21.04.2019 5 z 5

Perfektně obsáhlá kniha, jen některým obdobím pražské historie je věnována veliká pozornost, jiným bohužel jen strohá. Stejně je to i s pozorností věnovanou určitým místům nebo daným oborům, ale to se dá pochopit, do jedné knihy se nemůže vejít něco tak obsáhlého jako je celá pražská historie, proto možná škoda, že není rozdělena na více dílů. Jinak souhlasím s RH, informace skvělé a dobové obrazy a fotografie úžasné. Kvalita soudobých fotografií je ale opravdu tragická, taky je škoda že byla celá Praha nafocena snad v jediný den a to na podzim, větší rozmanitost ročních období by taky neuškodila. Pak jsem si všiml spousty chyb, hlavně ke konci knihy mě jich několik přímo praštilo do očí, popletené letopočty, názvy a další zásadní informace jsou v takové knize opravdu ostuda.


RH faktor
10.02.2018 3 z 5

Vynikající, informace, skvělé dobové obrazy, obrázky a fotografie...ZA SOUDOBÉ FOTOGRAFIE dávám dvě hvězdy dolů, protože kdo tohle fotil a ještě hůř, kdo to do knihy vpašoval, ten by zasloužil...něco jiného než pochavlu! Jinak by to bylo za plný počet.