Ostrov pokrytců

Ostrov pokrytců https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98796/ostrov-pokrytcu-98796.jpg 4 26 5

Ostrov pokrytců byl prvním v řadě satirických románů Johna Galsworthyho. Autor v něm podal zevšeobecněný kritický obraz anglické "ctihodné" společnosti, kterou v románě představuje buržoazie. Námět Ostrova pokrytců není složitý. Jeho hrdina Richard Shelton, typický představitel anglické privilegované společnosti, je zasnouben s dívkou ze zámožné aristokratické rodiny a celý děj románu se rozvíjí v průběhu několika měsíců jejich zásnub. Shelton náhodou pozná svět vyděděných a utlačených, kteří bydlí v bídných chudinských čtvrtích Londýna a to ho donutí, aby se zamyslil na nespravedlností světa.... celý text

Přidat komentář

Hledam94
04.04.2023 4 z 5

Posloucháno jako četba na pokračování v podání Luďka Munzara, kterého musím velmi ocenit. Příběh je poměrně komorní, což je vhodné pro rozhlasové zpracování.

Kniha samotná se mi zdála nadprůměrná, ale sága o Forsytech mě zaujala více.

666Jitka
26.03.2023 4 z 5

Autor se umně zaobírá otázkou života bohatých lidí, kteří se tzv. uměli narodit a lidí, kteří žijí ve velmi chudých poměrech a denně se snaží s ponižujícím sebezapřením vydělat alespoň na chléb. Britská smetánka, přesvědčená sama o sobě, že jsou lepší lidé, pokrytecky zavírá oči před nepříjemnými skutečnostmi odehrávajícími se tam venku a pokud je nucena stát tváří v tvář skutečnému bědnému životu, ztrácí svou komfortní zónu a cítí se nepříjemně. Lépe se trpkou a drsnou pravdou nezaobírat a žít si dál své skvělé, zasloužené životy bez otravných strastí podřadných lidí.


jindra2
23.03.2023 4 z 5

Skutečně nadčasový román, který si bere na paškál kastovnictví. Přemýšlivý Shelton s vyvinutým smyslem pro spravedlnost citlivě vnímá rozdělení společnosti dle majetkových poměrů. Trápí ho, že jeho prostomyslná snoubenka se cítí nadřazena nižším vrstvám, ačkoliv její zásluha spočívá pouze v tom, že se dobře narodila. Sheltonovo vnímání společenských rozdílů je dále konfrontováno jeho skoro přítelem, zatrpklým filosofujícím "tulákem", který naopak společensky klesl, což těžce nese a vyšší třídu za její neprostupnost a špatně skrývanou aroganci sofistikovaně nenávidí. V závěru se Shelton vzbouří proti zavedeným rigidním normám, což pro něj zřejmě bude znamenat negativní následky.
Buďme rádi, že v naší společnosti kastovnictví v podstatě neexistuje. Je důvodem ke společenskému pnutí, které podrývá soudržnost společnosti.

Borek9
17.03.2023 5 z 5

Posloucháno jako audio kniha v podání skvělého L.Munzara. Fenomenální v popisu pocitů jedince ve střetu s morálkou své společenské vrstvy.

tsal
21.09.2017 4 z 5

Ostrov pokrytců si rozhodně zaslouží stejnou pozornost jako známá Sága rodu Forsytů (a navíc vám nezabere tolik času). Jde o nadčasový román o přetvářce, o střetu povahy jedince s povahou davu, tedy o situacích, s nimiž se setkal každý z nás. Kolikrát cítíme, že je něco špatně, že je něco potřeba udělat. A buď to neuděláme, protože společnost kolem nás plyne v nečinnosti, nebo to uděláme a cítíme se trapně, protože najednou vyčníváme. Stejně jako Richard Shelton, také my rádi hledíme na své okolí kritickýma očima. Jenže chceme-li kritizovat jiné, musíme často čelit pravdě, která už tak líbivá není. I my sami se často dopouštíme pokrytectví, i my sami nejsme schopni dostát svých morálních nároků.

K dokonalosti chyběl jen širší tematický záběr. Galsworthy se v zásadě točí jen kolem majetkového střetu vyšších vrstev s nižšími a postavení žen v ryze patriarchální společnosti. Na druhou stranu, později zmíněné téma u mužského autora své doby značně překvapilo. V tomto ohledu Galsworthy jednoznačně předběhl svou dobu.