Osm světel

Osm světel https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14095/bmid_osm-svetel-l5C-14095.jpg 5 20 8

Židovské písemnictví patří k nejstarším, a zároveň nejrozmanitějším na světě, jeho texty dělí tisíce let i kilometrů. V knize Osm světel můžete najít nejznámější židovské pohádkové příběhy, legendy, bajky a anekdotická vyprávění. Čerpají ze starých náboženských textů - Talmudu a midrašů – a současně se v nich odrážejí pozdější pohnuté osudy Židů rozptýlených na různých místech světa. Leo Pavlát shromáždil a převyprávěl více než sedmdesát moudrých i veselých příběhů z prostředí židovských učenců, Židů sefardských i aškenázských, stejně jako z chasidského prostředí. Kniha přeložená do šesti světových jazyků byla napsána již před více než dvaceti lety, ale česky mohla vyjít až po pádu komunistického režimu.... celý text

Přidat komentář

radimch
05.10.2021 4 z 5

Hezké, poučné, vtipné i vážné.

ADE138
02.08.2021 5 z 5

poslouchala jsem audioknihu. Hezký zážitek. Ráda jsem si oživila tyhle známé/neznámé příběhy


Maanna
17.03.2020 5 z 5

Velmi přístupně zpracované příběhy z talmudu a midrašů, které dávají nahlédnout do světa židovství. Autor je dokázal dobře vybalancovat tak, aby neztratily hloubku a zároveň nezačaly být pro nezasvěcené nesrozumitelné. Povedlo se i tematické rozčlenění a celá kniha se dobře četla, zkrátka bylo to ještě lepší, než jsem čekala.

newtory
04.11.2018 5 z 5

Nádherná a pritom tak mimoriadne ľahko stráviteľná esencia židovstva, že ani nemá zmysel sa o nej rozpisovať. Tú knihu treba jednoducho čítať a tiež vlastniť, pretože čítať len raz nestačí. Vyšla v dvoch českých vydaniach. V celkom odlišnej grafickej úprave, celkom iný ilustrátor, ale zakaždým taký zdarilý, že nebolo pomoci, musel som si kúpiť obidve verzie.
P.S. Slovenské vydanie má do tretice celkom iného ilustrátora a je to príklad toho, akú dôležitú úlohu zohrávajú ilustrácie, ktoré keď sa nepodaria dokážu znehodnotiť aj mimoriadne kvalitný text.

ZiPur
25.07.2017 5 z 5

Velmi čtivé, pobaví, rozesměje, dá námět k zamyšlení. Bajky/povídky jsou velmi různorodé, každé z osmi světel (úseků, do kterých je kniha rozřazena) uvádí do jiného světa. Obsahuje bajky se zvířecím námětem, alternativní příběhy postav Starého zákona, humoristické povídky i povídky, které mají známé postavy (Rabi Low). Rozhodně stojí za přečtení.

mot33
10.11.2016 5 z 5

Mě se to líbí dost povídky jsou psány lehkým pérem nepostrádajíc zábavu ani ponaučení.

1871
13.04.2016 4 z 5

plánoval jsem si přečíst Talmud, tohle beru jako ochutnávku jedné části. A asi si ho jednou přečtu

gwineth
21.03.2016 5 z 5

Krásné pohádkově převyprávěné příběhy Talmudu a midrašů. Jako dítě jsem je milovala a ráda se k nim vracím i dnes. Doporučuji všem malým i velkým čtenářům, kteří mají rádi příběhy z celého světa, nebo kteří se výslovně zajímají a příběhy židovské.
P. S.: Najdete v něm také jeden příběh, který v pokřesťanštěné a snad i trochu zvulgarizované podobě koluje internetem jako e-mail typu pošli to pěti lidem ;o)