Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček

Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90520/bmid_oscar-wilde-a-vrazdy-za-svitu-svice-0b5-90520.jpg 4 55 20

Oscar Wilde série

1. díl >

Londýn, 1889. Oscar Wilde, oslavovaný básník, dramatik a velký vypravěč, je literární senzací svého věku. Celá Evropa mu leží u nohou. Když však nalezne zohavené tělo šestnáctiletého chlapce, bizarně naaranžované v pokoji zalitém pouze světlem svíček, rozhodne se vraždu objasnit. Za pomoci spisovatelského kolegy Arthura C. Doylea se pouští do rozplétání záhadných okolností smrti nešťastného hocha. Díky své slávě a výřečnosti dokáže proniknout do nejrůznějších míst, jaká jen může viktoriánský Londýn nabídnout: honosných salónů pro nejvyšší společnost, do bohémských ateliérů i do brlohů, kde přebývají velmi pochybné existence. Avšak dříve, než se pátrání dobere nějakých jasných výsledků, vrah sprovodí ze světa další oběť a dá najevo, že ve svém hrůzném počínání hodlá pokračovat… Oscar Wilde a vraždy za svitu svíček je napínavý detektivní příběh, v němž paralelně poznáváme i skrytý svět Oscara Wildea – jeho složité manželství i neobvyklé přátelské vztahy s významnými osobnostmi té doby. Na každém kroku nás pochopitelně provází proslulý Wildeův břitký humor a sarkasmus, a tak lze říct, že svižný a překvapivý závěr je už jen třešinkou na dortu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

Oscar Wilde and the Candlelight Murders , 2007


více info...

Přidat komentář

jan7113
12.12.2022 4 z 5

Fiktivní příběh se skutečnými postavami. Oscar Wilde ovlivněný Doylovými příběhy o Sherlocku Holmesovi se "holmesovským" způsobem pouští do vyšetřování vraždy svého přítele. Děj se rozbíhá opravdu hodně pomalu (většinu knihy tvoří dialogy), aby alespoň ke konci získal svižnější tempo. Rozuzlení je pak dost překvapivé.
Čtení oddechové, celkem příjemné. Dlouho to vypadalo jen na 3*, konec to však trochu pozvedl.

Galadwen
06.02.2020 3 z 5

Začátek mě docela chytl prostředím i zápletkou, ale prostřední část nějak až příliš zpomalila, takže jsem se chvílemi nudila. Detektiv holmesovského typu, ale řešení zápletky podle mne příliš průhledné, vraha jsem uhodla v polovině knihy.


Peršanka
31.07.2018 4 z 5

Celkem vkusné retro. Lehký humor, poučení, pomalé tempo. Tak akorát, když je venku pětatřicet ve stínu.

trudoš
29.01.2018 3 z 5

Gyles Brandreth patří mezi ty autory, kteří dokážou zaujmout dějem i jazykovou formou. Díky tomu se z románu stává příjemná viktoriánská detektivka, okořeněna rozporuplnou postavou Oscara Wilda coby vyšetřovatele.
Přes určitou atraktivnost to svoje mouchy ale má. Především stylizace do příběhů A. C. Doyla je až moc zřejmá, nehledě na fakt, že Wilde množství Holmesových postřehů regulérně přebírá. Přitom osobnost je to dostatečně excentrická, aby si vystačila s vlastním repertoárem, což dokazuje četnost jeho bonmotů. A právě tady vyvstává ta problematika s hrdinou, kterého se autor snaží navléct do kabátu, který mu tak úplně nesedí. Bohémský spisovatel je sice v mnoha ohledech sympatický a chytrosti má na rozdávání, jenže role Velkého detektiva je na něj moc. Zápletka v jeho stínu totiž ustupuje do pozadí a člověk si spíš užívá atmosféru vyprávění než rozplétání zločinu jako takového. V tu chvíli už mohl autor knihu pojmout jako regulérní biografii a užil bych si ji mnohonásobně víc.

SilvieSisinka
07.12.2017 5 z 5

Super mě kniha bavila :-)

Půca4
08.11.2016 5 z 5

Jsem neskutečnou obdivovatelkou Oscara Wildea, proto když jsem viděla knížku v knihovně, neváhala jsem a půjčila si ji. Podle recenzí jsem se jí přece jen trochu bála, nevěděla jsem vůbec, co od takové knížky očekávat. A bylo to naprosto úžasné! Oscar v roli "rádoby vyšetřovatele" byl neskutečný! Líbilo se mi další propojení postav jako třeba Arthur Conan Doyle. Nikdy jsem se s podobnu knížkou nesetkala a určitě nezůsanu jen u téhle.
Prosím víc takových knížek !!! :D

jaja1989
19.10.2016 odpad!

Čekala jsem to lepší

maid
14.04.2016 5 z 5

Toto bylo opravdu roztomilé. Líbí se mi styl, jakým Brandreth píše.

Petra de Valo
06.12.2015 4 z 5

Táto časť sa mi páčila azda viac ako Kruh smrti, nebola taká zamotaná a dej sa plynule vyvíjal, bolo tam síce menej života Oscara Wilda - čo mi bolo aj trochu ľúto - a viac detektívky, príbeh bol prehľadný a našťastie nebol preplnený mnohými postavami ako v Kruhu smrti. Síce som od začiatku tušila, ako to dopadne - na základe môjho obľúbeného Oscarovho citátu "Prílišná antipatia znamená sympatiu." V celom príbehu sa však vznášal akýsi smútok naznačujúci Oscarov neslávny koniec, a náznaky homosexuality a dekadentnej spoločnosti, v ktorej sa Oscar niekedy pohyboval, a hlavne skrývanie pravdy, ku ktorému bol nútený, pôsobili na mňa mierne depresívne.

7136
26.04.2015 5 z 5

Ale vždyť tuto knihu ani nelze napsat osobitě. Kdyby tak byla napsána, ztratila by veškerou podstatu a kouzlo Oscara Wildea...

marlowe
28.02.2015

Vůbec ne povedená, nijak originální, značně užvaněná a zároveň nudně neosobitá napodobenina románů Arthura Conana Doylea, mechanicky vycházející (a čerpající) z primárního vzorce "jak prosté, milý Watsone"…
Nebavilo, nedočetl, neohodnotil…

Evik30
22.04.2014 5 z 5

Tak tahle kniha se mi četla úplně perfektně. Ani jsem ze začátku nečekala že mě tak zaujme. Četla se téměř sama. S tímto příběhem se téměř přenesete do děje odehrávajícího se ve staré Anglii. Propojení Wildea, Doyla a Sherarda je prostě super.
Nejen proto že mám ráda Doylovského Sherlocka Holmese, ale i stylem podání této knihy. Doporučuju všm kdo si chtějí přečíst detektivku ve které není moc násilí, ale zato se dozvíte zajímavosti, které by v biografii nebyly.

soukroma
23.02.2014 4 z 5

Nebylo to špatné - zajímavý exkurz do druhé poloviny 19. století, do kruhu významných osobností Anglie, Skotska a Irska. Historická detektivka psaná stylem odpovídajícím tehdejší době: žádný úprk, ale pěkně pomaličku polehoučku, nicméně brutalita - rovněž (již) odpovídající době - nechybí.

Temný snílek
23.11.2013 3 z 5

Tato kniha je vlastně z části historický román, ukazuje totiž Anglii a hlavně Londýn tehdejší doby, který nebyl nijak ideálním, vlastně šlo o dost špinavé město plné odpadků, zápachu a krys, a zároveň jde o klasickou detektivku, kde se spisovatel snaží odhalit vraha.
Zavede vás jak do nóbl klubů a bytů bohatých džentlmenů, tak i do domů neřesti i jinou spodinu společnosti. Londýn tu je vykreslen skutečný, tak jaký v té době skutečně byl.
Máme také možnost nahlédnout do života Oscara Wilda, spatříme hlavně jeho složité přátelské vztahy s významnými osobnostmi, ale i umělci, bohémy a někdy až pochybnými existencemi. On nezapuzoval nikoho a rád se obklopoval různorodou společností, kde pak bral inspiraci pro knihy i jeho literární postavy.

Rozhodně jde o velmi zajímavý a originální nápad na zpracování příběhu, kde najdeme nejen útržky z historie literatury, detektivní zápletku, důvtip a smysl pro detail, ale i Oscarův suchý humor a sarkasmus. Jeho chování i přemýšlení i však až příliš připomíná Sharlocka Holmese, i když v knize sám o sobě tvrdí, že by byl "Holmesův líný bratr".
A to jeho velkolepé divadlo, kdy v závěru odhaluje vraha před všemi hlavními postavami, mi přišlo dost přehnané. Asi se hrozně rád poslouchá a miluje publikum, protože všem musí vysvětlit nejen to, kdo je vrah a jaký měl motiv, ale také jakou roli kdo sehrál v Oscarově pátrání.

Soptinka
27.09.2013 5 z 5

Knihu jsem nevím proč pořád odkládala. Nakonec jsem ji ale do rukou přeci jen vzala a ejhle, jaké překvapení. Tento příběh mě strhnul hned od začátku a nemohla jsme se od něj odtrhnout. Konec byl excelentně rozuzlen.

R.P.F.
25.07.2013 1 z 5

Očekávala jsem od této knihy více. Vadilo mi, že kniha nebyla psána osobitě.

kormoran78
18.07.2013 3 z 5

Kniha, která je tak trochu klonem příběhů Sherlocka Holmese a jeho "deníkáře", jen v roli Holmese vystupuje Oscar Wilde a v roli Watsona Robert Shedard. Navíc se v ději objevuje i Arthur Conan Doyle. Příběh samotný mě příliš neohromil, trochu mi připomněl výborné pokračování Sherlockových pátrání, které před časem vyšly pod názvem Dům hedvábí. Ještě se chystám na pokračování příběhů Oscara Wilda, snad se můj dojem zlepší :-) Rozhodně jde oddychové čtení na deku k rybníku...

Zdeslav
01.05.2012 4 z 5

Když převlečeme Sherlocka Holmese za Oscara Wildea, vznikne detektivní holmesovský příběh v hlavní roli s Oscarem Wildem. Nicméně čtení je to velice zábavné, prodchnuté holmesovskou a nyní už i wildeovskou atmosférou Londýna konce 19. století. Detektivní příběh ustupuje dopozadí a čtenář se seznamuje se svérázným životem Oscara Wildea, který zde posloužil jako postava nejen úspěšně píšící, ale i vyšetřující zločin. S vlastnostmi S. H. a po boku se samotným sirem A. C. Doylem nás baví svými bonmoty a originální osobností se všemi ctnostmi i neřestmi. Vhodné pro milovníky klasické "anglickosti"...

bosorka
01.02.2012 4 z 5

Příjemná četba. Samotný detektivní příběh není extrémně překvapivý, nic co by vyrazilo dech. Ale atmosféra je úžasná. Člověk se úplně přenese do konce 19. století, do dob Oscara Wilda. Do míst, která navštěval, mezi lidi, s kterými se stýkal. A celé to působí hodně autenticky. Navíc prošpikováno Wildovými bonmoty.

makhushka
14.12.2011 4 z 5

Na knížku jsem se celkem těšila, mám ráda Wildeovu tvorbu a starou Anglii kde se děj odehrává. Ráda jsem se o jeho životě něco dozvěděla. Knížku doporučuji těm, kteří ho obdivují jako já a nechce se jim číst nudné biografie, zde se o něm dozvíte víc než dost :) Poprvé v životě jsem četla knihu která je napsaná stylem vypravěče, což mě celkem zaskočilo, protože jsem se s tím ještě nesetkala. ale moc se mi to líbilo. Oscar Wilde je v této knize až moc zpodobňovám s Sherlockem Holmesem a některé pasáže jsou jeho "detektivností" přehnané, děj je nepředvídatelný, aspoň pro mě byl, velice dobré čtení, oddechové...

Autorovy další knížky

2011  73%Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček
2012  74%Oscar Wilde & Kruh smrti
2007  92%Charles & Camilla
2006  95%Philip a Alžběta
2014  80%7 tajemství štěstí

Kniha Oscar Wilde & vraždy za svitu svíček je v

Právě čtených1x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce63x
Chystám se číst26x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x