Osamělý rváč

Osamělý rváč https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416204/osamely-rvacoMdguv-3PY-.JPG 4 33 7

Kratochvílův „Rváč“ je více než zpodobení zrodu barokního člověka, více než obraz hrdiny zrozeného rozpolceným světem, je básnickým podobenstvím o trýzni lidské bytosti, která nenašla zakotvení ve víře v život ani v sebe sama.

Přidat komentář

Robodlak
29.07.2023 3 z 5

Tato kniha mi připadá spíš jako psychologické drama než jako historický román. Těžko se mi četla a dojem z ní byl poněkud rozpačitý.

madem
26.09.2022

Uznávám, že jazyk byl tak rozvinutý a květnatý, že jsem se zamotala a nedočetla.
Tak smutný život, snad se k tomu někdy dočtu.


niki-chan
21.08.2021 3 z 5

Krásný jazyk, bohužel na úkor děje a postav. Vedlejší zápletky byly vloženy do děje, ale nebyly nijak rozpracovány - nabízí se otázka proč? Bez těchto záležitostí se jednalo o celkem zajímavý příběh se zajímavou postavou.

OdvaznyMladyMuz
28.12.2020 4 z 5

Kniha je psaná nádhernou češtinou a tím se v mých očích stává románem s velkým R a opravdovým uměleckým dílem. Což ale paradoxně vedlo k tomu, že jsem se občas topil v krásných slovech a metaforách a nevnímal tolik samotný děj. Chyba je jistě na mé straně. V důsledku toho mi docela dlouho trvalo, než jsem se do příběhu dostal. A nemůžu se zbavit dojmu, že jsem v něm celou dobu byl jen tak napůl. Knihu tedy nemůžu hodnotit plným počtem golemů, po cestě jsem totiž nenašel kuličku zvanou šém, jež slouží k probuzení hliněného obra, hliněný obr tedy zůstává nehybnou masou hlíny. A v té hlíně se nakonec všichni sejdeme.

Kuža007
21.03.2020 5 z 5

Asi nejlepší román pana Kratochvíla. Osamělý rváč zcela vystihoval historickou postavu maršála Russworma.

braunerova
09.04.2019 5 z 5

Autor na základě historických faktů vytvořil s básnickou mnohomluvností psychologický portrét renesančního člověka. Když jsem si četl na wikipedii životopis hraběte Heřmana Kryštofa Russworma, už jen ten název Osamělý rváč jakoby shrnoval celý jeho život. Kondotiérů bylo v Evropě na konci 16.století mnoho. Byli ochotni prodat svůj kord a schopnosti komukoli, kdo jim zaplatil. Hrabě Russworm mezi nimi ztělesňoval to nejhorší i to nejlepší. První část knihy popisuje jeho dětství a divoké začátky v armádě, druhá se věnuje různým vojenským střetnutím a závěru života.

Zpodobnění židovského konvertiti Filipa Langa z Langenfelsu, známého z filmu Císařův pekař, bylo úžasné:

"A Filip Lang, komorník jeho Milosti císaře, začne před Ruswormovýma očima opakovat všechny fáze svého chtivého převtělování - špinavý plášť mu vlaje kolem pat, které nahé pleskají před vozíkem s hadry a kůžemi na dláždění v Innsbrucku, pak se sklání nad stolkem s mincemi, lichvářské prsty poprvé ohmatávají lesk zlata a pak se již od něho neodtrhnou, proudí do bezedných dlaní, dukáty se tísní mezi prsty a obkládají neživým zlatem mozek a srdce. To se již pan Lang prodral k patě císařského trůnu, to již rozhodil sítě v tůni nejrybnatější, to je již tady před Ruswormem a nabízí mu Belgiojosovu hlavu."

de_baques
27.04.2017 4 z 5

Ze začátku má vyprávění podivnou formu, kde se všechno odehrává v náznacích. Jakmile se děj přesune na bojiště, kniha získává neuvěřitelný spád a čtivost. Vynikající popis intrik a bojů končícího 16. století.