Osamělá holubice

Osamělá holubice https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40516/bmid_osamela-holubice-SwS-40516.PNG 5 138 43

Milostné drama, dobrodružství, epos - to vše je mistrovské dílo Larryho McMurtryho " Osamělá holubice". Podle mnohých kritiků je tento rozsáhlý román vůbec nejlepším literárním dílem o období soumraku toho opravdového amerického západu. Potvrzením toho je i Pulitzerova cena, kterou Larry McMurtry za "Osamělou holubici" jako nejlepší americké literární dílo získal v roce 1986. Životní příběh skupiny kovbojů ze zapadlého texaského městečka nese všechny dramatické prvky westernové tematiky, ale autor jej dokázal umocnit svým skvělým vypravěčským talentem a hlubokým pochopením pro lidské vášně, sny a slabosti na strhující čtenářský zážitek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , X-Egem
Originální název:

Lonesome Dove , 1986


více info...

Architetka
Architetka
16.03.2024 5 z 5

Jestli nemáte rádi dlouhé příběhy, vedro, prach, bouřky, hady, Indiány, Mexičany, bílé rváče a zabijáky, pak Osamělou holubici ani neotvírejte. Parta honáků v čele se dvěma bývalými texaskými hraničáři ale nemá na výběr, ženou stádo dobytka do daleké Montany a cestou potkávají smrt, zoufalství i lásku.
A moji oblíbenci? Newt, Klára, July, Deeds. Oba kapitáni mě chvilkama popuzovali :-).

Elapheg
Elapheg
11.01.2024 5 z 5

Moje první letošní dočtená kniha, začal jsem ji číst na silvestra 2023 a říkal jsem si, že se kouknu na zoubek knize: Osamělé holubici od Larryho McMurtryho, která získala Pulitzerovu cenu. Je to velmi povedená kniha, která pojednává o lidech, kteří žijí V Texasu ve městečku: Osamělé holubici, především o přátelích Augustu McCraemovi a W. F. Callovi, kteří spolu léta sloužili jako hraničáři vojáci a nyní na stará kolena obchodují s dobytkem v malém a chystají se, že poženou stádo dobytka do Montany. Na tuto cestu ovšem musí získat další honáky a především početné stádo dobytka. Kniha hned od začátku srší skvělými hláškami, zvláště mezi Augustem a Callem, jsou zde samozřejmě taky jiní, Jake, Newt, Loren, Bolivar, Pea Eye a mnozí a mnohé další. Je to opravdu kniha, která vás rozesměje i rozpláče a přestože začátek má pomalý rozjezd, kde nás autor seznamuje se všemi postavami průběhem děje, jejichž osudy na závěr knihy spojí. Někdy jsem si říkal, proč se zrovna autor tak rozsáhle rozepisuje o tomhle člověku, či dané aktivitě. Nicméně nyní uznávám, že vše do knihy patří. Je to kniha, kde je velmi ceněno dobré přátelství, řečené slovo je zákon, nechybí zde prodejné ženy, lopota na ranči, honáctví stáda si užijete maximálně, jsou zde indiáni, píšečné i sněžné bouře, divá zvěř, ale je zde i zrada, zločinci, ale hlavně taky láska i touha proměnit lidské sny ve skutečnost. Smrt je v knize také. No zkrátka nebezpečí a drama téměř na každém kroku. Kniha má sice 900 stran, ale i když tento typ literatury nečtu často, nechtěl jsem se s postavami na konci knihy loučit. Nyní už mám i odpověď na to, proč má kniha otevřený konec. Autor ji totiž koncipoval jako tetralogii v angličtině, o čemž jsem se dozvěděl v časopise Knihkupec. Pevně doufám, že Jota vydá i další tři díly, které zatím nebyly přeloženy. Tohle není kniha, na kterou snadno zapomenu. Dokázala mě mockrát rozesmát, ale i rozesmutnit. Je zkrátka plná lidského života. Dávám pět hvězd a velké doporučení a budu doufat, že třeba do roka vyjde druhý díl. Tohle se opravdu moc povedlo. :-)


Gabusza
Gabusza
03.01.2024 5 z 5

Klasika, na kterou nikdy nezapomenu a jsem moc ráda, že ji mám v knihovně díky Nakladatelsví Jota, moc si toho vážím

Je to příběh o hrdosti, nesplněných snech, o cestování, strachu, lásce k divokému západu a koním, souznění k přírodě, kde v Osamělé holubici žila parta honáků, výhradně dva kámoši, bývalí vojáci Gus a Call. Guse jsem si oblíbila pro jeho smysl pro humor a jeho bezprostřední povahu.

Kniha je plná dobrodružství, obchodování s dobytkem z dob kde v Americe žili apači a lovili bizony, je dramatická, drsná, ale spravedliváje prostě skvostná a skvěle napsaná, že máte pocit, jakoby jste tam byli.

Neuvěřitelně jsou rozepsané charaktery postav, taky je popsaná velmi autenticky a lidsky, je hodně obsáhlá, více jak 800 stran, které mi možná ani nestačily

Je to prostě nááádherná kniha, zažila jsem u ní pravý literární zážitek a tento vzácný román by měl mít v knihovně každý poctivý knihomol.
ZASLOUŽENĚ OBDRŽELA PULITZEROVU CENU!

adorjas
adorjas
10.12.2023 5 z 5

Putovanie je literárny námet, ktorý nás večne inšpiruje. Či vo fantasy (Lotr), scifi (Solaris či Nadácia), a kopa ďalších kníh, Robinson, Gulliver, Kryštof Harant či Móric August Beňovský. A tu to bolo aj o putovaní, ale aj o mojom totálnom vystúpení z komfortnej zóny, pretože ja a westerny sme skončili pred desiatkami rokov pri Mayovi. A aká by to bola škoda, pretože vážení, toto je pre mňa kniha roka 2023. Tých takmer 900 strán som premýšľala, putovala, cítila, nenávidela, premýšľala len o tejto knihe a jej postavách. To, ako som knihou žila nech svedčí, že som do svojho každodenného slovníka zaradila slovné spojenia ako zjančila sa mi kobyla, alebo compaňeros a iné. Píšem útržkovito, ale mohla by som o psychológii postáv písať ešte veľa. O celkovom príbehu, námete a ďalších. FANTASTICKÉ!

bookcase
bookcase
03.12.2023 5 z 5

Četla jsem ji více než týden, bo bichle, ale jak jindy bývám z delšího čtení knihy nervózní, tady se mi končit nechtělo. Naprosto brilantní příběh, je v něm vše - láska, dobrodružství, strach, zbabělost, čest, prostě skvělé. Jak se píše na přebale - kdybyste si měli přečíst jen jeden western v životě, měla by to být Osamělá holubice - a já s tím naprosto souhlasím.

Nekonečná
Nekonečná
17.11.2023 5 z 5

Krásný historický román, po prvních stránkách jsem chtěla knihu odložit, nemohla jsem se začíst, teď jsem ráda, že jsem to neudělala, protože za přečtení rozhodně stojí! Zajímavé postavy, jejich osudy, popis přírody, těžký život i smrt, kovbojové, indiáni, dobrodružství, láska, přátelství... Příběh se vám dostane "pod kůži" a postavy si zamilujete, vyvolává emoce, pohodu, neklid, úsměv i pláč. Doporučuju, nenechte se odradit počtem stran, přes 800, až budete na konci, bude vám líto, že jich není víc.

AlenaF
AlenaF
11.11.2023 5 z 5

Nádherný příběh, který vás nepustí.

Pindrushee
Pindrushee
26.10.2023 5 z 5

Jedna z těch knih, u kterých se mi chce plakat protože končí.

Frizer
Frizer
18.07.2023 5 z 5

Příběh, který je větší než život. Je to Epos z americké minulosti...z pohraničí a tvrdého života v těch místech. Celý příběh je studium charakterů, přátelství a toho, co je dobré, špatné, hloupé a nesmyslné v lidech. Je to opravdu výjimečný a vzácný příběh, který musí v každém nějak rezonovat. Zůstávám beze slov, instantní klasika a už se těším, až si Holubici někdy přečtu znovu. Pulitzerovu cenu nedostala kniha nadarmo.

alekis
alekis
25.06.2022 5 z 5

Tuto rozsáhlou knihu jsem četla už před časem, ještě než jsem objevila DK, a dnes mi přišla na mysl, tak aspoň něco málo k ní napíšu.
Už si nepamatuji všechny podrobnosti. Je to hodně složitý, hodně barvitý příběh s mnoha postavami a bohatým dějem.
Život v té době, na tzv. Divokém Západě, byl neporovnatelný s tím, co známe teď, ale lidé jako takoví, jsou pořád stejní. Snad ještě od jeskyní. Mezilidské vztahy byly vždycky takové, jak je známe i dnes. Přátelství, láska, nenávist, závist, vzájemná pomoc i vzájemné podrazy, neustálé touhy a přání... boj o lepší život...
Myslím, že tato kniha rozhodně za přečtení stojí, pro mě by bylo žádoucí si ji zopakovat, ale vím, že to nebylo až tak veselé čtení. Je tam vepsaný skutečný život, a jak všichni víme - těžký je život dobrodruha...

kokrokr
kokrokr
12.06.2022 4 z 5

Pozoruhodné je, že autor dokázal svázat tolik lidských osudů v jeden souvislý celek. Vše tu do sebe zapadne jako dílky velkého puzzle. Po jeho složení se nám objeví drsný obraz jedné epochy divokého západu. McMurtry je úžasný autor a má můj obdiv, ale rozvláčný epický styl mě zas tolik neláká, abych chtěl „Osamělou” číst podruhé. U mě vítězí Louis Ľ Amour: 17 dílů „The Sacketts” a Jack Schaefer: „Muž se srdcem kovboje”. Tyto westerny čtu s velkou chutí opakovaně, nebudu ale překvapen pokud jiný čtenář upřednostní „Osamělou holubici”. Velmi pěkné knihy o divokém západě jsou také „Zlomený šíp, Malý velký muž, Western Union a Clarence Brant”. Pokud některou neznáte, mrkněte do databáze a třeba vás zaujme.

hanzmb
hanzmb
12.05.2022 5 z 5

Nepochopím, proč pořád vychází tolik nových westernů. Nic krásnějšího než obsahuje tato kniha už v nich být nemůže. Tady snad není jediné slabší místo. A že těch stránek je pořádný příděl. Přesto pořád budete v napětí a na konci budete litovat, že jich není alespoň jednou tolik. Nemá cenu rozebírat detaily, to si každý musí zažít sám.

Freemantle
Freemantle
28.02.2022 5 z 5

Jsem typ člověka, jehož vždy zláká vědomí, že existuje kniha, která má výborné ohlasy a hodnocení a on po ní začne toužit. A je-li na trhu nesehnatelná, pak po ní prahne o to víc. Trvalo to snad celé věky, ale nakonec se Osamělá holubice zabydlela i v mé knihovně. A jsem za to neskutečně vděčný a šťastný. Je to prostě a jednoduše literární skvost.

Jest pravdou, že western jsem ještě nikdy nečetl, trochu jsem se bál, že se mi příběh nebude líbit, ale (nyní už vím, že právem) udělená vysoká hodnocení mě přece jen zbavila počátečních obav. Kniha nemá nijak zvlášť zamotaný příběh, ba naopak, je velmi prostý, ale neskutečně, neskutečně hluboký. Onen příběh je prošpikován neuvěřitelným dobrodružstvím, o kterém se může, běžnému smrtelníkovi, pouze zdát, touhách, nenaplněných snech a životních láskách, zradách, chlapské férovosti i zlosti. Autor mistrně vykreslil a popsal nejen krajiny a svět, jímž se parta honáků dobytka protlouká, úmorná vedra a vyschlé prérie, ale také psychologii, povahu a minulost jednotlivých členů této neskutečné bandy, protože jejich smýšlení a to, co prožili v dávné minulosti z nich dělá to, čím jsou teď. Partu drsných, ale i bojácných chlápků, kteří se nebojí popustit uzdu svých emocí, a žen lehčích mravů. Prostě parta, do které se zamilujete.

Pevně věřím, že si každý najde svého oblíbeného člena, za mě to byl jednoznačně Gus pro jeho nekonečnou uštěpačnost, smysl pro humor a schopnosti nejen jeho břitkého jazyka. Kapitán Call byl zvláštní patron, jeho počínání mi ze začátku přišlo přinejmenším podivné, ale čím víc člověk odhaluje pozadí jeho mysli, tím víc ho chápe a soucítí s ním. A Deets? Skvělý stopař a skvělý chlap.

Během čtení této knihy jsem pomyslně opustil své tělo a byl tam s nimi, byl jejich compaňero. Fyzická schránka zůstala, ale duchem jsem se přesunul v čase a prostoru a proháněl se s nimi na těch nekonečných cestách, trpěl, smál se, a přiznám se, že i slzu uronil.

Osamělá holubice je naprosto epický literární počin, který se vymyká, právem si za ni autor odnesl Pullitzerovu cenu. Máte-li možnost, kupujte (pokud bude k sehnání, tak ty prachy prostě obětujte), pokud nebude k sehnání, běžte do knihovny. Vydejte se tak i vy na dobrodružnou cestu do Montany a přeneste se zpět v čase do dob, kdy v Americe žili bizoni, na koních se proháněli Indiáni a kapitán Augustus "Gus" McCrae nezavřel hubu a neustále špičkoval svého dlouholetého přítele kapitána Calla, zatímco táhli do země, kterou nikdy neviděli. Je to kniha, u které si budete přát, aby její příběh pokračoval dál a s každým dalším řádkem na vás bude dopadat smutek z toho, že se ono neuvěřitelné westernové drama pomalu ale jistě chýlí ke svému konci.

Tak famózní toto dílo je.

Tak na co ještě čekáš, milý čtenáři?

orson
orson
17.12.2021 5 z 5

Vysoké hodnocení, skvělé recenze, soumrak divokého západu, Pulitzerova cena ... nechápu jak mi mohla tato kniha tak dlouho unikat. 800 stránek uběhlo jako nic a já přemýšlím, co o knize napsat. Líbilo se mi, jak jsou vykresleny postavy a jak se s nimi autor vůbec nemazí. Jen mě trochu zklamal ten závěr, ale takový je život.

Po dočtení jsem nechtěl divoký západ opouštět, tak jsem si dal znovu knížku Muž se srdcem kovboje. Nemůžu si pomoci, líbila se mi více než Osamělá holubice, ale to bude tím, že to je srdcovka!

Iwy
Iwy
10.12.2021 5 z 5

Chtělo by to mít na výběr víc hvězdiček :-) Moje naprostá srdeční záležitost, vzácnost svázaná do podoby knihy, k jejímž stovkám stran se opakovaně vracím, ale přitom to dlouho odkládám, abych se mohla těšit ještě víc na těch pár dní, kdy se zase budu moci nechat tímto pro mě úchvatným příběhem pohltit...
Strašně mě zajímají knihy, které údajně ději předchází, ale nebyly přeložené do češtiny. Ale zase by možná pak tato jediná ztratila své kouzlo.
Každopádně, takovéto knihy a prasata se nepůjčují :-)

Skjaninka
Skjaninka
03.11.2020 5 z 5

Osamělá holubice je miestom kde to všetko začína aj končí. A medzi začiatkom a koncom je 800 strán dych berúceho príbehu o ceste americkým západom. Božínku to bola "jízda". Aj napriek tomu, že absolutne nevyhľadávam knihy s podobnou tématikou, týmto dielom som bola pohltená. Je v ňom všetko. Drsnosť, či krutosť, ale taktiež férovosť, rovnosť a spravodlivosť, ako aj česť, hodnota priateľstva a krása sveta.
Takmer všetky postavy boli niečím zaujímavé, každá si zaslúži pozornosť, každá tvorí tento dokonalý príbeh, každá je výnimočná a každá spnila poslanie, ktoré jej autor predurčil.
Klobúk dole!!!!

"Poznal v životě několik mužů, kteří si prohnali hlavu kulí, a dlouze nad tím hloubal. Zdálo se mu, že to učinili nejspíš proto, že z oblohy a měsíce nedokázali načerpat dost štěstí, aby je to přeneslo přes malomyslnost, která čas od času přepadá všechny lidi"

Zaslúžená Pulitzerova cena a jednoznačne 5/5

...a ešte jedna malá nepatrná poznámka, takto pod pomyselnou čiarou, čo ma neskutočne zarazilo a veľmi sa mi v knihe páčilo, bolo vyjadrenie o umierajúcom. Že "zhasína"...no nie je to nádherné?

Kulibrnda
Kulibrnda
28.05.2020 5 z 5

Mám štěstí, že poslední dobou sahám po osvědčených klasikách a Osamělá holubice je jednou z nich. Tahle kniha, to je prostě příběh sám pro sebe. Tak líný, horkem sálající, plný much a zvuků krmících se prasat. Je zvláštní, že pokud umí někdo psát, je schopen sto stran věnovat popisu něčeho, co se nakonec ukáže jako pouhá startovní pozice hlavních hrdinů, vyrážejících se stádem krav do vytoužené Montany. A přesto tomu tak je a autor píše tak, že sedím spolu s Gusem na verandě, sleduji chvějící se vzduch, chrochtající prasata, chytající ještěrky a cítím, jak je mi vedro a nic se mi nechce dělat. A je mi dobře. Vážně je. Druhá polovina knihy už rozhýbe hlavní hrdiny směrem k jejich vytouženému cíli a staví před ně překážky, které se mnohdy ukážou být pro některé nad jejich síly. Odchody postav jsou tak nečekané a rychlé, že by i Martin mohl závidět a přitom přirozené, protože tak to na světě prostě je. Nikdy nevíme, kdy nám život vystaví stopku. Postavy se hledají, doufají, že konečně najdou své místo na světě a mnohé z nich ho najdou, včetně těch, kteří do cíle nedošly. Ten příběh je velice zvláštní a rozhodně ho v tuhle chvíli stavím na jeden z top románů, které jsem četla. Odkládám sice na hromádku přečtených knih, ale hádám, že čirou náhodou se tahle knížka zase objeví někde v tom stohu označeného jako "k přečtení". Tohle se prostě neomrzí.

georginaa
georginaa
25.10.2019 5 z 5

Přečetla jsem před lety a nedávno i shlédla film. Příběh byl neskutečně poutavý. Sice ze začátku než se seznámíte s prostředím a vnímáte tu scenérii, tak se zdá táhlé vyprávění, ale pak se to rozjede a jede až do konce. U filmu to nemělo takové to kouzlo napětí co je v knize, ale tak to bývá, v knize rozpoutáte svojí fantazii, kdežto u filmu musíte vzít to co je zjevné.

sbijecka
sbijecka
11.10.2019 5 z 5

Neskutečně dobrá kniha. Nemám slov.

Yorika
Yorika
31.08.2019 5 z 5

Prý pomalý rozjezd?
Jen si představte tu ospalou díru. Slunce sálá, je takové vedro, že vzdálenější předměty se rozplývají a komíhají jako v mlze.Sem tam štěkne pes...Někde vrznou dveře a...
Tak začíná pravý western.Pozvolna.Polehoučku.Ale pak...Pak je to jízda.
Přátelství.Láska.Čest.Vítězství i prohry.Až si přejete být také součástí té party drsných chlapů s bolavou duší.