Operace mé dcery

Operace mé dcery https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109919/operace-me-dcery-109919.jpg 4 151 27

Příběh vtěsnaný do pouhých dvaceti čtyř hodin je citlivou psychologickou sondou do života rodiny, kterou postihl nečekaný zvrat dosud spokojeného soužití. Po dopravní nehodě, při níž jsou zraněny matka s dcerou, se znenadání odkrývají skutečnosti, které neměly být nikdy odhaleny. Jak se vyrovná milující otec s faktem, že dcera není jeho? Jak zareaguje matka, které jde o život dítěte i o lásku svého muže? Dá se lež prominout? ... celý text

Přidat komentář

Runinka
04.12.2023 4 z 5

Výborně napsaná kniha.Kolik takových dětí je...

Verunka289
02.09.2023 4 z 5

Celkem retro, ale vlastně se mi to docela líbilo, byl to velmi čtivý román a doba bez internetu, sociálních sítí atd. má něco do sebe.


Malinali
10.08.2023 4 z 5

Smutný příběh, krutá realita, když se někdy jiní rozhodnou možná i v dobré víře zatajit druhému důležité... Následky jsou pak bolestivé. Kniha i film jsou velmi dobře zpracované.

adrianna0305
17.05.2023 2 z 5

Takové retro počtení, které kazila sci-fi stránka s hledáním míchy. To autor fakt přestřelil. Film taky nic moc, ale aspoň tam řešili ledvinu a ne chirurgický paskvil s míchou.

denib
10.05.2023 4 z 5

Skvělá kniha. Vlastně je to příběh takového obyčejného života jedné rodiny, příběh, který se může stát a určitě už se i nějakým způsobem stal. Tedy ne s transplantací míchy, ale co se mělo transplantovat je v podstatě jedno. Autohavárie může život obrátit naruby nejen přímým účastníkům. Na knize je hodně znát, v jaké době byla napsána, ale i to je v podstatě jedno. Autor nemusel používat nějaké extra supermany nebo osudem zmítané trosky. Nemusel psát o válkách, vraždách, světových katastrofách apod. Stačil mu obyčejný člověk k napsání dobré knihy, která mi o to víc přišla zajímavá. Jsem moc ráda, že jsem jí díky výzvě přečetla.

Naďa2411
29.04.2023 5 z 5

Příběh ze zdravotního prostředí se mi líbil a byla jsem ráda, že autor knihy dal všem členům Ročkovým druhou životní šanci. Zajímavý námět , jak jedna vteřina při bouračce změní osud dosud šťastné rodiny. Tajemství z minulosti dává knize napětí.

ArwenAragorn
04.02.2023 4 z 5

80%

Jedná se o hodně smutný, ale povedený román, dobrý byl i film natočený podle jeho předlohy.

Belanna
28.08.2022 4 z 5

Knížku jsem četla jako mladá, ale mám ji hodně zastíněnou filmovým zpracováním s Vl. Harapesem v hlavní roli.

SSTknihy
12.07.2022 3 z 5

Časově ohraničená sonda do života jedné obyčejné rodiny, kterým nečekaná nehoda převrátí ve vteřině životy vzhůru nohama. Co všechno je člověk schopen obětovat, aby zachránil život milovaného člověka? Dokáže láska překonat zradu, přetvářku a uraženou ješitnost? Kde přesně leží hranice mezi povinností a soucitem?
Překvapivě víc se mi ale líbil film, který byl v 80. letech podle knihy natočen. Má jednodušší a věrohodnější děj bez zbytečných odboček a díky tomu působí víc nadčasově.

Chytuš
26.04.2022 2 z 5

Pokud netušíte, co znamená text poplatný době, přečtěte si Operaci mé dcery. V rámci čtenářské výzvy to byl skutečný návrat do dětství - ani jsem to nečekala. Jako dorůstající cácorka jsem knížky od Stanislava Rudolfa hltala, snila jsem u nich, zřejmě i plakala, radovala se z jakéhokoli postupu hlavních hrdinů (spíš hrdinek :-) Návrat po více než 30 letech byl pro mě ale ledovou sprchou - návrat to nebyl doslovný, ale po téhle knížce bych po Metráčkovi rozhodně znovu nesáhla... Z každé stránky dýchá odér přelomu 70 a 80 let - stylem psaní i naivitou příběhu... Čekala jsem psychologickou sondu, dostalo se mi upachtěného pátrání otce-neotce, kdo si to tedy před lety s manželkou užil, v nevěrohodných kulisách (transplantace míchy je sci-fi i pro současnou medicínu)... Nebudu skrývat zklamání, na druhou stranu jako studijní materiál tehdejší lidové literatury je to asi dílo více než vhodné...

cukrovka
21.01.2022 4 z 5

Stačí vteřina aby se nám obrátil život vzhůru nohama. Čtivá psychologická sonda do života několika lidí, které spojuje jedna dopravní nehoda.
Jen mám výhrady k nesmyslnosti medicínského problému, protože transplantace míchy není zatím opravdu možná.

medlovice
03.05.2021 3 z 5

Možná za to mohla náhlá změna počasí , možná jarní únava, vadilo mi i střídání v příhodách osob, protože to nebylo nijak oddělené, čtu o Dušanovi a najednou jsem u Liny, jejíž osudy mě vůbec nezajímaly, ale prokousala jsem se tím . Mileně jsem moc fandila i její matce. ale od Rudolfa jsem četla lepší a veselejší knihy.

LunaL.
24.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě dost zaujala, jak tématem, tak zpracováním.
Nestárnoucí téma, popis života jak hlavních postav, tak vedlejších. Dost se mi líbilo, že spisovatel nezasadil do knihy "literárního hrdinu", ale skutečného člověka, který se pod tíhou pravdy zhroutí, uteče.. a naštěstí se zase vrátí.

Po přečtení jsem si pustila i film a také se mi líbil. Ve filmu jsem víc ocenila začátek, kdy dali důraz na vztah dcery s otcem. Naopak se mi nelíbilo, že se ve filmu zdálo, že Dušan dovedl svými výčitky svoji manželku k pokusu o sebevraždu - v knize s ní nemluvil, byl to jen její pokus zachránit dceru.
Četla jsem od Rudolfa víc knížek, ale tahle se mi líbila nejvíce - a obdivuji, že něco takového dokázal tak věrohodně napsat!

Znedla
03.08.2020 4 z 5

Krásný konec víkendu, návrat od prarodičů, pohoda, láska štěstí - to vše je, vinou neopatrného řidiče, během vteřiny pryč. Jenže neopatrný řidič v protisměru nezavinil jen vážnou nehodu se zraněním osob, zavinil i nehodu se zraněním duše, nehodu, po které se musí s pravdou ven a ta pravda opravdu bolí víc než natržené obočí....

Velmi mistrně zpracované téma ze všech stran. Myslím, že i film, který jsem viděla před lety byl dobře natočený.

zdenaR
06.05.2020 4 z 5

Knihu jsem četla již před mnoha lety a velmi se mi líbila. Zkusím se někdy zase vrátit do minulosti a něco si od S.Rudolfa znovu přečíst. Uvidím, jak na mě jeho knihy budou působit v současné době :-)

Aleh
06.05.2020 4 z 5

Novela, která během jediné chvíle obrátí naruby život celé rodiny. Rodina se po těžké autohavárii vzpamatovává z jejich následků a přitom je postavena tváří tvář další skutečnosti, která otřese životními jistotami, láskou, zodpovědností, důvěrou jejich nejbližších... Není horší chvíle na příjmutí takové skutečnosti. To je námět, který nabízí psychologickou sondu do niter všech zůčastněných a nutno podotknout, že autor se toho zhostil velmi dobře.

georginaa
03.05.2020 3 z 5

Opravdu moc smutný příběh a film, který byl natočený dle této předlohy byl velice povedený.

knihovniceS
02.11.2019 5 z 5

Nečetla jsem přímo knihu, ale viděla jsem film, který byl natočen podle knihy a ten je úžasný.

EvikU.
12.07.2018 4 z 5

Knihu jsem četla do čtenářské výzvy. Příjemně mne překvapila. Četla se dobře. Bavila mě. Jsem ráda za dobrý konec.

Leniiis
14.02.2016 2 z 5

Čekala jsem víc. Anotace slibuje bůh ví co a zatím se tam řeší vztahy v manželství nějakejch doktorů, obchodní praktiky manželky od jinýho doktora a pacientka, co leze doktorovi do postele.. a nic z toho. Jsem zklamaná.