Okvětní plátky a další nepříjemné povídky

Okvětní plátky a další nepříjemné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47616/bmid_okvetni-platky-a-dalsi-neprijemne-p-CPV-47616.jpg 4 22 7

Současná mexická autorka Guadalupe Nettel své postavy obnažuje na kost, odhaluje jejich strachy, obsese, mánie. Z nějakého důvodu jsme byli vyvoleni tyto zpovědi vyslechnout, pro jakousi zvláštní důvěru nám postavy odkrývají svá tajemství a my se stáváme svědky jejich znepokojivých osobních šílenství a nesdělitelných výstředností: pařížský fotograf, kterého zajímají pouze oční víčka, modelka, jež od dětství skrývá tik, muž, jehož fascinuje pach dámských záchodů. Svým ironickým a zdánlivě prostým stylem nás autorka vtahuje do životů lidí, kteří se svému okolí jeví jako normální, ale ve skutečnosti jsou podivíny a nepřizpůsobivými blázny, jako ovšem my všichni.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Volvox Globator , Kniha, grafika, bibliofilie – KGB
Originální název:

Pétalos y otras histórias incómodas , 2008


více info...

Přidat komentář

AlTyxAy
14.02.2023 5 z 5

Geniální a osvěžující. Víc takových, prosím.

adorjas
12.10.2020 4 z 5

Kniha ma veľmi bavila a trošku je mi ľúto, že nebolo tých poviedok viac!
Najviac ma bavili Ptóza, Bonsaj a Druhý konec mola.


Bonnet
26.03.2018 3 z 5

Asi tři povídky se mě vážně dotkly (o opravdové samotě, muži-kaktusu a špehující ženy). Zbytek povídek působil, jako by si autorka vybrala téma na hraně odpudivosti natruc a... nic. Třeba ještě něco napíše.

sick.boy
27.09.2017 5 z 5

Donedávna sem si myslel, že povídkovým knihám nijak zvlášť neholduji. Přesto sem si jich za poslední dva měsíce koupil asi šest, tak nevím jak to je, každopádně mezi nimi byly i Okvětní plátky.
Hned po první povídce sem si s autorčiným stylem padl do noty. Je velmi elegantní, takový klidný, jakoby vám jednotlivé příběhy Nettel vyprávěla v baru se sklenkou vína a s cigaretou mezi prsty.
Celé bych to nazval vkusnou úchylností a to díky perfektním námětům, které nám autorka předkládá. Přehlídka podivnůstek a obsesí míří ke katarzi v podobě poslední povídky Bezoár, nicméně výborné jsou všechny. Autorka umí povyšovat triviálnosti na hlavní téma a dělá to zatraceně zábavně, knihu jsem zhltnul za pár hodin. Ponouká mě k zamyšlení, kolik lidí, co každý den potkávám na ulici, ve škole, v obchodech, v barech má své vlastní úchylky.
Knižní jednohubka, která ale dokáže nadlouho nasytit.

Palivo
19.09.2016 4 z 5

Povídky moc nečtu, páč to je něco jako reklamy v televizi. Je to krátký a člověk pak má potom pocit, že mu něco chybí. Tyhle povídky jsem četl omylem, páč jsem si myslel, že je to normální novela. Holt, občas bych měl knihu asi i otevřít, než si ji vezmu na záchod. Když už ale člověk začne kadit, nikdo mu novou knížku na záchod nedonese. Hlavně, že jsme vymysleli satelity a poslali člověka na Měsíc.

Nakonec se ale ukázalo, že moje povídková frustrace, kterou dokázala zatím uspokojit jen velmi nesourodá trojice Vian, Měrka a O'Connorová, byla zbytečná, protože Gaudalopa z Mexikánie umí psát povídky stejně dobře, jako Olda Kaiser pít Ferneta. Utíká to dobře, jízlivé konstatování či hořké pravdy sem tam zasadí direkt a všemu přidává i fakt, že většina jejích postav jsou magoři a nebo dělají věci, který normální lidi nedělaj. Třeba sledování žen na základě analýzy kapek moči na záchodě. Kde k tomuto námětu přišla je otázka, na kterou nechci znát odpověď. Každopádně z toho ale vždy vykvete jakýsi bizarní příběh, jehož středobodem je láska (obsese, něha, realita) a jelikož já mám lásku rád, i tu zadarmo, tak dávám čtyři hvězdy.

TallulahDragon
16.02.2015 5 z 5

Poněkud zneklidňující náhled do duše lidí, kteří si možná někde mezi námi žijí své životy i se svými posedlostmi, sami na svá tajemství, o kterých se nemluví. Kniha mě donutila podívat se na svět trochu jinak - jako na vesmír skrytých anomálií, které nemají být viděny, aby nepokazily dojem...

Skip
28.04.2012 5 z 5

Kniha obsahuje povídky, které se mohou zdát na první pohled spíš nenápadné, ale je v nich cosi, co dokáže rozjitřit čtenářovo nitro. Všichni ti podivní hrdinové povídek se svými obsesemi a mániemi jako by ukazovaly na čtenáře a ptaly se: Co divného v sobě máš ty? Velmi dobře napsaná kniha.

Štítky knihy

povídky psychické problémy mexická literatura hispanoamerická literatura

Část díla

všech 6 částí díla

Autorovy knížky

Guadalupe Nettel
mexická, 1973
2010  82%Okvětní plátky a další nepříjemné povídky