Ofenziva českých zemí

Ofenziva českých zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358796/bmid_ofenziva-ceskych-zemi-6ZS-358796.jpg 4 168 28

Pokračování bestselleru Nad českými zeměmi slunce nezapadá. V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Nedávno se Čechům podařilo uštědřit porážku rozpínavému carskému Rusku, když česko-slovenské námořní letectvo se střemhlavými a torpédovými bombardéry potopilo pět ruských bitevních lodí u pobřeží Madagaskaru. Nyní se naplno rozhořela válka mezi oběma mocnostmi. Česko-slovenské království má za první cíl osvobození Švédského království, které je už léta v carově područí. Ruští stratégové ovšem chystají vlastní plány, které mají Čechy připravit o životně důležité zdroje ropy v severním Atlantiku. Ruským cílem se stává neutrální a až dodnes naprosto bezvýznamný ostrov Island.... celý text

Přidat komentář

ctenar2846
25.12.2023 5 z 5

Pomalejší rozjezd než první díl, ale pak se to nějak rozjelo nebo co a já už se jen vezl na vlně děje.

PS: pořád nejsem fanda lodiček ani letadélek, ale tahle série alternativní historie mě prostě baví

biki
06.10.2023 5 z 5

Po několika letech jsem se dostala k dalšímu dílu této série. A ač jsem k ní přistupovala značně skepticky (z mé strany jen průměrné hodnocení prvního dílu), byla jsem velmi příjemně překvapena. Kvalita příběhu šla hodně a hodně nahoru. Nejen strhující popisy bitev na moři i ve vzduchu, ale také dění v zákulisí, zvlášť poutavé na straně Ruska (jedna z klíčových postav je opravdu mimořádně odporná). A jak už bylo níže řečeno, knize velice prospělo, že se některým osobám dostalo širší pozornosti, takže příběh již nebyl zdaleka tak sterilní jako ten úvodní. Ovšem vrcholem knihy je, asi nejen pro mně, strhující a napínavá akce na Islandu. Zkrátka, knihu jsem si opravdu užila a hned jdu na další díl.


davka
07.03.2023 odpad!

Brak, četba pro hňupy.

soupik2012
28.02.2023 4 z 5

Z počátku mě tento příběh příliš nezaujal, protože mi v něm scházel pořádný děj. Střídají se v něm tři dějové, tedy dialogové linky a zajímavá je pouze ta s agentem na Islandu. Přípravy na válku ať již z Ruské, nebo České strany, mi ze všeho nejvíc připomínaly strategickou počítačovou hru. Dialogy mi v této části přišly nezajímavé, až nudné. Naštěstí se to zhruba v polovině knihy změní. Konkrétně, když carské Rusko zaútočí na Island. Od této chvíle se z dialogové knihy, stane téměř kniha akční. Má to spád, myšlenku a také patřičné napětí. Hodnocení: začátek 2,5. Od poloviny knihy více než 5 a proto stojí kniha za přečtení. Audiokniha je velice vydařená a výtečně ji načetl pan František Florián.

Pampalini
30.12.2022 5 z 5

Výborný a fungující svět, logika děje a zaujímavé postavy. Co více je potřeba? Invence a vypsanost. Všechno tady je. Hodně se taktizuje, ale má to smysl. Autor nejvíce vtáhne v komornějších pasážích, kde je všechno intenzivnější a osobnější. Velikánské plus za Codex gigas:)

Marek82
11.12.2022 5 z 5

Dlhšie, komplikovanejšie a lepšie ako prvý diel. Napriek tomu je prvý diel nutné čítať vopred, inak sa čitateľ stratí už v tak obrovskom počte postáv a miestopise sveta po Veľkej búrke. Aj keď sú ťažiskom knihy bojové scény na mori inšpirované druhou svetovou vojnou (Midway, Pearl Harbour), viac ma bavila komornejšia, špionážna linka na Islande. Práve špionáži by mal byť venovaný tretí diel, na ktorého audioverziu dúfam nebudeme musieť čakať tak dlho ako na tento (rozsahom bude možno polovičný). Interpretácia je v rámci vydavateľstva Cti mi prudký nadpriemer, aj keď postavy sa vzhľadom na množstvo a ich podobnosť ani nedajú odlíšiť, hlavné postavy sú interpretované jasne. Knihu odporúčam všetkým milovníkom military príbehov z prostredia 2. sv. vojny a teším sa na ďalšie diely.

Fifineek
04.12.2022 5 z 5

Česko-slovenské Království je oficiálně ve válce s carským Ruskem a invaze do Švédska se blíží. Rusko spřádá plány, jak Čechy co nejvíce ochromit a chtějí pro to využít neutrální Island. Na Islandu operuje český agent, který podezřelou aktivitu sleduje a Český král mezitím domlouvá spojence za mořem.
Jak dopadne nevyhnutelný námořní střet mezi českým a ruským námořnictvem, které již také disponuje letadlovými loděmi pod velením Nikitina? Podaří se Čechům osvobodit Švédsko?

Druhý díl série jsem přečetl téměř jedním dechem. Velká část první poloviny byla o plánování, domlouvání a moc akce se zde neobjevilo. Ale tohle všechno vynahradila druhá polovina knihy, kde to bylo doslova z akce do akce - námořní bitvy, letadlové bitvy i pozemní boj ve Švédsku.
Co mě v knize nejvíc pobavilo byl moment, kdy si čeští letci dovedli v Jížní Africe pštrosa na loď, pojmenovali ho Václav a doufali, že ho neobjeví námořník Boleslav.
Kniha se mi opravdu líbila a těším se, až se vrhnu na pokračování!

Franc
27.06.2022 4 z 5

Důstojné pokračování prvního dílu.

Z předchozího dílu již víte, s jakými figurami autor hraje, tudíž se můžete nechat unášet na vlnách v očekávání, která loď dostane šach, která mat.

Autor přidal více prostoru zakulisnímu boji na pevnině, ale to hlavní stále rozhodují neohrožení letci. Opět se Vám dostane bojů jako při XXL akci v nejmenovaném řetězci. Z příběhu se již vyprofilují postavy, kterým přejete, a postavy, u kterých doufáte, že následující stránka bude jeho poslední.

Zajímavé jsou bezesporu české reálie. V té vší záplavě zahraničí literatury tohoto či jemu podobných žánrů si jeden tak nějak stále nezvykl číst, že Praha udává trendy, nebo že Lukáš, Petr, a Pavel s prsty na spoušti čekají na příležitost k útoku, zatímco česká námořní pěchota pochoduje Švédskem.

Poutavé, čtivé, originální. Rozhodně se těším na další ofenzívu Českých zemí.

dpxcz
12.06.2022 4 z 5

Tak zase přečteno něco na Kindlu... Druhý díl série Českých zemí zase popisuje boje mezi Česko-slovenským královstvím a carským Ruskem. Dost bizarní čtení v dnešních aktuálních událostech.

Bess.h
01.05.2022 4 z 5

Skvělé pokračování prvního dílu i když tentokrát to byl pro mě oříšek. Jako číst první díl pár dnů po tom, co Putin napadne Ukrajinu, už to je lehce masochistycký, ale v prvním díle jsme měli alespoň na vrh a velkého ruského medvěda jsme převálcovávali. Proto jsem se neudržela a krátce po přečtení prvního dílu jsem se vrhla na druhý a náhle ouha. Po dvou měsících masírování médii o válce za humny číst jak česko-slovenské království dostává na prdel, to se prostě místy nedalo a musela jsem chvilkami knížku odložit. Ale jakmile jsem se dostala na posledních sto padesát stránek, když se to začalo otáčet, tak mě to zase vtáhlo a rychle jsem zbytek knížky zhltla. Taky mám ještě výtku k tomu, že prostředek knížky byl nekonečné čekání na to až se začneme bořit Domino, to mě trochu nebavilo.
Závěrem: kniha stejně dobrá jako první díl, ale lepší nečíst pokud nejste v dobrém rozpoložení. Pak jsem si docela oblíbila postavu Nikitina. Jemu docela fandím i když je na druhé straně, ale jako... mohl by pracovat pro nás, jen ho zlanařit. A pak ta pí-- Kozlova. Normálně bych inteligentní ženksý, která se prosadila v patriarchálním Rusku fandila, ale jí fakt ne. Jí nejlépe svázat a taky ji nutit počítat, jen ať si to užije, kráva jedna nebeská... no musela jsem si postěžovat. Tady je prostě vidět že autor umí. Donutil mě svoje postavy milovat i nenávidět.

Denny456
28.09.2021 4 z 5

Druhý díl jel stejně jako první. Nabitý akcí i dějem. Čtenář si moc nevydechne. Válka mezi Československým královstvím a Ruskem jede naplno a postavy se hromadí a umírají. Ale ve válce to tak je. Myslím, že komu se líbila jednička, ten by měl jít i do dvojky. Většinou nedávám dvě knížky v sérii za sebou, ale tohle byla vyjímka, která se vyplatila.

jatoprectu
12.04.2021 5 z 5

Jan Kotouč se už pomalu stává synonymem pro českou alternativní historii. Celá tahle série je skvělá, nadprůměrně napsaná a s výborně vykresleným světem.

davka
28.10.2020 odpad!

(SPOILER) Odpad, jako cokoli tzv. "alternativního"...

nero 13
17.10.2020 5 z 5

Druhý díl byl ještě o chloupek lepší než díl první a já mám nového oblíbeného autora. K mé spokojenosti zde bylo vysvětleno jak je možné že i když zmizeli ohromné kusy pevniny které byly zality vodou tak hladina moří a oceánů přesto stoupla, to mi přišlo v prvním díle divné, pobavil mně maskot Václav.

rimar
09.08.2020 5 z 5

Skvělé pokračování příběhu. Inspirace Hubáčkem a jeho sérii o válce v tichomoří více než patrná - příběh o vyhozeno plechovky místo zásobníku si dodnes pamatuji, ale nic to neubírá na čtivosti příběhu. Pasáž na Islandu skvělá včetně zakončení příběhu a těším se na další díl. Rozhodně je tu vidět vzrůstající kvalita autorova psaní.

kokrokr
23.05.2020 4 z 5

Pěkný alternativní svět popsaný lehce naivním stylem, který se k tomuto příběhu skvěle hodil.

midloch
21.11.2019 5 z 5

Lepší než první díl. První necelá polovina knihy se rozjíždí poněkud pomaleji, ale pak to už to jede až do konce. Inspirace Hubáčkem je znát. V komplexním příběhu se skloubí námořní operace, pozemní operace, výzvědná zpravodajská činnost i osudy jednotlivých hlavních postav. Určitě si rád přečtu další díly této série a nezbývá mi než ohodnotit plným počtem.

Pan_Skala
05.09.2019 5 z 5

Po dobrém prvním dílu jsem si nemohl odpustit, aby si nepřečetl i druhý díl. Opět jsem dostal pořádnou porci zábavy a zajímavého děje. Hltal jsem stránku za stránkou a hlavně ve druhé polovině knihy ten děj vyloženě letěl. Obzvláště u popisů námořních bojů jsem si kolikrát říkal, že to snad není ani možné, ale pak si stačí vzpomenout jak vypadaly boje v Pacifiku. Můžu jenom vřele knihu doporučit všem co je baví knihy s alternativní historií, protože tady si to užijete do sytosti.

emteces
07.08.2019 5 z 5

Přesně můj šálek kávy. Chci víc!

Hobo
24.07.2019 2 z 5

Bezideový první díl vystřídán bezideovým druhým dílem. Co k tomu víc napsat? Přečteno, odloženo, zapomenuto.