Odvaha cítit

Odvaha cítit https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208813/mid_odvaha-citit-htC-208813.jpg 4 16 2

Žijeme v době, kdy se hmotný, vědecký a ekonomický vývoj pohybuje na tak vysoké úrovni jako nikdy předtím, a přesto se zdá, že se nám nedaří rozvinout schopnost žít vedle sebe v míru. Díky moderním technologiím máme možnost být okamžitě svědky obrovského utrpení bytostí ve všech koutech světa. Dokážeme však projevit pravý soucit? Dokážeme být opravdově otevření vůči utrpení ostatních? Autor nám nabízí nejen tradiční tibetské meditační praxe určené k rozvinutí soucitu, probuzení mysli a srdce, včetně praxe tonglen, ale též jungovský pohled na tyto praxe i vlastní pojetí způsobu, jak lidé ze Západu mohou využít tyto meditace ke svému prospěchu. Jeho vizionářské propojení Východu a Západu nám pomůže napojit se na vnitřní zdroj soucitu a celistvosti, abychom mohli skutečně rozvíjet altruistický záměr dosáhnout probuzení mysli ve prospěch všech cítících bytostí.... celý text

Duchovní literatura Psychologie a pedagogika
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

The Courage to Feel: Buddhist Practices for Opening to Others , 2009


více info...

Přidat komentář

Shindo
30.06.2020 5 z 5

Rovnako ako vo svojich predošlých knihách aj tu Rob prepája psychológiu a buddhistickú prax. V oboch má bohaté skúsenosti a je to vidieť. Predpokladá sa aspoň nejaká znalosť jungiánskej psychológie a buddhizmu.

V tejto knihe sa venuje rozvoju bódhičitty a ponúka aj niekoľko praktických návodov na meditáciu. Hoci osobne praktikujem iný smer, bolo zaujímavé dozvedieť sa niečo nové. Sám som chvíľu skúšal aj tento typ meditácie a aj za taký krátky čas som si všimol, že sa vo mne niečo pohlo.

S niektorými vecami v knihe som úplne nesúhlasil (napr. reinkarnácia) a často som mal pochybnosti ako v prípade tejto praxe pristupovať k niekomu, kto nás veľmi zranil alebo k ľuďom, u ktorých si viem ťažko predstaviť, že by mohli byť dobrí. Stojí to ale za hlbšiu prácu na sebe a vhľad.

Eldar80
24.03.2016 4 z 5

Výborná kniha pro buddhistické praktikující, kteří chtějí rozvíjet bódhičittu (vědomí významu dosažení osvícení pro dobro všech bytostí). Je vysvětlena její prospěšnost a praxe. Autor dále uvádí nejčastější překážky, které vznikají při snaze tohle učení praktikovat. Z terapeutické praxe plyne, že překážkami jsou často podvědomá duševní zranění. Je zde kombinován západní přístup psychologie a východní učení tibetského budhismu. Lidé na západě mají totiž jinak nastavený životní pohled a při praktikování východních učení se objevují charakteristické potíže naší doby. Musím říct, že se to náročně četlo, ale nevím proč. Jakoby to člověk musel skutečně pocitově zpracovat. Spoustu odstavců jsem musel číst vícekrát, ikdyž jsem jim rozuměl a někdy i celé stránky. Asi abych se naladil na ten tón uvažování. Na první pohled tenkou knížku jsem tak četl velmi dlouho. Podle mě je kniha vhodná pouze pro budhisty nebo psychology, protože to ocení pouze lidé, které zajímá jak funguje lidská mysl. Bohužel byly probrány jen některé problémy a působí na mě spíš jako doplněk k Moudrost nedokonalosti. V knize je uvedeno několik meditací k probíranému tématu. Rozhodně doporučuju. 85%