Odměna z pekla

Odměna z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432298/bmid_odmena-z-pekla-h9A-432298.jpg 3 76 35

Bratři Joe a John Lansdaleovi mají za sebou každý bohatou sólovou dráhu v žánrové literatuře od detektivek po fantasy a horor, společných projektů ale do konce dotáhli jen několik. Jedním z nich je Odměna z pekla, kde oba popustili uzdu své lásce k westernu a zombíkům. Výsledkem je drsný a Lovecraftem inspirovaný příběh o lovci odměn Smithovi, který se po smrti octne v pekle a vůbec se mu nelíbí, co tam vidí. A tak radši vezme zakázku od Satana, za jejíž úspěšné vyřízení by si mohl vysloužit možná i vykoupení. Jenže pod prašnými ulicemi ospalého městečka Falling Rock kypí magie a na místního kápa Smithovi nebudou stačit obyčejné kolty ani jeho oblíbený dynamit. Ještě že ďábel má vždycky po ruce nějaké ty užitečné dárky na cestu do místa, ze kterého se nedá odejít, dokud někdo neumře – nebo skrz něj na náš svět nevtrhnou Prastaří.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Hell's Bounty , 2016


více info...

Přidat komentář

SalemJohn
06.03.2024 3 z 5

Ak by som chcel byť veľký lichotník, tak poviem, že v Odmene z pekla sa zrazil Štrkáč Callahan Jura Červenáka s Asfaltom od Štěpána Kopřivu. No nie je to úplne tak.. Bratia Lansdaleovci nedosiahli úroveň spomínaných titulov – všetko tu prebehlo dosť rýchlo, priamočiaro a aj napriek tomu miestami vykukávala nuda. Ako trefne napísal Corso, je to podané tak, akoby z toho mal byt hneď scenár k akčnej hre, alebo filmu. A to so všetkými kladmi a zápormi takéhoto postupu. Pravdou však je, že v rámci brakovej literatúry to autorské duo zvládlo a pobavilo.

markinho962
10.06.2023 2 z 5

Nejhezčí na této prodloužené a nastavované povídce je... Obálka. Již dlouho jsem nečetl nic od Landsdala, tak jsem si řekl, že proč ne, čte se to velice rychle, jelikož písmenka jsou obrovská a stránky Vám letí pod rukama super tempem, ale jako kdyby to psal "začátečník " L. Lansdale. Prostě strojově psané a nezáživné, škoda


Zathira
17.05.2023 2 z 5

Bylo to napsané čtivě, to se musí nechat, ale ten obsah...
Podle mě to nějak jako celek moc nefungovalo, což je škoda. Potenciál to mělo. Nejvíce to sráželo neustálé hláškování, alias špatná parodie na Kotletu, Kulhánka a jiné, otřesný překlad plný chyb tomu také moc nepřidával. Pár pasáží tam bylo dobrých, ale ty to rozhodně nezachránily. Některé rozhovory mi připomínaly rozmluvu v Oblivionu. Kdo hrál, ten pochopí...

Roubik_CZ
23.09.2022 4 z 5

Pokud od knihy čekáte akční western plný zombíků a přestřelek, tak se Vám bude líbit, pokud ne, tak asi rychle narazíte... Odměna z pekla se velmi pěkně, rychle a plynule čte. Až na občasné Smithovy monology v nevhodných okamžicích je to super kniha.

nela3812
02.06.2022 2 z 5

Nedostat tuto knihu v rámci spolupráce, tak jí upřímně odkládám. Cca 250 stran mi trvalo přečíst dva měsíce. Byl to prostě boj, ale vyhrála jsem a nyní vám můžu říct, abyste tuto knihu do rukou nebrali.

Upřímně jsem měla pocit, že jsem četla starou westernovku, a na tom by samozřejmě nebylo nic špatné. (pravděpodobně to byl tento žánr i cílem autorů). Ale! Sprostá slova na každém řádku, trapné vtipy a postapokalyptický děj namáčknutý do pár dnů a na pár stran?

Upřímně jsem po dočtení ráda, že to nemělo delšího trvání, ale tento příběh potřeboval prostor a trochu učesat. Ano, užili jsme si opravdu spoustu akce, ale co z toho? Postavy skoro neznáme, prostředí příběhu vás neohromí, dialogy snad raději přeskočíte, protože vám nic neosvětlí...

Hlavní hrdina byl bůhví proč vyvolen, aby zachránil svět od pohromy. Informací moc nedostal, tudíž ani my jako čtenáři nevíme nic. Stále dokola opakuje, že to musí stihnout v pár dnech, ale že by skutečně nějak spěchali, se říct nedá. Hlavní pointa autorů je jasná, ale že by mě to jako čtenáře vtáhlo do děje a hltala jsem každou stranu? Ne. Ne. Ne.

Příběh má náboj a rychlý spád, ale to je tak všechno. Hloubka příběhu nula nula nic, vtipům se pravděpodobně zasměje jen malé procento lidí a postavy vám k srdci rozhodně nepřirostou. Že to nevadí? Osobně si s takovým základem tento příběh nebudu pamatovat.

Z tohoto díla opravdu nejsem nadšená a to jsem se po přečtení anotace opravdu těšila na příběh, který skrývá ta boží obálka... Zklamání.

Dávám 3/5. Za rychlý spád, zajímavou myšlenku a krásnou obálku. Ale s odstupem času si říkám, že jsem byla až moc pozitivní a pravděpodobně bych teď dala spíš 2/5

lachtan77
04.03.2022 1 z 5

ja milovník tohoto žánru si dovolím hodnotit tak nízko. Stydím se za to, ale prostě jsem to nedal do konce a to je toho málo stran. Přes všechnu snahu dát tomu od začátku šanci jsem to nezvládl a za půlkou skončil. Mělo to všechno ve stylu Kotlety, Žambocha, Kulhánka, ale bylo to moc přitažený za vlasy. Sprostá mluva, sleng, vtipy, příběh, akce všeho najednou a dohromady o ničem.

slawa.cap
10.02.2022 4 z 5

Přesně toto jsem hledal, zombie western. Tak jako první kapitola Pistolníka, jako Chřestýš Callahan, nebo jako manhwa Priest. Bohužel to nejdůležitější tomu chybělo. A přitom to začíná tak nadějně.
Hlavní hrdina hned na začátku příběhu zemře aby se vrátil jako bojovník za práva Pekla. Zároveň z jeho smrtí ale z příběhu mizí logika a postavy se začnou chovat dost idiotsky.
Prokecám rok v pekle a na záchranu světa mám tři dny, to to nešlo odbýt rychleji?
Mám tři dny na záchranu světa, tak první co první asi udělám? No přece půjdu se vyspat. Když už Chňapka dal Smithovi kde co, nemohl ho zbavit potřeby spánku?
Zombie utočí v noci a přes den spí, to je jasný důvod proto s nimi bojovat jen v noci.
Jdu s partou na zombíky, tak stříbrné náboje jim dám až po dvou dnech bojů.
Tak bych mohl pokračovat skoro ke každému nápadu v knize.
A závěr je dost velký kýč a navíc mi ani nepasuje ke zbytku knihy.
Myšlenka knihy je pro mně to pravé, ale bohužel provedení dost vázne. A to nepočítám někdy krkolomný překlad. Nikdo mi nevyvrátí, že se autor inspiroval výše zmíněným Priestem, ale jeho úrovně rozhodně nedosahuje.
Váhal jsem mezi 2-3*, ale za blondýnu z vozíkem se přikláním ke 3. A přidávám jednu za humor, který jsem tu opravdu nečekal.

Fengr
06.09.2021 1 z 5

Nejlépe tuhle knihu vystihuje slovo nuda.

Patrik02
15.04.2021 4 z 5

V téhle knize dostanete přesně to, co Vám autoři slíbí ve věnování na začátku knihy. A tak by to mělo být.
Svižná akce z tak trochu jiného divokého západu, kulkami, výbuchy ani ostrými slovy se zde nešetří.
Skvělá oddechová kniha na jedno-dvě odpoledne.

Badger
30.03.2021 4 z 5

Přesně na něco takového jsem měl teď chuť.
J.R.L. již na začátku dá na uvědoměnou, že to nebude kdoví co dílo, ale má to tah.Bavili mě jak styl mluvy tak příběh, hlášky typu "Ty karty ti dal bůh?Ten chlápek je spíš jižan" neměly chybu, dokonce nepůsobily trapně, což bývá kámen úrazu.
Odpočinková četba, kterou nezbývá než doporučit.

Johny_H.
28.02.2021 3 z 5

Dokázal bych si představit tento příběh o něco propracovanější. Na druhou stranu řežba je pořádná a o to v této knize nejspíše jde. Na oddych je tato kniha opravdu faj.

marina4088
18.02.2021 3 z 5

Tohle neříkám často, ale jsem rada, že knížka nebyla delší. Bylo tady tak akorát stran na to, aby se zbytečně kniha neprodlužovala, ale taky na to, aby nás to zasvětilo do příběhu. Pro mě to bylo jedno velké klišé. Klasika westernu, který se snažil spojit s peklem, nemrtvými a do toho ještě zakomponovat humor a nerovnoměrně rozloužené užívání sprostých slov mi přišlo zbytečně zmatené a překonponované. Kdyby se autoři drželi jen třeba dvou věcí z toho, udělali by dle mého líp. Samotný příběh byl docela čtivý, ale nepřinesl nic nového. Dokonce se hlavní zabiják, největší arogant v okolí neschopný jakýkoliv citů, naprosto změnil, protože se zamiloval do holky, které dřív nepomohl a ona kvůli němu přišla o oko. Když se vrátíme k Výplatě, která na začátku byla naprosto neschopná a po chvíli je z ničeho nic mister v zabíjení.. No nevím, možná nevyužitý potenciál, možná nechuť dokončil s zapracovat na knize tak, aby stála víc než za to, aby sama sebe nazvala brakem. Pozitivní na tom byla tak propracovanost pekla a ten indián, který pak jako většina postav nesmyslně umřelo.

adevr
17.01.2021 4 z 5

Fajn oddychovka. Krvavý westernový brak, plný nemrtvých a stříbrných kulek. Co víc si můžu přát... :D

Corso
12.10.2020 3 z 5

Napisane ako by to mal byt hned scenar k akcnej hre alebo filmu. So vsetkymi kladmi a zapormi takehoto postupu. Nahlaskovane postavy, rychle tempo, podrobne popisovana akcia a devastacia ludskych tiel. Tento mix westernu, hororu, akcie, satansko-demonickej mytologie pobavi, ale po par dnoch asi zabudnete. Slabou strankou knihy je pribeh. Ten sa da zhrnut do par viet, nieco na sposob bezneho "questu" v nejakej RPG hre. Clovek by aj cakal ze autori uz maju naslapnute na seriu, ale asi nie. Wiki uvadza ze toho maju napisane viac, ine zanre, par oceneni... ale zeby som ja tuzil este od nich nieco dalsie citat? Taki Bratia Sisterovci Patricka DeWitta mi v papuli zanechali lepsiu chut.

ludek.n
19.08.2020 4 z 5

Tento román pánů Lansdaleových je věnován všem těm, „…kdo mají rádi staré dobré brakové příběhy plné drsných chlapů, kovbojů, krve, prachu, provazů, kulek, ohně, krveprolití a v neposlední řadě blížícího se Armageddonu.“ Toto věnování je natolik trefné, že jsem si ho dovolil přímo ocitovat. Tato kniha je totiž narvaná až po okraj vším tím výše zmíněným. Lansdaleovi zkombinovali western z šestákových románů s pravověrným horrorem, plným hladových zombií, nadpřirozeného zla z jiných dimenzí a starého dobrého Pekla. Přimíchali nadhled a humor, hraničící s groteskou, do tyglíku vedle samotného Satana přihodili například slavného pistolníka Jesseho Jamese či divokého Billa Hickoka, směs okořenili peprnou a jadernou mluvou, která si servítky rozhodně nebere, a nakonec z toho všeho vytřepali jednoduchý příběh, který uhání k cíli jako splašený kůň. Že je to jedno klišé za druhým? A co na tom, když je to tak nehorázně zábavné…

rimar
18.08.2020 3 z 5

Je to slabší dílko. Téma podané již několikrát a řekl bych že určitě lépe. Sem tam nějaká nelogičnost a tak moc akční zase není ale pokud člověk chce takovou jednoduchou knihu aby nemusel přetěžovat mozek proč by ne. Neurazí ale ani nenadchne a podruhé po ní určitě nesahnu.

Alma-Nacida
12.08.2020 odpad!

Neuvěřitelné nudná věc a ani vypadlé oči, sežrané hlavy a plejáda dalších nechutností to nijak nezmění. To je tak, když si někdo plete horor s odporností. Játra na stropě nejsou ani tak děsivá, jako spíš jen hnusná.

HakaHori
06.07.2020 3 z 5

No dočetl jsem to :)

Boboking
29.06.2020 3 z 5

Cenami ověnčený Lansdale se svým bratrem napsal knihu, která měla být krvavá odreagovačka. A skutečně byla ... Hororový western, kde stříká krev a mozky tečou... A ďábel byl ta pozitivní postava. Nenáročné čtení, které o prázdninách určitě pobaví...

Mickhesh
29.06.2020 1 z 5

Takhle nudnou knihu jsem již dlouho nečetl. Bylo by to skvělé jako béčkový hororový westerňák co by film. Dialogy super, ale to nestačí. Jediná v uvozovkách dobrá zpráva je, že bychom se mohli dočkat pokračování. 30% s hodně přimhouřenýma očima..

Autoři knihy

Joe R. Lansdale
americká, 1951

Kniha Odměna z pekla je v

Právě čtených2x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce93x
Chystám se číst43x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x