Zem za morom

Zem za morom https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108186/zem-za-morom-108186.jpg 4 61 61

Oceana série

1. díl >

Anglického aristokrata Jonathana Cadwalladera privádza do južných morí nepokoj a túžba po dobrodružstve, ktoré sú silnejšie než jeho láska k chudobnej dievčine Susan Penhalliganovej. Aj Susan napokon zakotví v Austrálii, no po boku anglikánskeho duchovného, za ktorého sa vydala po márnom čakaní na svojho milenca. Susanin brat Billy, ktorý si v starej vlasti zarábal na živobytie nekalým spôsobom, patrí k tým, čo do týchto ďalekých končín prichádzajú nedobrovoľne. Pre jeho druhov i preňho samého však nová zem predstavuje i nádej na nový život. Okrem príbehu lásky dvoch mladých ľudí, ktorých osud od seba oddelil, aby ich po rokoch opäť zviedol dokopy, autorka pútavo zobrazuje zložité vzťahy medzi pôvodnými domorodými obyvateľmi a bielymi osídlencami a ponúka nám emotívne opisy drsnej, no nádhernej austrálskej prírody... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Lands Beyond the Sea , 2007


více info...

Přidat komentář

Arev122
14.09.2020 4 z 5

Zajímavě popsaný život v 18. století, v době ,kdy dochází k osídlování a prvnímu vzniku trestaneckých kolonií v Austrálii. V příběhu se romanticky a i trochu idealisticky prolínají osudy jak přistěhovalců, tak i domorodců. Je to román a tak se to čte hezky.

broskev28
25.12.2019 5 z 5

Letní bouřka - lehké a oddechové čtení - této autorky mě rozhodně nepřipravila na Zaslíbenou zemi, podobně jako romanticky roztoužená dívčí tvář na obálce knihy. Anotace ke knize navíc vynechává více než polovinu příběhu, který se odehrává jednak v Cornwallu, a pak také při plavbě mladého Jonathana se strýcem Josiahem, na lodi Endeavour s kapitánem Cookem.
Takže my čtenáři nejprve poznáváme osudy pravěkých obyvatel dnešní Austrálie, především Djuwe a Djanaye, a následně život domorodých kmenů v 70.letech 18. století. Spletitý a mnoha postavami zalidněný příběh nás dále zavede ke členům Susaniny rodiny v Mouseholu, ale také třeba na Tahiti, a samozřejmě do Austrálie, kde v zátoce Botany Bay nejprve vzniká trestanecká kolonie britského impéria.
Kromě toho, že jsem si četbu opravdu užívala a rozhodně jsem se nenudila, jsem se dozvěděla nové informace o počátcích bělošského osidlování Austrálie. A z duše mi mluví komentář Babo. Předpokládám, že autor beletrie má právo nekopírovat historické události zcela věrně a není vázán pravdivostí tak, jako je tomu třeba u literatury faktu.
Přesto si myslím, že autorka (už vzhledem ke svému vlastnímu životnímu osudu) vycházela z historických dokladů, a ty, jak se ostatně dalo čekat, nevyznívají pro "bílé osadníky" nijak lichotivě, stejně jako kolonizace v Severní i Jižní Americe, v Africe, v Asii. A už vůbec si netroufám domýšlet, jak situace vypadala ve skutečnosti, bez beletristického uhlazování . . .


Dani5a
19.09.2018 5 z 5

Velice zajímavá, čtivá kniha.

zdehan
05.10.2016 5 z 5

Moc pěkná knížka dobře se četla a hlavně zajímavě napsaná.Mě se líbila moc a už se těším na pokračování.

helenkan
05.08.2016 4 z 5

Hezký příběh. Zajímavý a troufám si říct,že i poučný.

Babo
16.05.2016 4 z 5

Už jsem četla několik knih o osídlování Austrálie a vždycky si říkám jestli to mohlo být jinak. Myslím vzhledem k původním obyvatelům. Je to jejich tragédie . Žili si klidně se svými legendami , ve svojí zemi .Nedělám si samozřejmě iluze , jednotlivé kmeny mezi sebou bojovali stejně jako v americe nebo africe. Ale byl to jejich boj a síly byly vyrovnané.Potom připluli evropané a tak jako vždy s naprostou samozřejmostí si tuto zemi přivlastnili.žádné kompromisy , žádné dohadování se.
Zbraně a rum . Dnes je to úžasná země , s přátelskými lidmi . Jen ti původní obyvatelé zmizeli v rezervacích a z lásky k alkoholu se nevzpamatovali.
Kniha všechny tyto problémy zmiňuje a moc dobře se čte . Je to historie nejen Austálie , ale i Evropy

sabca
05.09.2014 4 z 5

Kniha se odehrává ve druhé polovině 18 století. Čte se pěkné a prolínají se tam osudy rodin, jak domorodců, tak i angličanů, kteří osídlují Austrálii. Doporučuji k přečtwní

Melaanie
09.08.2013 5 z 5

Moc hezký příběh a kníčka se čte jedním dechem.

Lenynek
08.04.2012 5 z 5

Nádhera, knížka mě strašně bavila :). První jsem četla Neúprosný žár, což je vlastně pokračováním Zaslíbené země a vůbec mi nevadilo, že jsem si to přehodila. Naopak jsem chtěla vědět, jak to všechno začalo a připadalo mi to i zajímavější. Rozhodně povedená kniha! :)

Danafantom
26.01.2012 4 z 5

Hodně osudů, které se prolínají. Docela povedená kniha.