Obr z mlhy

Obr z mlhy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477727/bmid_obr-z-mlhy-7x2-477727.png 4 118 47

Mytická postava obřího sériového vraha se po letech opět objevuje. Listopad 1998: První tělo našel běžec na okraji městského parku. Dítě leželo na zemi – bledé, uškrcené, s fialovými stopami po sevření silnými prsty na krku. Vyšetřováním je pověřen detektiv Stan Mitchell, který ale navzdory bohatým zkušenostem a přirozené houževnatosti nenachází dostatek vodítek. Vrah přezdívaný Obr z mlhy beze stopy mizí v mlhavých ulicích skomírajícího města. A Mitchellova posedlost jeho dopadením roste. Březen 2013: Opuštěné předměstí s chátrajícími domy. Z nízkého šedivého nebe padají provazy deště a propůjčují Detroitu ještě bezútěšnější nádech. Z noci se vynořují postavy v kuklách a se samopaly a rozrážejí dveře jednoho z rozpadajících se obydlí. Policejní razie. Dlouho hledaný podezřelý sedí na židli uprostřed místnosti bez světel. Neklade odpor. Naopak – skoro jako by přítomnost policistů přivítal. Z jeho úst vychází jen dvě slova: Pomozte mi. Kdo je tajemný Obr, jehož mohutný stín na město dopadal více než patnáct let a budil ze sna děti i jejich rodiče? A co vyděsilo pronásledovaného zločince natolik, aby se bez odporu vydal policii? Když se v Detroitu po letech znovu začnou ztrácet děti, musí se policejní veterán Stan Mitchell spojit s mladou inspektorkou Sarah Berkhampovou, aby se mezi starými i současnými případy pokusili najít souvislost. Oba je ale tíží minulost, a než se postaví děsivému Obrovi, budou muset čelit vlastním démonům.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Les Chiens de Détroit , 2017


více info...

Přidat komentář

jarin58
22.02.2024 2 z 5

Zklamání.

Hvězdinka
13.02.2024 4 z 5

Krátké, velmi čtivé a celé zahalené do mlhy. Kniha je rozdělena na tři části z pohledu tří lidí, vracíme se v ději, leccos se vysvětluje a upřesňuje, cestujeme do dětství, abychom pochopili, proč se to všechno dělo a děje. Konec zůstal trochu otevřený, ale jinak skvělé a originální čtení.


MíšaS.
05.12.2023 1 z 5

Neskutečná fantasmagorie...

MaJa264
02.09.2023 3 z 5

Pro mě zklamání, na rozdíl od knihy Krvavé stíny. Na Útočiště se teprve chystám.

čef
29.12.2022 4 z 5

Přečte se to za chvíli a za další už si čtenář nemusí nic pamatovat. Spíše psychologický příběh pátrání po sériovém vrahovi totiž většině určitě připadne jako hodně vymyšlený, bez odrazu v reálném světě. Možná citlivé povahy se mohou trošinku bát pohádkové postavy obra unášející děti, ale na závěrečné vysvětlení už musí být i hodně moc důvěřiví a nekritičtí.

Vixiene
06.11.2022 2 z 5

Po přečtení Útočiště od totožného autora jsem si říkala, že si ROZHODNĚ musím přečíst cokoliv dalšího, co napíše. Obávám se ale, že Jérôme si nasadil příliš vysokou laťku, kterou nebyl schopen Obrem z Mlhy pokořit. V moment, kdy jsem Obra dočetla je již venku jeho další kniha Krvavé stíny, snad tedy u nich to bude lepší.

V Detroitu se začínají (znovu) ztrácet děti a detektiv Stan tak zažívá stejné hrůzy, jaké zažíval před 15 lety. Některé jsou posléze nalezeny zavražděné a pachatel je pojmenován jako Obr z mlhy po známé mytické postavě. Zdá se však, že se po Obrovi slehla zem..

Na to, jak je kniha krátká, tak na mě působila hrozně rozvlekle. Nicméně pokud pominu tuto skutečnost, v knize mi chyběly jakékoliv zvraty a nejvíce mi to zabil asi konec. Vyloženě nepotřebuji v knihách nějaké wow konce/wow efekty a nevím co wow všechno, ale tady to bylo tak nudné a předvídatelné, že jsem byla fakt hodně zklamaná. Atmosféru sice hezky dokresluje popis pochmurného a špinavého Detroitu, ale bohužel ani to mi nepomohlo knihu kdovíjak hltat.

Věřím, že své čtenáře si kniha najde, já už se do ní ale bohužel znovu nikdy nepustím.

Bee240
01.09.2022 4 z 5

Mýtická postava obřího sériového vraha se po letech opět objevuje......

Než jsem se do knihy pustila nečetla jsem anotaci ani žádné recenze. Šla jsem do toho s tím, že si udělám vlastní názor ničím a nikým neovlivněná. A můžu říct že jsem udělala dobře.

Příběh který jsem dostala byl zasazen do ponurého Detroitu ze kterého se vytrácí život a opouští ho lidé ve velkém. A hlavně v něm mizí děti a jejich malá tělíčka se pokaždé najdou někde pohozená.
Musím říci že kniha je velice povedená a četla se také velmi dobře.
.
Po dlouhé době mi byli i hlavní postavy sympatické... ať se jednalo o cholerického a minulostí zničeného detektiva Stana Mitchella tak i jeho kolegyně Sarah, která je zahalena záhadnou minulostí a se svými tajemnými hlasy v hlavě skvěle doplňovala příběh svého kolegy.
Případ který před nimi stojí není pro Stana žádnou neznámou a když se Obr vrátil po letech pro další děti... pustil se Stan do vyšetřování o to urputněji.
.
Zápletka byla prostě skvěle vymyšlená. Sériový vrah opředen nadpřirozenem je prostě dobrá kombinace. A rozuzlení celého případu mě tedy překvapil a určitě by mě během čtení nenapadlo že by to mohlo být takto spojeno s vyšetřovateli.
.
Rozhodně jsem udělala dobře když jsem si knihu půjčila v knihovně. A určitě si ji musím koupit a mít jí ve své sbírce.
Čtyři hvězdy dávám za konec.........

Shaxx
23.08.2022 3 z 5

Důležitý je pro mě poznatek, že tohle je první kniha autora, ačkoli u nás vyšlo jako první Útočiště a až poté Obr z mlhy. Abychom si rozuměli, Útočiště bylo geniální, skvělá atmosféra, neskutečné zvraty.
Obr...obr byl takový průměr s depresivní a hutnou atmosférou, je vidět, že je to prvotina, má to své mouchy (například pár nelogičností). Ale už i z téhle knihy jde poznat, že autor to bude umět dobře s překvapivými zvraty (viz opět Útočiště). Takže jestli někdo četl jako první Obra a zahodil to s tím, že je to průměrný thriller, prosím dejte autorovi ještě šanci :)

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

V roce 1998 se v Detroitu poprvé objevila mytická postava obra, který vraždil děti. Spravedlnosti však tehdy unikl a po 15 letech se tento Obr z mlhy, jak mu média začala přezdívat, vrací a páchá další zlo.
Proč se vrátil? A kdo je to?
Ponurý příběh v ještě ponuřejších kulisách chátrajícího města, kde se v mlze rozpadají domy, toulají se psi a navíc tu mizí děti! Policejní vyšetřovatelé se ženou za vrahem a zároveň bojují i se svými vnitřními démony.
Vyprávění je dost temné a nechybí ani akce, napětí i překvapivé zvraty. Od autora je to moje první kniha a doporučuji všem, kdo mají rádi chmurnou atmosféru a hon na padoucha.

Atanone
19.08.2022 4 z 5

I přes sugestivně depresivní atmosféru mě příběh začal pořádně bavit až ve druhé polovině, ale ten střemhlavý dějový kotrmelec byl na mě trošku moc vykonstruovaný. Přesto mi druhá polovina stála za to natolik, abych nakonec byla spokojená. Hodně jsem si užila krásné popisy všemožného rozkladu a doufám, že seberu odvahu na Útočiště.

Izu
16.08.2022

Nedočteno, zklamání.

verka5083
07.08.2022 3 z 5

Když jsem poprvé u knihy uviděla nízké hodnocení, tak jsem si říkala, že to musí být blbost. Vzhledem k tomu, že jsem od autora četla už první knihu, ale byla pro mě vážně Top, mi to o to víc nedalo a knihu jsem si musela přečíst. K mému překvapení se teď nedivím, že je kniha takto hodnocena. Rozhodně je kniha dobře napsaná, dobře se čte a má i překvapující konec. Ale vzhledem k tomu, že jsem právě četla Útočiště, mám tendenci knihu porovnávat a rozhodně mě kniha ne nadchla tak jako právě Útočiště. Jinak, pro někoho, kdo tuto knihu od autora čte jako první, si myslím, že by hodnocení mohlo být vyšší.

lucakuca
24.06.2022 3 z 5

Deprese.
To mi zůstane v paměti po letech z téhle knihy. Ani tak děj jako spíše pocity - fuj to byla ale jedna velká dokulata skopaná deprese!
Sbírka prázdnoty, osamocení, utrpení a zoufalství.
Trosky polorozpadlých, opuštěných domů, blativé, zarostlé cesty, svět krve, slz a potu... DETROIT.
Každý se utápí ve své bolesti, ve svých démonech. Každý prožívá svůj ostrov šílenství, ať už je to ten hodnej nebo zlej.
A počasí nezůstane pozadu a spouští své psycho průtrže mračen ve chvílích, kdy nechceš.
Ble.

Morisius
13.06.2022 4 z 5

Tento thriller mě velmi překvapil svou čtivostí i samotným dějem. Mohu jen doporučit i těm, co nemají moc v oblibě tento druh thrillerů odehrávající se v městech s nádechem spíše detektivky.

monushka
08.03.2022 3 z 5

Ponurá atmosféra, osamocení, prázdnota, to vše čtenáře úplně pohltí. Jedná se o dost depresivní čtení. Avšak první polovina mě bavila o dost více, ke konci jsem se spíš nudila. Čekala jsem od Obra z mlhy mnohem více.

Radoľa
23.02.2022 4 z 5

Rozpadávajúci a vymierajúci Detroit. Niekdajšia výkladná skriňa a dnešné toxické smetisko amerického sna. V uliciach sa preháňa vietor, nesúci roztrhané franforce výziev na deložovanie bankami zhabaných bytov a domov. V uliciach vládne ponurosť. Naviac: zostávajúce rodiny niekto oberá o deti. Neúspešné pátranie polície posilňuje staré legendy o mohutnej postave, ktorá vychádza za hmly, loví deti, aby sa už nikdy nevrátili domov. Skrachovaný policajt - služobne aj osobne sa pustí do pátrania s kolegyňou, čo občas počuje hlas a diagnostikovanou jemnou formou schizofrénie. No poteš Pánboh - takáto elitná vyšetrujúca zostava. Ale pustia sa do toho s vervou, vytrasú pár kostlivcov z vlastných skriní a k nejakému záveru sa doberú. Páčila sa mi záverečná nedovypovedanosť a akási záhada veľkého Obra. Celkovo hodnotím čitateľsky pútavejšie a strhujúcejšie ako monotónne vrstviace sa a prekombinované Útočisko, snažiace sa prísť za každú cenu s tak úžasným odhalením, na ktoré nik z čitateľov nemal šancu prísť.

michimuller
16.02.2022 4 z 5

Obr z mlhy je hodně jiný, než čtenář z krátké upoutávky očekává. Thriller ano, ale neuvěřitelně depresivní. Jestli je to tím vybydleným městem, nebo sociální úrovní obyvatel Detroitu, nebo mystery linkou navázanou na prastarou legendu, v každém případě tenhle Francouz umí stvořit husí kůži a ponurou atmosféru do všech detailů. Ta bezmoc detektiva Mitchella byla úplně hmatatelná. Psycho noir jak má být.

Hella
13.02.2022 2 z 5

(SPOILER) První polovinu knihy jsem byla skoro nadšená a podivovala se nad poměrně nízkým dosavadním hodnocením čtenářů (76%). V polovině šla skvělá úroveň knihy do kopru a do příběhu přibyly hlasy, dojmy, sny nebo spíše realita a přiznám se bez mučení, to rozuzlení jsem moc nepochopila. Tak byl ten zloduch mrtvej, pže ho zabila další postava, nebo nebyl? Nebo jsem z toho blázen?!

Siraelxy
02.02.2022 4 z 5

Kniha je temným thrillerem a okrajově i malinko mystická.
Je v ní všechno co dnešní doba od thrillerů očekává - temná minulost vyšetřovatelů, úpadek velkých měst, psychologická zápletka a rozuzlení, které jste nečekali.
Na začátku si budete myslet, že je všechno nastíněno, ale nenechte se mýlit.
Rozhodně doporučuji ženám i mužům, všem kdo se rád bojí.

Katania
03.01.2022 4 z 5

Ne tak dobré jako autorova kniha Útočiště. Ale nebylo to špatné, jen takové ponuré, depresivní. Chápu i označení noir.