O třech podivných tovaryších

O třech podivných tovaryších https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55600/bmid_o-trech-podivnych-tovarysich-rlw-55600.jpg 4 16 3

Kniha obsahuje dvě cyklické pohádky: (Pohádka o třech podivných tovaryších a Povídka o svatbě krále Jana). Pohádky: O princovi, jenž měl za princeznu vykonat tři kousky-Jak se sešli tři podivní tovaryši, Krejčí vypravuje o udatném krejčím, Švec vypravuje o statečném vojákovi, Kovář vypravuje o sobě, Jak tři tovaryši vykonali tři kousky za princeznu. O hadačovi, jenž hledal princeznu unesenou čarodějem-Jak se hadač sešel se třemi podivnými tovaryši, Hadač vypravuje o čtyřech bratřích, jak vysvobodili princeznu od draka za mořem, Krejčí vypravuje o dvou bratřích, jak vysvobodili princeznu od draka ve skále, Kovář vypravuje o chasníkovi, jak vysvobodil princeznu od tří zlých králů, Švec vypravuje o princovi, jak vysvobodil princeznu od čaroděje bez duše. O tom, co si vypravovali na hadačově svatbě-Jak přišli bratři hadačovi na svatbu s tatínkem myslivcem, Myslivec vypravuje o podivném hadačovi, Zloděj vypravuje, jak dělal zlato a dostal princeznu, Tesař vypravuje, jak jel po lodi s princem pro princeznu za mořem, Myslivec vypravuje o lodi, která sama běhala po suchu, Střelec vypravuje, jak zabil tři obry a zachránil princeznu, Tatínek myslivec vypravuje, jak dostal princeznu za ženu, Jak se myslivec, tatínek těch bratří, vrátil domů, O kováři, jak se stal králem-Jak tři tovaryši přišli do lesní chalupy, Krejčí vypravuje o živé vodě a o dvou, co svého bratra zradili, Švec vypravuje o umělém ptáku a o dvou, co svého bratra zradili, Kovář vypravuje o mořské princezně a o dvou, co svému bratru záviděli, Jak kovář vysvobodil princeznu z podzemí a jak ho kamarádi zradili. Povídka o svatbě krále Jana-Jak se sešli hosté v horské hospodě, Povídka kovářova, Povídka kovářčina, Povídka selčina, jak Jan sloužil, Povídka vrchního Povídka radního, Povídka myslivcova, Přicházejí noví hosté, Povídka vodníkova, Povídka smrti, jak se setkala s Janem, Povídka čertova, Povídka hostinského. První vydání. Cena knihy v čase vydání: 24.- Kčs.... celý text

Přidat komentář

Kontryhelka
07.02.2022 5 z 5

Krásné a málo známé pohádky, které se čtou jedním dechem a jemně malého čtenáře pohladí svoji laskavostí po dětské duši.

alef
07.04.2015 4 z 5

Tak se poslední dobou probírám knihovnou a našla jsem pár polozapomenutých "pokladů", tahle knížka je mezi nimi. Vzpomínám si na pohádkové dobrodružství "šikovných" tovaryšů, kterak získávali princeznu :). Plus ode mě dostávají také krásné ilustrace Heleny Zmatlíkové. Škoda jen, že jsem si na tuhle knížku nevzpomněla, když byly děti malé, ale snad se ještě bude hodit :-).


Finskej
11.02.2014 5 z 5

Jedna z nejoblíbenějších pohádkových knížek mého dětství. Ta se panu Říhovi vážně povedla. Neomrzí ani po letech a ani dospělého. + sympatické ilustrace Heleny Zmatlíkové s jemným náznakem decentního humoru. + méně obvyklá kompozice formou pásma 'sejdou se náhodní cestující a počnou vyprávět'. Vlastně takové pohádkové Canterburské povídky, svým způsobem.

Kniha O třech podivných tovaryších je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce40x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x