Knížka pohádek Václava Říhy

Knížka pohádek Václava Říhy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27482/knizka-pohadek-vacla-27482.jpg 5 34 10

Zásluhou našich buditelů, jako byli Karel Jaromír Erben, Božena Němcová a další, máme zaznamenány lidové pohádky, které vznikaly v minulých staletích a které by jinak v moderní době pozvolna upadly v zapomnění. Pohádky však vznikají stále. Dokladem toho je tato kniha novodobých pohádek napsaných na staré náměty, asi tak, jako vznikají ohlasy lidových písní. Pro čtenáře od 8 let.... celý text

Přidat komentář

surfrider_
16.03.2024 3 z 5

Z knihy je znát, že spisovatel byl profesně historik. Po odborné stránce je asi kniha přínosná. Bohužel témata pohádek se dost opakují a není to proto moc čtivé ani zábavné.

grizlinka
14.01.2024 3 z 5

Chápu ze pro vetsinu jde o vzpominku na detstvi,ale i tak me zaráží tak vysoke hodnoceni. Na začátku dosti kratke pohadky, které neměly žádné poučení a vlastně nevím co tim vubec mělo být řečeno a ke konci zase extrémně dlouhe pohádky, které byly az prilis pro deti i rodice. Hodnocení dávám jen za pár hezkých pohadek a krasne ilustrace.


Knihomolka506
01.02.2023 5 z 5

Přečteno v knihovně 3/3
Nejen nadherné, ale až s historickým nádechem psané pohádky jsou v téhle knize .
Jo, ty , co jsem znala , jsem přeskočila, ale zaujala mě Zvířatka s Petrovští. Nevím jak by to dopadlo dnes, kdyby chtěla zvířata branit něčí chajdu :)
Ke konci se mi moc libil slovník významu slov použitych v pohádkách. Byly ponechány v nářečí.

Nermal
22.06.2022 5 z 5

Obrovský podíl na oblibě této knížky pohádek mají ilustrace Cyrila Boudy. Na ty jsem vydržel koukat hodně dlouho, byl jsem z nich u vytržení. A taky si pamatuju, že obsahuje i některé extrémně dlouhé pohádky, u nichž táta hodně vzdychal, když jsem ho přemlouval, ať mi je přečte.

mot33
24.12.2016 5 z 5

Tutu knihu miluji od mala a vdnešní době zvlášť .Popravdě oceňuji kresby C.Boudy.Dále musím přiznát že též mám rád výběr pohádek z této knihy která vyšla LP,a dodnes si jí stále dokola pehrávám.

Pajina68
27.09.2016 5 z 5

Kdysi jsem si ji vypůjčila v knihovně a hrozně moc se mi líbila. Nikdy jsem na ni nemohla zapomenout a když jsem ji náhodou objevila u nás ve školní knihovně, kde jsem byla na brigádě vyřazovat staré knihy, byla jsem na vrcholu blaha, když jsem si ji mohla vzít domů. Byla vyřazená. Já z ní měla radost jako malá holka. Dodnes ji opatruji a četla jsem ji i svým dcerám.

Hanina61
01.09.2015 5 z 5

Pamatuju si, jak jsem kolem ní chodila v druhé třídě do školy, byla za výlohou maličkého knihkupectví, trůnila tam uprostřed a já od ní nikdy nemohla odtrhnout oči. O Vánocích jsem ji pak našla pod stromečkem, spolu s vepsaným věnováním od mé babičky. Já ty pohádky přímo hltala. A ty nádherné ilustrace pana Boudy, na ty jsem se nemohla vynadívat. Po mnoha letech jsem z ní čítávala svým synkům, když byli malí. Bzí bzí, osel ušatý... Uběhla další spousta let, o knížku jsem přišla v koloběhu života, dlouho jsem ji hledala a pak ji jako zázrakem objevila v jednom antikvariátě. A tak ji mám znovu, sice bez babiččina věnování, a těším se, až z ní, sama už taky babička, budu číst svému malému vnoučkovi. PS. Od té doby miluju ilustrace Cyrila Boudy.

reader.007
31.03.2015 3 z 5

Tato knížka na mě dělá velmi rozporuplný dojem. Jsou v ní pohádky krátké i dlouhé, známé i neznámé, veselé i smutné, zábavné i nudné, ale ten hlavní rozkol ve mě způsobuje fakt, že jsou tu popisy, ze kterých se pomalu slepují zuby, jako např.
"Královna byla nejen neslýchaně krásná, ale také neobyčejně duchaplná a princ byl stejně dokonalý jako ona, takže se zabývali jen půvabnými věcmi."
ovšem na druhou stranu tu lidský život znamená asi tolik, jako život švába a tak se to v knize jen hemží poměrně morbidními způsoby, jak se dá sejít ze světa. Musím se smát, když si vzpomenu, jak se moji rodiče pohoršovali, že jsem nechala dceru sledovat Jurský park, zatímco v této knize se nacházejí i věty typu
"Tatínek jim v létě umřel, padl na něj poražený smrk, přinesli ho domů, měl rozmáčknutou hlavu, nebylo poznat ani, kdo to je."
Takže jako sbírka pohádek to u mne příliš neuspělo, nicméně jsem si sehnala vydání s překrásnými ilustracemi Cyrila Boudy a protože toho v srdci nosím od chvíle, kdy jsem po prvé nahlédla do Cibulových Pražských pověstí, nevzdala bych se ho ani za nic. Ale dětem před spaním budu raději číst něco méně drastického, například Boženu Němcovou :-)

mike007
07.07.2014 5 z 5

Tu jsem jako malý kluk miloval. A stále ji mám ještě doma.

yloveiou
08.01.2013 5 z 5

Nejkrásnější pohádky mého dětství, mají je i naše děti.

Část díla

všech 70 částí díla

Autorovy další knížky

Václav Říha (p)
česká, 1867 - 1937
1977  87%Zvířátka a Petrovští
1987  91%Knížka pohádek Václava Říhy
1940  89%Božena Němcová
2007  90%Dvanáct pohádek z onoho světa
1969  90%Alšovy pohádky (15 pohádek)

Kniha Knížka pohádek Václava Říhy je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce42x
Chci si koupit2x