O smyslu českých dějin

O smyslu českých dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136106/o-smyslu-ceskych-dejin-136106.jpg 5 34 5

Statě vybrané pro tento sborník vznikly v různých údobích Pekařovy tvůrčí činnosti. Podávají panorama českých dějin od jejich úsvitu až po naši dobu. Nové vydání dává dnešnímu čtenáři možnost seznámit se s mnoha zajímavými a často méně známými fakty českých dějin, ale také s jejich hodnocením, jež nutí k vážnému zamyšlení. ... celý text

Přidat komentář

Clivicus
25.07.2023 5 z 5

Josef Pekař byl důsledným žákem Jaroslava Golla a tak zde klade velký důraz na vlivy vnější, z ciziny, v níž Češi mnohdy hledali vzor a přejímali od ní obyčeje. Hned v 1. a 2. kapitole je sv. Václav (tj. jeho druhý, posmrtný život) ten, jímž jsme se (zásluhou legend, např. Kristiánovy) zařadili mezi křesťanskou společnost. Husitství chápe jako důsledek jednak gotické mentality a zápasení Čechů s Němci.
Pekařova vědecká činnost a jeho nazírání z ní vyplývající významně ovlivnily dějepisectví jeho i pozdější doby. Pekařův výklad o smyslu (spíše o smyslech) českých dějin se příčí Masarykově představě o táborství jako nosném pilíři Čechů. Kritizuje samotnou představu o jednom smyslu našich dějin.

Kabuky
19.08.2022 5 z 5

Poutavá a inspirativní kniha.


engelbert
26.01.2022 4 z 5

Nejvíc na mně zapůsobila část, která se týkala stavovského povstání, třicetileté války a pobělohorské rekatolizace. Pozoruhodný je i osud českých emigrantů a jejich vliv na další osudy Evropy. Mám teď na mysli českou stopu při počátcích Pruska jako evropské velmoci.

petrarka72
05.04.2020 5 z 5

Znala jsem jméno Josefa Pekaře jako jméno největší historiografické kapacity První republiky, ale zatím mě jeho dílo míjelo; věděla jsem, že se zabýval 10. stoletím, obdivoval husitství a věnoval se období (po)bělohorskému, trval na pečlivém vědeckém studiu původních pramenů a oponoval Masarykově pojetí dějin. Nic z toho mě nepřipravilo na rozkoš ze čtení výboru z jeho díla; výbor řadím mezi své "aha-knihy" (tj. každou chvíli se praštím do čela a říkám si "aha!" nad sděleným faktem, skutečností, myšlenkou - o kterých jsem se zatím domnívala, že je znám nebo jim rozumím - a ono to tak úplně nebylo, alespoň ne v souvislostech) a Pekaře mezi kapacity s mimořádně pronikavým myšlením a přitažlivým literárním stylem (což u historika a dokumentaristy není pravidlem). Pokud je vám třeba podrobných informací o době svatého Václava, o osobnostech typu Jan Nepomucký (a o omylu vížícímu se k jeho svatořečení), o hraběti Thurnovi, Valdštejnovi, Komenském a kolegovi Palackém, plus o mně zcela neznámých "sedláckých intelektuálech", Františku Janu Vavákovi ze 17. a Josefu Dlaskovi z první poloviny 19. století, neváhejte, tohle je ten pravý zdroj. A závěrečné sumarizační stati Smysl českých dějin a O periodisaci českých dějin - to je sen...

TipsyChipsy
04.05.2017 5 z 5

Zaujala mě kapitola o Janu Nepomuckém, jak vznikl jeho kult, prakticky bez toho, že by za svého života cokoli dokázal (ve srovnání s Janem Husem). Přesto o něm píše Pekař hezky, že znamenal pro obyčejné lidi symbol, modlu, pozitivní bod jejich života, že je v jeho hodnocení potřeba povznést se nad jeho reálnou osobu a při tom vycházet ze skutečného života obyčejných lidí, kteří z něho mohli čerpat útěchu.

Autorovy další knížky

Josef Pekař
česká, 1870 - 1937
1990  92%O smyslu českých dějin
1942  87%Kniha o Kosti
1992  96%Žižka a jeho doba
1991  77%Dějiny československé
1921  78%Bílá Hora

Kniha O smyslu českých dějin je v

Právě čtených4x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce57x
Chystám se číst37x
Chci si koupit5x