O smutném tygrovi

O smutném tygrovi https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21400/o-smutnem-tygrovi-21400.jpg 5 30 12

Knížka O smutném tygrovi vyšla v roce 1968. Dnes tato neokázalá autorská pohádka Aloise Mikulky vychází znovu, v úplně jiné době a pro úplně jinou generaci, nic z její krásy však nepominulo.

Přidat komentář

a304
26.03.2023 5 z 5

Kniha plná obrázků ilustrátora pana Mikulky potěší začínající čtenáře, kteří znají abecedu a chtějí být na sebe pyšní, že zvládnou přečíst úplně celou pohádkovou knihu /text je na sedmi stránkách pouze po dvou až čtyřech větách/
Pro druháky již náročnější rozsah, ale nádherné ilustrace je určena publikace Dům u pětiset básníků nebo Karkulka v maskáčích /1. vydání z r. 2001 brožurka má hodně čtení, ale knížečka skladná a jeden obrázek hezčí než druhý. 1. vydání z r. 2003 z Albatrosu to je asi už na prázdniny nebo dovolenou, když je deštivo. Tak dětem vyberte a pasujte je na čtenáře a povídejte si s nimi, co na to říkají...

Bonda
27.04.2022 5 z 5

Na malinkém prostoru sladěno tajemství, něha, soucit, překvapení, atmosféra záhady a kouzla. Melancholie a groteska. Velmi originální a působivé. Děkuju nakladatelství, že pohádku vydalo takto samostatně, je to malý a lehounký poklad. Čteno dítěti opakovaně od jeho tří let, patří mezi oblíbené.


SonaH
25.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Knizku jsem cetla skoro 8-lete dceri a vubec se ji nelibila, coz me mrzelo. Nejvic ji rozciloval namalovany ptacek s kolecky. Nepomohlo ani prevypraveni s mym vysvetlenim, jak by si tygr nebo jina zviratka moc prala byt na svobode. Ve mne trochu rezonoval konec jako dvojsmysl, kdy jsem si v podstate predstavila, ze jedinym vysvobozenim byla nakonec smrt a jeho duse odletela s ptackem. Zajimalo by me, zda to nekoho take napadlo. Takze me se libilo, ze kniha je kratka, ale chce neco vzkazat. Bohuzel nevim, zda deti pochopi a v kterem veku.

broskev28
04.03.2020 5 z 5

Do naší školní verze soutěže zvané Knihorej (každý měsíc ji vyhlašuje web Celé Česko čte dětem) musíme z knížek ve školní knihovně vybírat ty nejkratší - jen u těch je šance, že je za měsíc dokáže přečíst třeba 20 dětí (a přitom doufáme, že někteří šťastlivci by ji mohli mít doma, nebo ji třeba najdou v obecní knihovně).
Tyhle požadavky přesně splňuje právě Mikulkova pohádka O smutném tygrovi: kraťoučká, jednoduchá, smutná, ale vlastně i veselá a optimistická. A ty nádherné ilustrace! Tak jsem si ji s chutí přečetla nejprve já, abych poté vymyslela tři potřebné soutěžní "kontrolní" otázky:
1. Kdo tygra v kleci navštívil?
2. Co mu do klece přinesl?
3. Kdo namaloval krásné obrázky v této knížce?
Když chce nějaký školák získat odměnu, krásnou novou knížku, má možnost si knihu O smutném tygrovi vypůjčit z naší školní knihovny a po přečtení písemně odpovědět na otázky (v předešlých měsících děti četly třeba O hrůzném padouchu Manfredovi, Medvěd Flóra, Kamil neumí lítat). Ty dosavadní nabízené knížky se jim líbily, tak uvidíme, jak dopadne tygrův příběh . . .

Lamanai
03.12.2019 3 z 5

Četl jsem svým synům. Mikulku mám rád, ale tohle mi přišlo takové až moc prostinké. Ale jako taková jednohubka, proč ne.

M-arta
09.12.2017 5 z 5

Parádní porce skvělého výtvarna, lidství a soucitu i fantazie... Doporučuji před jakoukoli návštěvou ZOO nebu cirkusu.

Qadin
23.11.2017 5 z 5

Asi začnu taky pojídat malá černá semínka...

edita.g
05.02.2017 5 z 5

"Vzal jsem si dětskou knížku, kterou mi nadělil Ondřej. Jmenuje se "O smutném tygrovi" a je o tom, jak tygr smutně seděl v kleci, přiletěl ptáček a řekl mu, že kdyby jedl semínka jako on, prolezl by mříží. Tygr praví, že by to zkusil, a za strašného hladu (o kterém knížka mlčí) zmenší se na ptáčka a vyletí ven. Příběh končí větou, kterou mi Ondráš zalepil, prý aby mě nekormoutila. Pro věcnou informaci ji však ocitoval ve věnování: "Takové věci se přeci dějí jen v pohádkách!" Asi chtěl, abych se nedal ničím odradit. - Hned jsem veselejší." (Ludvík Vaculík: Český snář)

tanuki
03.10.2016 4 z 5

Dojemný příběh o řešení problémů nestandardními způsoby, které mohou vést k nečekaným úspěchům. Ilustrace jakoby vyvedené dětskou pastelkou, příjemné na pohled, ladící s vyprávěním. Dětem se líbila normálně, mně víc, takže to zprůměrujeme. :o)

Lasti
09.11.2014 5 z 5

To byla knížka mého dětství, pamatuju si, jak zvláštní mně připadali ptáčci s obličeji. Pak se knížka někam zatoulala, ale já nezapomněla, takže jsem si Smutného tygra po letech pořídila a doufám, že okouzlí i mé děti.

Michla76
23.09.2013 5 z 5

Velice něžné a tklivé. Po Mikulkovsku.

Makrela Liška
17.01.2013 5 z 5

Už dlouho sem nebyla tak dojatá, nádherná knia od začátku do konce