O rackovi a kočce, která ho naučila létat

O rackovi a kočce, která ho naučila létat https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43509/mid_o-rackovi-a-kocce-ktera-ho-naucila--Q8i-43509.jpg 4 41 10

Světově proslulý spisovatel Luis Sepúlveda kdysi slíbil svým dětem, že pro ně napíše příběh, který nejen podněcuje fantazii a důvtip, ale zároveň ukazuje, jak lépe poznat svět, mít ho rád, a tak o něj pečovat s větším porozuměním. Tak se zrodilo toto vyprávění o dobrodružstvích racka a kočky, která ho naučila létat. Vyprávění, které znají čtenáři v mnoha zemích světa. Racek Kenga uvízl v černé mazlavé ropě, která unikla do moře při havárii lodě. Než naposledy vydechne, z posledních sil doletí do nejbližšího přístavu a přistane na balkoně, kde se právě sluní Zorbas, velký černý kocour. Před zraky užaslého Zorbase snese své poslední vejce. Kocour stojí nyní před těžkým úkolem, jak se postarat o vylíhlé mládě a splnit tři neobvyklé sliby, které dal racčí mámě. Zorbas je ovšem kocour s nezlomným smyslem pro čest a jeho slib zavazuje všechny kočky z přístavu, tedy i jeho kamarády Secretária, Vševědu, Protivětra a Colonella, kteří mu s nelehkým úkolem pomohou. Mladého racka nesežerou, jak by udělala každá obyčejná kočka, ale stanou se jeho rodiči a ochránci. Jenže jak mohou čtyři kočky naučit malé ptáče létat? Knížka O rackovi a kočce, která ho naučila létat je příběhem o tom, co všechno jsou rodiče schopni udělat pro své děti. Je také příběhem o toleranci, přátelství, odpovědnosti a síle lásky, která dokáže překlenout všechny rozdíly.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

Historia de una gaviota y del gato que le enseno a volar , 1996


více info...

Přidat komentář

Péťa Z.
08.11.2023

Další z náhodného výběru v knihovně. Adélka po knížce sáhla zřejmě kvůli obrázku na obálce, vyhledává kočičky...
Na tříletou dceru je kniha zatím složitě psaná. Půjčíme si ji za pár let. :-)

Lka
07.06.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh nejen pro děti. Kniha výborně načtena.


Snoopi
01.12.2022 5 z 5

Úsměvný, milý a dojemný příběh, který si získá srdce každého, nejen dětí, jimž je primárně určený. Po letech jsem se k němu vrátila a jsem moc ráda - spolehlivě zvedne náladu a pohladí po duši. Skvělá kniha o jednom nečekaném přátelství, které se zrodilo mezi kočkou a malým rackem. Kocour Zorbas má před sebou opravdu těžký úkol: dodržet slib, který dal racčí mámě, že se postará o vejce, které snesla. Zhostí se ho velmi zodpovědně a díky tomu, že na něj není sám, dokáže téměř nemožné.
Jde o krásný román, s hlubším poselstvím nejen o odvaze a naději, smyslu pro čest, síle přátelství a obětavosti - v osudu racčí matky totiž autor nenápadně poukazuje i na daleko závažnější téma: problematiku znečišťování přírody. Rozhodně však nevyznívá nijak depresivně: počáteční tragické ladění ve druhé části zcela ustupuje humornému líčení Zorbasových lapálií, jak se snaží svému svěřenci pomáhat. Též i další kočičí postavy vzbuzují úsměv na rtech: asi nejvíc si mě získal starý vědátor Vševěda, který miloval encyklopedie :-) Text skvěle doplňují nádherné ilustrace. Knihu vřele doporučuji, milovníkům koček obzvláště :-)

..."Velký tlustý černý kocour se slunil na balkoně, předl a nastavoval břicho slunci čtyři tlapky roztažené do stran. Přesně ve chvíli, kdy se chtěl obrátit a vystavit slunečním paprskům hřbet, uslyšel hukot nějakého letícího předmětu, který nedokázal rozeznat a který se blížil velkou rychlostí. Vyplašený kocour ve vteřině vyskočil na všechny čtyři a taktak stačil uhnout stranou před rackem, který dopadl na balkon. Byl to hrozně špinavý pták. Celé jeho tělo bylo potaženo páchnoucí černou hmotou. Když se Zorbas přiblížil, racek pohnul křídly a pokusil se zvednout. "To nebylo zrovna nejlepší přistání," mňoukl Zorbas. "Omlouvám se. Nešlo jinak," zapípal racek."
... "S vajíčkem se dá dělat spousta věcí. Omeleta například," navrhl Secretário. "Ó ano! Mrkneme se do encyklopedie na recept na nejlepší omeletu. Toto téma je pojednáno ve svazku 17, písmeno O," ujistil Vševěd. "Nepřipadá v úvahu. Už ani mňouk! Zorbas tomu nebohému rackovi slíbil, že se postará o vajíčko i o ptáče. Čestný slib jedné kočky z přístavu zavazuje všechny kočky z přístavu. Takže se toho vejce ani nedotknete!" pronesl Colonello slavnostně."

Hanjimka
31.07.2021 5 z 5

Krásný příběh pro děti malé i dospělé. Já poslouchala jako úžasně namluvenou audioknihu.

Zmiu
01.08.2020 5 z 5

Nádherná kniha.

momo01
15.03.2018 5 z 5

" Lítat může jen ten, kdo se toho odváží."

Kouzelně pohádkový příběh, který mi byl v audio podobě příjemným relaxem.

Makropulos
07.08.2017 5 z 5

Udělala jsem si radost a poslechla si audio verzi tohoto krásného příběhu o přátelství, lásce a vzájemném respektu, příběhu, který mě pobavil i dojal.

tinka1974
21.08.2014 5 z 5

Četla jsem to večer jako pohádku. Je to ale kniha pro každého. Milé, zajímavé, poučné....... Moc hezký, dojemný konce. Ráda se k němu vracím

asam
28.03.2013 5 z 5

Pohádka o tom, jak je důležité dodržet slovo, o tom jak si vzájemně pomáhat, o tom jak se radovat z úspěchu druhých. Překrásné, dojemné.

Žbětule
24.09.2011 5 z 5

Nádherný příběh. Čtu tuto knihu znovu a znovu a pokaždé mne její konec rozpláče.. :)

Štítky knihy

kočky přátelství rozhlasové zpracování chilská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy další knížky

Luis Sepúlveda
chilská, 1949 - 2020
2000  86%Stařec, který četl milostné romány
2006  88%O rackovi a kočce, která ho naučila létat
2001  75%Deník sentimentálního zabijáka / Yacaré
2004  78%Patagonský expres
2011  77%Stín někdejšího času

Kniha O rackovi a kočce, která ho naučila létat je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce9x
Chystám se číst31x
Chci si koupit15x
dalších seznamech4x