O mulo! Povídky o duchách zemřelých

O mulo! Povídky o duchách zemřelých https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430951/bmid_o-mulo-povidky-o-duchach-zemrelych-66017d2f0d8c4.jpg 4 15 5

Na otevřenou literární výzvu nakladatelství Kher z letošního května zareagovala řada zkušených i začínajících autorů, které zaujalo zadání inspirovat se tradičním žánrem vakeribena pal o mule – vyprávění o duchách mrtvých – odrážejícím duchovní svět Romů, jejich víru v posmrtný život a přesvědčení, že mrtví mohou komunikovat s živými, varovat je stejně jako je přivést do záhuby a zjevovat se v různých podobách. Editorka Karolína Ryvolová nakonec do knihy zařadila povídky dvaceti romských autorů – jsou jimi Nikola Beljajevová, Eva Danišová, Monika Duždová, Irena Eliášová, Olga Fečová, Ilona Ferková, Erika Godlová, Jana Hejkrlíková, Jan Horváth, Brigita Horváthová, Judita Horváthová, Rena Horvátová, Dana Hrušková, Mária Hušová, Iveta Kokyová, Renata Kováčová, Eva Kropiwnická, Stanislava Miková, Stanislava Ondová, Květa Podhradská – a povídku Daniely Obšasníkové, která není etnickou Romkou, ale mezi Romy strávila část svého dětství.... celý text

Přidat komentář

ZiPur
28.01.2022 2 z 5

Osvěžující povídky, které se na smrt dívají jinýma očima než většinová společnost.

Arkagas
13.05.2021 5 z 5

Tahle knížka mě tak potěšila! Duchařské příběhy napsané ve 3 jazycích. Primárně tu ale poznáte historii a zvyklosti romského pohřebnictví a mytologii s ním spojednou. A svět zemřelých duší (mulo) obecně. Některé příběhy vybízí k úsměvu, ale u některých příjemně mrazí. Krásné dílo, za které jsem neskutečně ráda že vyšlo, protože takových knih je stále nedostatek. Krásná duchařina, která je doplněna nádhernými ilustracemi Martina Zacha v podmanivých bílo - černo - červených barvách.


Morbidus
17.04.2020 4 z 5

Ačkoli na mě některé z povídek působily naivním dojmem, vyskytlo se i několik solidních kousků (či opakujících se detailů), které mou maličkost oslovily výrazněji. Kniha je doplněna zdařilými ilustracemi, které knize dodávají vkusné černo-bílo-červené ladění. Značný přínos (pominu-li samotnou raritní existenci knihy) spatřuji i v doslovu, který čtenáři odhaluje zvyklosti romského pohřebnictví a tajemného světa duší zesnulých (Mulo) obecně.
Povinnost pro milovníky duchařiny a osoby s otevřenou myslí. Minimálně pro mě šlo o kulturně obohacující záležitost, která si zaslouží svůj díl pozornosti.

Ivan Kučera
15.03.2020 4 z 5

„Rakovina je nemoc, která se toulá světem, straší rodiny a nutí je měnit životy.“ S jemne prižmúrenými očami to na tie 4* má. O mulo! je podľa mňa povinnosť pre fanúšikov hororovej literatúry. Nie však ani tak kvôli samotným textom, ale preto, že ide fakt o originálny projekt. Zbierka rómskych autorov rozprávajúcich mysteriózne, paranormálne, tajomné a sem-tam i hororové rómske príbehy, to sa v našich zemepisných končinách skutočne nevidí často, vlastne takmer vôbec (pár výnimiek existuje, ale nikto o nich nevie). Knižka je obdarená atraktívnou, tvrdou a neprehliadnuteľnou červenou obálkou, peknými ilustráciami, sympatickým menším formátom, poučným a do tematiky zručne zasväcujúcim úvodným slovom Evy Danišovej, možno ešte zaujímavejším doslovom Saši Uhlové, kvalitným papierom a, čo je zaujímavé, poviedky sú nielen v češtine, ale aj v slovenčine a niekoľko dokonca v rómčine, čo je atraktívny a dobrý nápad. Takže vás vyzývam k zohnaniu tejto knižky, aby sme sa v budúcnosti dočkali ďalších podobne originálne ladených projektov. To by žáner ako taký určite posunulo dopredu a atraktívnym spôsobom obohatilo. Problém je v tom, že antológia má iba okolo 180 strán a na tých sa rozprestiera až 21 poviedok. Ak aj nie ste kamaráti s matematikou, musí vám z toho vyjsť suchý fakt - nie je tu priestor na dlhé veci. Jasné, aj krátka poviedka môže byť výborná a sú prípady, kedy je drabble lepšie, než 800-stranový román. Toto však nie je úplne ten prípad a jednotlivé poviedky miestami vlastne ani nie sú poviedky, ale pripomínali mi skôr nadprirodzené listy čitateľov v časopise Život (niektoré sú ozaj krátke, nemajú ani tri strany). Napriek tomu mám z tejto knižky pozitívne dojmy a som hrdý, že ju mám v zbierke. Mám dojem, že mi nad ňou bude držať ochrannú ruku.

eraserhead
14.03.2020 5 z 5

Obsahově zajímavá, graficky naprosto úžasně a nádherně zpracovaná kniha. Tajemné a mrazivé příběhy hned ve třech jazycích (některé povídky jsou uvedeny jak češtině, tak v romštině) jsou doplněny krásnými a atmosférickými ilustracemi, úvodní slovo a doslov obsah knihy hází do zajímavého kontextu. Velmi příjemné kulturní seznámení s duchařskými příběhy. Tahle kniha mi udělala fakt radost.