O českých příjmeních

O českých příjmeních
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181311/o-ceskych-prijmenich-181311.jpg 4 3 3

2.upravené vydání, které sestavila Věra Doležalová. Soustavně uspořádaný, v té úplnosti v naší literatuře prvý výklad o českých příjmeních. Vychází z podrobného studia pramenů a sbírek jak novodobých, tak historických i vlastní práce sběratelské a vykládá původ i sleduje jazykový a historický vývoj českých příjmení a jmen počeštěných.... celý text

Přidat komentář

kap66
11.01.2018 5 z 5

Kniha určená svým pojetím spíše pro studijní či vědecké účely; záslužná práce, kterou jsem využila při psaní diplomky. Příjmení jsou uváděna v kapitolách řazených podle způsobu jejich vzniku, nikoliv slovníkově, takže se hůře vyhledávají.
Nedávno jsem ji objevila v antikvariátu a pro radost si ji koupila. Bavilo mě sledovat příjmení, která mají dodnes pejorativní význam - některá si jejich majitelé nechali a já smekám před statečnými Hajzly, Jebáky, Prdelíky, Wosserky a dalšími. Líbily se mi složeniny ze sloves v minulém čase - Darmopil, Domabyl, Řídkošil, Stojespal - některá ještě existují, ale bojím se, že mizí; jmenovat se např. Kateřina Přecechtělová, vyčlením si na podpis dvojnásobný čas a rychle si vezmu nějakého Kosa :-).