Nutriční kompas

Nutriční kompas https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417972/bmid_nutricni-kompas-yut-417972.jpg 4 14 7

Když vědecký novinář Bas Kast krátce po dosažení čtyřicítky zkolaboval s palčivou bolestí na hrudi, stanul tváří v tvář existenciální otázce: Zničil si nevhodnými potravinami zdraví? Předsevzal si, že radikálně změní svoje návyky, a pustil se do mnohaletého bádání o stravě. Co jedí dlouhověké národy? Lze se za pomoci určitých potravin „omladit“? Z tisíců studií Kast vyfiltroval vědecky podložené poznatky o zdraví nejprospěšnější stravě.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Het voedingskompas , 2019


více info...

Přidat komentář

Petrush
12.11.2023 3 z 5

Ačkoli autor upozorňuje na nedostatky pozorovacích studií (nejasná korelace vs. kauzalita) a na nespolehlivost účastníků (nedodržování přiděleného způsobu stravování), tak z těchto studií vychází a dělá závěry (ale co zbývá, když kvalitnější studie nejsou). Navíc sám kritizuje (např. u knihy Život bez pšenice), když někdo vybírá jen studie podporující jeho názor, ale občas mi přišlo, že k tomu má sám sklony (např. ohledně suplementace vit. D). A zrovna v kapitole s touto kritikou v poznámce doporučuje stránky nutritionfacts.org (propagace vegetariánství/veganství a výběr jen takových studií, které toto podporují).
Závěry, ke kterým autor Nutričního kompasu dochází, většinou odpovídají závěrům prezentovaným v jiných soudobých knihách o výživě, které jsem četla.
Autor postupně probere bílkoviny, sacharidy, tuky, doplňky stravy a věnuje se krátce i půstu. Popisuje např. princip vzniku inzulínové rezistence (mohou za ni v první řadě rychlé cukry, ale toto už dnes není nová informace), prospěšnost jogurtu, omega-3 mastných kyselin atd.
Doporučuje minimalizovat cukr a další rychlé sacharidy (brambory, těstoviny, chleba ad.), minimalizovat konzumaci masa (hlavně červeného), pravidelně jíst zeleninu, jogurt/kefír, ořechy a semínka, ryby, celé ovoce (ale ne džusy nebo smoothie), časově omezenou konzumaci jídla, nebát se tuků ad.
Zajímavý je přístup autora k otázce tuky vs. sacharidy. Kloní se k tomu, že neběží o to, zda (kromě bílkovin) jíst hlavně tuky NEBO sacharidy, ale že jde o to, jaké tuky A jaké sacharidy. Navíc, a podle mě zcela správně, tvrdí, že strava je individuální záležitost a nelze plošně doporučovat jeden způsob stravování. Lidé, kteří potřebují zhubnout a mají inzulínovou rezistenci, reagují výborně na nízkosacharidovou stravu, kdežto lidé bez inzulínové rezistence dlouhodoběji snáz udrží nízkotukovou stravu.
Líbilo se mi, že podrobně popsal, co vlastně znamená středomořská strava. Součástí je tabulka s otázkami, kde si každý může zjistit, jak moc "středomořsky" jí. Užitečný počin je taky graf s přehledem výsledku analýz na téma výživy z let 1950-2013.
Celkově je to doporučeníhodná a docela čtivá kniha, to ano, ale chyběla tam některá témata jako fytoestrogeny v (autoru často doporučovaném) lněném semínku, obecně fytolátky v ořeších, semenech, luštěninách (a pokud fytolátky neřeší, mohl to aspoň explicitně zmínit a vysvětlit), problematika rafinovaných rostlinných olejů nebo např. vliv kombinace potravin na glykemický index. Je vidět, že autor se změnou stravy udělal ve svém životě velkou změnu k lepšímu, takže knihu psal se zvídavostí a nadšením. Ale kdyby s knihou počkal ještě pár let a postupně ji doplňoval, byla by podle mě lepší.

kleozpatra
23.02.2022 3 z 5

Krapítek nůďo


Pisquosus
30.01.2022 5 z 5

Naprosto super knížka, všechno pěkně sepsané, koncepčně dává ten správný a ucelený pohled na stravu a jak správně jíst.

Jak správně jíst, to si musí každý nastavit sám. Není dán univerzální jídelníček, což je za mě dobře, protože na každého funguje něco jiného, jsou ukázány principy, co dělat správně.

Knížka mě hodně bavila, spoustu jsem se dozvěděla. Za mě splnila vše, co měla. Super.

ivanaga
06.02.2020 5 z 5

Život po této knize už nebude jako dřív. Tedy doufám, že nebude. Tato kniha se mi připletla do ruky v pravý čas. Shrnuje veškeré dostupné informace a poznatky ohledně správného stravování, které jsou často překvapivě jiné, než se doposud tradovalo. Tím, že je vše navíc vysvětleno jednoduchou formou jak vše funguje, člověk si prostě musí přiznat, že tak, jak se stravoval doposud, to není to pravé ořechové a že pokud tu chce ještě nějakou dobu pobýt, je třeba se začít stravovat jinak.
Je fakt, že knížek s podobnou tématikou je spousta, ale tahle se nějak víc trefila do mých osobních potřeb. Je receptem na život, který si sami svou blbostí zkracujeme.

Olous1
28.12.2019 2 z 5

Nebudu lhát,mě tato kniha moc nezaujala.Prakticky stále se opakující fráze.Mnoho rad,které už byli napsány.Dost jsem přeskakovala určité pasáže.

Metroušek
04.12.2019 5 z 5

Po delší době opět rozumná, vyvážená, erudovaná a užitečná kniha o výživě. Autor na to šel šikovně, hledáním jakéhosi těžiště tisíců výzkumů vlivu potravy na zdraví lidí i pokusných zvířat. Myslím si, že se mu to hodně povedlo, vyšla z toho velice slušná a chutná střední cesta, a nejen lidé, kteří mají problémy s nadváhou nebo s cukrovkou, ale třeba i padesátníci a senioři by si knihu měli přečíst. Autor podle mého názoru velmi úspěšně pojednal obtížnou problematiku proteinů a tuků, a pochopitelně také oddychové a jednoznačné téma sacharidů. Těžko bych hledal munici proti jeho argumentaci, a to se mi často nestává. Knihu rozhodně doporučuji, je jednou z nejlepších v tomto oboru na našem trhu! O mnoho lepší než zdejší hodnocení. Chyba není v autorovi.

konicekbily
02.12.2019 3 z 5

Knížka mne nezaujala. Místo konkrétních údajů s doporučením od autora mně knížka připadá jako polemika s různými jinými názory na stravování a svými rádoby kritickými amatérskými postoji k jiným názorům či doporučením si mne autor nezískal. Na obálce je "bestseller", asi v Americe, u nás jak je vidět, když jsem první komentátor, to určitě bestseller nebude!

Štítky knihy

stravování, výživa

Autorovy knížky

Bas Kast
německá, 1973
2019  74%Nutriční kompas

Kniha Nutriční kompas je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst20x
Chci si koupit6x