Novinářka na Divokém východě

Novinářka na Divokém východě https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89579/novinarka-na-divokem-89579.jpg 4 21 3

Česká novinářka rekapituluje svůj život a zpravodajské působení v Rusku. Moskevská zpravodajka agentury Epicentrum přibližuje dětství, dospívání, novinářské začátky i působení v rozporuplné realitě zemí bývalého Sovětského svazu. Procházková se však nezaměřuje pouze na svoji profesní činnost, neboť politické události líčí v širších souvislostech. Zprostředkovává poznání složitých životních podmínek v transformující se postsovětské společnosti.... celý text

Přidat komentář

ut.la
23.09.2021 4 z 5

Hodně zajímavá knížka. Rozhovory se mi četly dobře, a zaujalo mě, o čem paní Procházková vyprávěla. Vlastně jsem ji před tou knihou ani neznala. Nejzajímavější mi přišel začátek, kde popisuje, jak přijela do Moskvy, a co ji tam čekalo, a jak to tam vypadalo. Ale i témata Čečenska a válek v Zakavkazských republikách byla zajímavá.
Akorát to na mě někdy působilo, že ji pan Pazderka svými dotazy občas trochu štval :D

LucieT.
21.01.2019 4 z 5

Velmi čtivá výpověď zkušené novinářky a válečné zpravodajky, která formou rozhovoru vypráví o svém životě, o dětství, studiích, tvrdých začátcích v Moskvě a hlavně o svých nebezpečných cestách po válkou zmítaných oblastech bývalého Sovětského svazu. Přináší zároveň zajímavý pohled do duše těchto obyvatel, jací vlastně jsou Rusové, Čečenci nebo lidé z Náhorního Karabachu očima autorky a osvětluje i tehdejší politické souvislosti tamního regionu. Kniha vyšla před více než 20ti lety a popisované události jsou historií, nicméně je dobré osvěžit si paměť a něco z toho si připomenout.


Jandel
20.08.2016 5 z 5

S pani Procházkovou jsem se poprvé setkala před rokem, kdy jsem se neplánovamě ocitla na její přednašce. Od té chvíle mi bylo jasné, že se o této ženě musím dozvědět víc. Od prvních stránek jsem byla ke knize připoutaná a často jsem si musela dohledavat doplňující informace. Historické období po roce 1989 se totiž vyučuje ani ne na 30% škol a já jsem ráda, že jsem si diky knize rozšířila obzor v této i geografické oblasti.
Kniha je skvěle psaná, logicky rozdělená; má formu otázek, na které Procházková postupně odpovídá, což mi v tomto příadě příjde jako idealní řešení.