Zelený čaj s arsenikem

Zelený čaj s arsenikem https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346923/bmid_zeleny-caj-s-arsenikem-wF4-346923.jpg 4 20 6

Nové případy soudce Ti série

< 15. díl >

Jako každý rok císař v Zakázaném městě netrpělivě očekává osobní dodávku čaje, aby mohl oficiálně přivítat jaro. Soudce Ti si sice také rád dopřeje šálek dobrého čaje, nikdy by ho ale nenapadalo, že bude jmenován čajovým komisařem a vyslán do odlehlých končin, aby na císařskou sklizeň dohlédl. Naštěstí mu na cestě dělá společnost jeho třetí manželka, paní Cao. Jakmile Ti dorazí na místo, pouští se do řešení vražd a domnělých sebevražd, které podezřele souvisejí s lahodným zeleným nápojem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Thé vert et arsenic , 2010


více info...

Přidat komentář

nicandra
20.07.2023 3 z 5

Trochu pomalé, způsob vyšetřování až neohrabaný, ale místy vtipné.

skaly
12.12.2020 2 z 5

Pro mě pomalý děj


PWM
07.11.2020 3 z 5

Lenormand naneštěstí téměř s každou svou knihou na vlastní kůži trpce zažívá starou pravdu, že každá mince má dvě strany. Ať již z obdivu, nebo marketingové vypočítavosti, využil dobrého jména proslulého Gulikova soudce Ti a to mu ve velké konkurenci zajisté zlepšilo šance své knihy prodat. Na druhou stranu je ale stále srovnáván s předobrazem svého detektiva a s tím samozřejmě naprosto nedokáže držet krok, výsledek je výrazně odlišný od svého předobrazu a o to hůře přijímán.

Přestože Lenormand ani zdaleka není tak detailní jako Gulik a „jeho“ Ti ani zdaleka nedokáže stejně dokonale předat atmosféru a reálie staré Číny, nedá se říct, že by kniha byla špatná.

Je to velmi zábavná a svěží detektivka se zajímavou zápletkou i postavami. Jediné, co jí opravdu škodí, je právě ono zcela zbytečné využití jména Ti a s tím spojená očekávání. Ty u „pravověrných“ čtenářů soudce Ti nelze naplnit a hle, zklamání je tu…

mats379
10.06.2020 4 z 5

Jedna z nejlepších a nejvtipnějších "náhražek" pravého soudce TI. Kéž by i ostatní spisovatelé dokázali být alespoň z poloviny tak vtipní, to by se to četlo!!! I jako detektivka dost dobré.

mosem
17.12.2018 2 z 5

Knihu jsem si vzal jako oddechové čtení. I když jsem podvědomě tušil, že příběhům o soudci Ti z pera Roberta van Gulika se to nevyrovná. Nechci křivdit autorovi, a přiznávám, že je to první knížka z jeho série...možná moje kritičnost spočívá v překladu - nedokáži posoudit a porovnat s originálem, nicméně obraty jako ...argumenty genealogického rázu...; žoviální; bivakovat; modus operandi; mně prostě do časového období a prostředí, kde se detektivka odehrává nezapadly.Stejně tak děj postrádal "gulikovskou" logiku a až příliš často si autor vypomohl nadpřirozeností. Je to jistě věc názoru, nicméně pro mne zklamání - jen nedokáži říct, jestli z autora, překladatele, nebo obou.

ssyyllvvaa
17.12.2017

Jeden z nejpovedenějších kousků této série - vtipný až ironický příběh, z něhož se navíc dozvíte spoustu informací o pěstování čaje.