Smrt čínského kuchaře

Smrt čínského kuchaře https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193927/pripady-soudce-ti-smrt-cinskeho-kuc-193927.jpg 3 26 9

Nové případy soudce Ti série

< 6. díl >

Císařův oblíbený kuchař je zavražděn v samém srdci Zakázaného města. Soudce Ti je povolán do císařských přípraven jídla a musí se mít na pozoru, aby ho nadšení pro dobré jídlo příliš neodvrátilo od vyšetřování případu. Pokud totiž soudce Ti rychle nevyřeší případ vraždy, bude sto císařových kuchařů brzy o hlavu kratší. A to nemůže dopustit.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Mort d‘un cuisinier chinois , 2012


více info...

Přidat komentář

Senga
21.02.2023 odpad!

Neskutečná slátanina, jen vytěžuje z Gulikovy známosti a úspěšnosti jeho děl. Gulik jako sinolog a japanolog měl dokonalé znalosti o době, ve které jeho soudce Ti působil. Držel se reálií, hierarchie společnosti a zvyklosti se v jeho dílech odrážely a dodávaly na působnosti. Tohle je prostě nesmysl. Hodila jsem to do sběru.

knih-o-mol
17.03.2021 5 z 5

Kdo se doma snaži připravit čínu nejčínovatější k obědu bude se dobře bavit.


Kyri
06.09.2019 5 z 5

Zatím nejlepší s lenormandových knih ze série. Souhlasím, že to není soudce Ti, že autor pozměnil charaktery a že zkusil využít věhlasu Gulika. Je potřeba si přiznat, že je to něco jiného a se soudcem Ti to má společného jen málo. Pokud se s tímto smíříme, je to prostě vtipné a napínavé dílko, které poskytuje navíc i úžasnou znalost reálií. Přečetla jsem to jedním dechem a bylo to velmi osvěžující. Moc se mi líbil konflikt tchýně s První paní i Tao Kan.

tataboi
02.08.2019 2 z 5

Gulik je o sto procent lepší. Další knížku už zkoušet nebudu...

Carmen13
12.04.2018 odpad!

Urážka soudce Ti a jeho pomocníků.

PWM
22.03.2018 3 z 5

Jedna z nejzajímavějších knih v nové sérii. Netypické podání i zápletka jsou oživením, stejně jako specifické reálie Zakázaného města.

Albina
17.01.2016 2 z 5

Lenormandův soudce Ti je někdo jiný než soudce Ti Roberta van Gulika. Lenormand parazituje na oblibě svého předchůdce. Jeho knihám chybí atmosféra Gulikových knih, čtenář má pocit, že se ocitl v jiné době. Proměnil se charakter postav i jejich důležitost v ději, markantní je to u První dámy. Tuto knihu jsem ještě dočetla, další jsem rozečtenou odložila.

elizabeth_ba
06.08.2015 3 z 5

Kdybych neměla totální absťák po knihách o soudci Ti (před několika dny jsem podruhé dočetla poslední z nich, Vraždu v Kantonu) nebyla bych se do nového čtení této knihy vůbec pouštěla... Zatím co čtení o van Gulikově soudci Ti má člověku co dát, troufám si říci, že při kterémkoli čtení, toto, je v případě, kdy už člověk zná vraha, úplně o ničem. Vykreslení soudce Ti vůbec neodpovídá ani původním čínským vyprávěním ani van Gulikově, několikrát jsem se musela dívat, jestli se skutečně vrátil po působení v Pej-čou a ještě štěstí, že se toho seržant Chung nedožil. No, když už zachoval autor toto, mohl zachovat i původní rysy ostatních soudcových zástupců, neboť jeho vykreslení, jak mého oblíbeného Ťiao Taje (aneb kluka z dobré rodiny, který se kvůli obrovské křivdě a pohromě u vojska dal k bratrům zelených lesů, aby našel původce všeho toho zla, čehož se mu nakonec, za vydatné pomoci soudce Ti, povedlo dosáhnout) tak i nejchytřejšího z soudcových pomocníků Tao Kana, je fakt na facku; o v knize vyložených rodinných poměrech soudce raději pomlčím úplně... A to jsem si ještě vybrala tu z knih, která je nejlépe hodnocená, jak by asi dopadlo mé hodnocení, kdybych si vybrala jinou? A kdybych to chtěla srovnat s knihou Pavilon se smuteční vrbou, která odpovídá téže době... Ale ne, raději nebudu srovnávat nesrovnatelné,už tak je můj komentář dlouhý jako čínská zeď...

Katuska001
28.05.2014 4 z 5

Přestože mě mrzí, že autor trochu pozměnil charaktery a určité rysy původních postav od Roberta van Gulika k horšímu, tak jinak pěkný příběh a oddechová četba. Už jsem se nějak smířila, že originál to holt nebude ;-).

Štítky knihy

Čína

Autorovy další knížky

Frédéric Lenormand
francouzská, 1964
2006  58%Palác na jezeře Ču-An
2006  53%Noční můry zabíjejí
2007  57%Půlnoční soud
2006  60%Paní Ti na stopě zločinu
2014  66%Smrt čínského kuchaře