Nová semena kontemplace

Nová semena kontemplace https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449333/mid_nova-semena-kontemplace-N8M-449333.jpg 5 7 1

Nová semena kontemplace jsou jednou z nejčtenějších a nejoblíbenějších knih Thomase Mertona. Křesťané i nekřesťané chválí Mertona jako pozoruhodného pokračovatele meditativní tradice sv. Jana od Kříže, Oblaku nevědomí a středověkých mystiků, ve Spojených státech se Merton často srovnává s Thorauem. Nová semena kontemplace se snaží probudit spící vnitřní hloubky ducha, který západní člověk tak dlouho zabíjí, usilovat o hluboce kontemplativní a mystický rozměr v našich životech. Pro Mertona „každý okamžik a každá událost života jakéhokoli člověka na zemi zasazuje něco do jeho duše. Stejně jako vítr nese tisíce okřídlených semen, tak s sebou každý okamžik nese zárodky duchovní vitality, které nepozorovaně spočinou v mysli a vůli člověka. Větší část z těchto nesčetných semen zahyne a ztratí se, protože lidé nejsou ochotni je přijmout: semena jako jsou tato nemohou totiž vzejít jinde než v půdě svobody, spontánnosti a lásky.“... celý text

Literatura světová Duchovní literatura
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

New Seeds of Contemplation , 1963


více info...

Přidat komentář

Shindo
15.02.2021 4 z 5

Čítaná ešte pred pár rokmi v origináli. Merton nepísal ľahké knihy, ani táto nie je výnimkou. Vedie čitateľa k tomu, aby sa zastavil, zamyslel, knihu "prežul" a možno si v sebe aj menšiu inventúru.

Hoci je autor katolícky mních a príslušník jedného z najtvrdších rádov a hoci sa často odvoláva na boha a Krista, kniha nie je prehnane náboženská. Práve naopak, presahuje kresťanstvo a s mnohými vecami, o ktorých autor píše sa môže stotožniť aj človek bez akejkoľvek náboženskej viery. Autor sa pozerá na kresťanstvo a na predstavy o kontemplácii poriadne kriticky a búra zažité romantické (a nepravdivé) predstavy o mníšskom a kontemplatívnom živote.

Kniha síce vyšla v 60. rokoch minulého storočia (predchodca dokonca v 40.), je však aktuálna aj dnes. Navyše by som sa nedivil, keby bol Merton pre svojich zatrpknutých úzkoprsých "extra ecclesiam nulla salus" kolegov osinou v zadku. V mnohom mal pravdu.