Nomádská víra

Nomádská víra https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524209/bmid_nomadska-vira-65282df6e3df3.jpg 3 2 2

Tři hořkosladké černé novely spojuje do jednoho tematického celku živý kontakt s osobami odešlými „na druhou stranu“. Reklamní textař v sobě objeví dar komunikace se zásvětím, který využívá k pomoci pozůstalým — truchlícímu otci zprostředkuje kontakt s dcerou usmrcenou při dopravní nehodě, zoufalé matce odhalí, kam zmizely její malé děti, až na něj emocionální síla jednoho nešťastného místa a nával lidí a duší začne být příliš. Unesený pracovník farmaceutického průmyslu je nucen trávit čas svázaný v kozelci v garáži, aby sloužil jako příslovečná vrba, na niž si vylévá svůj nesmírný vztek za uštědřená příkoří psychopatický gangster, kdysi hubený, bezmocný, zneužívaný chlapec. A v asi nejvýraznější a nejvíce zapamatování hodné třetí části pomáhá bývalý přítel duši mrtvé miss, zavražděné žárlivým manželem, pomstít daleko horší nepotrestané násilí z doby dospívání. Projevuje se tíha na srdci u všech stejně, anebo to máme každý jinak? Jaký je vztah druhé, odvrácené strany života, zákona, slávy k nám ostatním?... celý text

Přidat komentář

JiříPavlíček
21.02.2024 odpad!

Jedním slovem chaos.
Knize jsem chtěl dát šanci, neboť je od českého autora.
Věty jsou kostrbaté a častokrát svou složitostí působí na sílu vyumělkovaně.
Nedočteno. Třeba příště.

ctenarAdamTMID
30.11.2023 5 z 5

Nomádská víra vás vyžene z kostela. Tato kniha od spisovatele Pavla Brycze je vskutku komplexním dílem. Stavba a struktura vyprávění má silný filmový nádech. Zvrat, který zde autor dokáže vytvořit na „území“ dvou vět je často tak významný, že čtení mě nenechalo klidným. Brycz si velmi pečlivě buduje děj a čtenář si podobně jako kořist cestou do pasti bere poslušně všechny návnady. A z ničeho nic, bác! Tato dějová linka nebude naplněna. Zkusíme to jinak.

To samo o sobě asi člověka na kolena nedostane. Jenže autor se dopouští jiných kouzel. Dle mého soudu, by měl magický realista zvládnout vytvořit svět, který by jak z oka vypadl tomu našemu, a přesto bychom ho sami nedokázali vymyslet. To autor umí na výbornou! Zahlcuje nás absurdními, leč ve skutečnosti nijak nemožnými příběhy, které čteme ne proto, abychom do nich zdrhli, ale protože každá věta, je sama o sobě vyjádřením, a každá věta, jako by chtěla spolknout větu navazující. Můžeme si užít četbu krásných obrazných vět, vyprávějících silné příběhy, nebo analyzovat filosofii všech tří novel a odhalit tak autorovu optiku, jeho pohled na svět. A je pak tedy jedno, zdali jste hloubavý čtenář, nebo jen milovník krásné češtiny. V každém případě neuděláte četbou Nomádské víry chybu.