Střídavá péče pro Kukačku

Střídavá péče pro Kukačku https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262038/bmid_stridava-pece-pro-kukacku-vaG-262038.jpg 2 36 10

Rozvod. Manželé svádějí bitvu o svou šestnáctiletou dceru. Oba chtějí dítě jen pro sebe. Ale soudkyně prosazuje střídavou péči. Matka však prohlásí, že manžel není biologický otec, a nevidí důvod, proč by měl uplatňovat nárok na dceru. Je ochotná po tomto pozdním přiznání nést následky, nepotřebuje jeho alimenty. Šok pro manžela! Následují testy paternity. A skutečně potvrdí, že dcera není jeho a vychovával kukaččí mládě. Ale jaký šok, když neuspěje v testech maternity, které si formálně vymohl právník poškozené strany, ani matka! Tři lidé, kteří k sobě patřili, jsou náhle postaveni do naprosto nové situace. Vlastně i čtvrtý člověk, tajemný muž, úlet ženy před 17 lety, ten, který zpovzdálí sledoval své dítě, ztratí svou jistotu.... celý text

Přidat komentář

jindrich7442
03.11.2022 4 z 5

Čtenářská výzva - autor a 22 let starší. Skutečně bych v životě nesáhl po této knize na polici v knihovně, natož na pultu knihkupectví... jak ohromná škoda by to byla! Do čtení jsem se dal... "téma? nooo.... to nějak překoušu, je to výzva..." Jenže po pár stránkách... bezvadné! Skutečně jsem se bavil... nekonečné příměry a použití kultyvovaného jazyka protkaného jadrnými výrazy tvoří perfektní složitý sloh s čtivým moderním pojetím... Za mě A1!

L.Helena
12.10.2022 1 z 5

Kniha mě zaujala napřed svým názvem, pak i anotací, navíc český autor a česko-slovenské prostředí... Jenže ouha, nikde ani zmínka, že se má jednat o humoristický román. Teda aspoň doufám, že to byl autorův záměr. Záhy vám dojde, že všechny postavy jsou spíš karikatury, jedna rádoby ztřeštěná situace střídá druhou... Zajímavá zápletka, ale spousta vaty, která má být právě to vtipné na celé knize, jenže ono je to spíš trapné a místy až nechutné (viz např. str 109). Knihu jsem dočetla opravdu jen díky tomu, že mě zajímal ten příběh, ale stejně jsem hodně textu přeskakovala. Autor z docela závažné situace stvořil něco, co si nezasloužilo být zlehčováno, a když už, tak rozhodně ne takto pokleslou formou.


Arkagas
12.03.2020 2 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Střídavá péče pro Kukačku - česká kniha, český autor. Skvělá obálka, méně skvělý obsah.
Kniha rozebírá téma nefungující rodiny Kukačkových, kdy se manželka rozhodne pro rozvod a u soudu aby měla navrch vyřkne že její dcera Jana stejně není jejího současného manžela.
Po tomto prohlášení se rozeběhnou testy DNA a jaké překvapení pro všechny, když se zjistí, že Jana není nejen dcera svého otce, ale že není ani dcerou své matky.

A tak se rozbírá kolotoč a pátrání po tom, kdo v porodnici zaměnil jejich dceru Janu za Kukačku Janu.
Jelikož je paní Kukačková původem Slovenka, odehrává se část knihy na Slovenku u jejích rodičů a velká část knihy je i slovensky psaná.
Námět na příběh je fajn, zpracování až tak fajn není, i když se člověk u některých pasáží zasměje.
V knize vystupují další postavy jako velmi zvláštní právník Issa, Jany přítel, který si libuje v padělání dokladů, peněz a kouření trávy a v neposlední řadě tchýně paní Kukačkové, která jí ze srdce nesnáší.

Konec knihy už je jedno velké scifi, kde se objevuje vyvolávání duchů, japonští podnikatelé a v neposlední řadě odstupné za výměnu dítěte 50 mil.euro :D :D

celkové hodnocení 3/10

13werka
07.08.2019 1 z 5

Já dočtu skoro všechno, ale tohle jsem nedočetla

maximka
06.08.2018

U knihy mě zaujal název, jelikož podobným procházím. ale bohužel mnoho jsem se o střídavé péči nedozvěděla a přišlo mi zvláštní, že se vůbec neptají 16 leté dcery, u koho chce být. První půlka knihy mi přišla uvěřitelná. Druhá půlka už trochu šílená a nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo brečet. šlo o scifi? dvě slunce? břicho rozervané kvůli vyvolávání duchů? 50 mil. Eur odstupné? Japonci ve Slovenské Dolině? no dočetla jsem jen kvůli zvědavosti, jak to dopadne. Myslím, že téma je více než zajímavé, ale zpracování už spíš průměr, škoda.

DriftBooks
30.11.2017 5 z 5

Dlouho jsem knihu odkládal a dlouho si v hlavě rovnal myšlenky po jejím přečtení. Přeci jenom – Pavel je můj dlouholetý přítel. Jak se dívat na jeho knihy mě napadlo při sledování filmu Velká ryba, který režíroval Tim Burton. Najednou se mi v hlavě rozsvítilo. Ju, to je svět Pavla Brycze. Tam patří. Po bok lidí jako je Burton. Jako je Lewis Carroll. Zůstaneme-li v československém ďolíčku, tak jako je Jakubisko...

Brycz je magický principál cirkusu Bijou de Boheme. Patří do země za zrcadlem. Tam je jeho pravý svět. Když píše o realitě, zní hořce. Zní unaveně a zklamaně. Zní ubitě. Ale jakmile jeho pero projde neviditelnou hranicí za zrcadlo, příběh rozkvete. Postavy ožijí. Barvy jsou sytější. Najednou je plný radosti a bláznivého nadšení. Plný snů. Možná i proto jsou jeho knihy pro děti úspěšnější. Není v nich realita. Koule přikovaná k noze.

Tenhle svět pro Pavla prostě není. Pamatuji si, jak jsme jako studenti zaváděli chmel. Všichni jsme už byli na třetím řádku, Pavel v půlce prvního. Když se na něj obořil vedoucí, rozhořčeně prohlásil, že se to snaží dělat poctivě. Mám pocit, že to tak má celý život. Svět je na třetím řádku, ale Pavel ještě poctivě skládá mozaiku svého života v půlce řádku prvního. A s tou nespravedlností bojuje skrze své knihy. Důmyslný rytíř don Quijote de la Jablonec. Principal grande grande circo… A já mám jeho knihy i jeho rád… Právě proto!

JPBelmondo
20.08.2017 2 z 5

Knížka řeší téma záměny novorozenců. Zaujala mě až od druhé poloviny, a to zejména díky části odehrávající se na Slovensku. Tam byla knížka alespoň trochu humorná a zábavná. Jinak vcelku nic moc.

knih.sasa
14.07.2017 4 z 5

Je to trochu zkratkovité, ale čte se to dobře, kniha má spád. Mě zaujalo hlavně probírané téma, moje překvapení, že kukačka je zároveň i příjmení hl. hrdinů. Bavila jsem se u slovensky psané části, kde vystupuje starý boxer a hovoří se svou ženou, pak se tam pere s kdekým, ale souhlasím s předchozím komentářem, že příběh je místy absurdní. Ne v záměně dětí, ale v ději okolo. Toto je první kniha od P. Brycze, kterou jsem dočetla, v těch dřívějších jsem se nedovedla začíst a nebavil mě příběh.
Matka hl. hrdinky mi moc sympatická nebyla, ale co už. Postavičky jsou různorodé, děj má spád, občas sice autor přeskakuje, jako vydra v řece z kamene na kámen, takže musíte být ve střehu, ale celkově se mi kniha líbila.
Jedna z lepších českých knih, na které se zaměřuji.
Obálka je skvělá, ta mě zaujala i na první pohled, když kniha vyšla.

Aliii
10.03.2017 2 z 5

Zaujala mě název knihy i anotace, ale obsah dost zklamal. Absurdní příběhy mi nevadí, spíš naopak, ale autorův styl mi vůbec neseděl a hodně mi vadily vulgarismy - a ještě víc ty vložené do úst ženských postav.
Téma bylo zajímavé a k zamyšlení, ale za mě dost špatně uchopené...

sporran
12.01.2017 2 z 5

Zvláštní kniha..... Podle hodnocení by o ni člověk ani nezakopl. Ale zaujal mě název a přebal knihy. Je tak nějak bláznivá. Některé pasáže jsou trochu rozvláčné a tak trochu uniká jejich smysl. Od druhé poloviny je kniha totálně bláznivá. Ti, kdo již přečetli mi dají za pravdu, že scény z nemocnice jsou šílené např. dvojčata. No a celý závěr je tak nějak bláznivý vč. duchařiny. Rozuzlení je dost idealistické v duchu všichni šťastni.

Štítky knihy

rozvod střídavá péče

Autorovy další knížky

Pavel Brycz
česká, 1968
2010  86%Bílá paní na hlídání
2018  86%Neboj se, vždyť máš česnek
2003  77%Patriarchátu dávno zašlá sláva
2011  66%Co si vyprávějí andělé
2016  47%Střídavá péče pro Kukačku

Kniha Střídavá péče pro Kukačku je v

Přečtených53x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x