Noční můry zabíjejí

Noční můry zabíjejí https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38907/nocni-mury-zabijeji-38907.jpg 3 36 12

Nové případy soudce Ti série

< 3. díl >

Nové případy soudce Ťi. Soudce Ti má vyřešit spor mezi dvěma náboženskými obcemi a ocitne se v tajemném taoistickém klášteře, kde mniši uctívají sny více než vlastní život. Vyšetřuje sérii sebevražd, ale pátrání mu ztěžuje nesmiřitelný fanatismus a všelijaká kouzla a čáry. A jako vždy, vše je dílem člověka...Frédéric Lenormand oživuje legendární postavu okresního soudce Ti a přibližuje čtenáři atmosféru staré Číny v 7. století za vlády dynastie Tchang.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Petits meurtres entre moines , 2004


více info...

Přidat komentář

Naias
24.12.2021 1 z 5

No nazdar, to bola teda fraška. Možno by to bolo zábavné, ak by autor neparazitoval na van Gulikovom ume. Toto určite nemohol zamýšľať ako seriózne myslené pokračovanie, nanajvýš ako paródiu, lenže bohužiaľ dosť nejapnú. Vie vôbec niečo o starovekej Číne? Pochybujem. A o písaní detektívok nevie nič. Jeho sudca Ti je najneschopnejší vyšetrovateľ, na akého som narazila. Škoda, iróniou, a častokrát trefnou, je to presýtené, nebyť tam sudca Ti a neodohrávať sa to v starovekej Číne, mohla to byť príjemná humoristická jednohubka.

PWM
14.01.2021 odpad!

V tomto případě je zbytečné se rozepisovat – jednoduše je to jeden z nejslabších příběhů soudce Ti.


Dost možná by to byla hezká „Četnická humoreska“, ale rozhodně to je velmi špatný „Nový soudce Ti“. Autor zcela ignoruje reálie, čínskou společnost i postavení jednotlivých osob. Zatímco některé jiné Lenormandovy příběhy jsou svižné, vtipné a mají hezkou zápletku, Noční můry jsou k uzoufání špatné.


Nejenže je celý příběh zcela nepravděpodobný a neuvěřitelný, navíc je i nelogický a nesmyslný, což kvality detektivky přeci jen poněkud snižuje…


Celkově vzato: Noční můra


Kyri
11.09.2020 3 z 5

Lenormanda čtu. Přečetla jsem několik dílů, které mají různou kvalitu od "super" po "slabší". Bohužel tento díl patří mezi ty slabší. Když si uvědomím, že se děj odehrává ve dvou konkurenčních klášterech, nechává čtenáře uvažovat, o čem jejich existování vlastně je, zní mi to dobře. Přesto jsem tu knížku četla nekonečně dlouho, nutno ale uznat, že jsem ji nakonec dočetla, proto ty tři hvězdy.
P.S.: přečetla jsem od Gulika všechno. Myslím, že je to mistr. Nicméně mě Lenormandovo pojetí nijak neuráží. Má výborné znalosti historie i prostředí a trochu víc smyslu pro humor. Jeho postavy sice nejsou božsky dokonalé (myslím soudce a jeho manželky), ale díky tomu jsou civilnější, vtipnější a uvěřitelnější :)

lencin
24.08.2020 3 z 5

Poměrně vtipné a oproti původnímu Guligovi je tento soudce Ťi méně sebestředný a více sebeironizující.
(2006)

alekis
03.11.2019 4 z 5

Ohýnek se musí uhasit hned v zárodku. Proto se soudce Ťi rozhodne vyjet z města a zjistit, co bylo příčinou bitky mezi obyvateli dvou sousedících klášterů - buddhistickými mniškami a taoistickými mnichy. Později se dozvíme pikantní detail: mniši, ač v přesile, byli zmláceni namodro a nadobro poraženi prchli.
Ťi míní vyjet k taoistům a vše vyšetřit. Ale koho vyslat k mniškám? Ejhle, nápad! Pošle tam svou První paní, velitelku domácnosti. Ta je totiž nadobro otrávená životem, unavená a velmi nervózní. Ač sama bezdětná, musí si nechat říkat maminko od rozjívených ratolestí, které soudci povily (a ještě budou povíjet) další dvě manželky. A to netuší, že Ťi hodlá kroužek rozšířit o bujně prsatou a širokými boky oplývající čtvrtou manželku... Možná by se Ťi musel zabývat další násilnou smrtí... I když, zavražděný vlastně svou vraždu vyšetřit nemůže...
Soudce Ťi po komplikovaném pátrání samozřejmě vyřeší záhadné úkazy, sebevraždy a také vraždu v mužském klášteře. První paní si pobyt s mniškami (podle mého soudu) skoro užívá. Mimo jiné se cvičí v bojových uměních... Zprvu se jí nedaří. Když si ale namísto slaměného panáka představí postavu oděnou do soudcovského taláru, v čapce s křidélky, a mrští po ní olověné kuličky, trefí dokonale svůj cíl...
Manželský pár Ťi se vrací zpátky domů s dobrým pocitem, že jejich mise byla úspěšná. Jen kdyby soudce Ťi tušil, co se jeho První dámě honí hlavou...
Můj velmi oblíbený van Gulikův soudce Ti tohle opravdu není a zbytečně zde budu ty dva porovnávat. Rozpitvávat, jak hrozně zničil ten francouzský spratek dokonalý obraz kultovní postavy skvělého čínského detektiva...
Soudím, že ji nezničil. Prostě úmyslně vytvořil jiného soudce - soudce Ťi. S tím prvním, neskonale lepším a skvělým, nemá tenhle nic společného - ale určitě po něm nebudu metat kameny. Lenormand vystavěl kriminální příběh a oživil ho vtipnými situacemi a hláškami. Není to tak špatné - pobavila jsem se - a v tom je podle mě účel autorova psaní.
Tak jako jsem přečetla, a ne jednou, všechny příběhy soudce Ti, hodlám přečíst i ostatní dostupné příběhy soudce Ťi.

mulderka
17.11.2018 odpad!

Nedíky soudruhu Lenormandovi za opakované ničení detektivní legendy!
Jestli mu připadalo vtipné nebo inovativní udělat ze soudce Ti cynického ubrblaného omezence a z jeho První dámy hysterickou slepici - evidentně si nedal ani práci s prostudováním původní charakteristiky postav - na to nemám slov :-( Robert van Gulik se musí v hrobě otáčet slušnou rychlostí a jeho případní potomci doufám přemýšlejí o žalobě.
Literárnímu zločinci Lenormandovi bych přála odpovídající trest, nejlépe z ruky samotného soudce Ti.
PS. Všem, jimž se tyto paskvily náhodou dostaly před oči a neznají původní van Gulikovy předlohy - proboha přečtěte si aspoň jednu! Bylo by škoda připravit se o zážitek na úplně jiném /špičkovém/ levelu.

Carmen13
16.11.2017 odpad!

Právě jsem to s vypětím všech sil dočetla - to je neuvěřitelná kravina:-(

marli58
29.08.2017 2 z 5

Ráda čtu Gulikova soudce Ti. Tam najdu chytrý způsob vyšetřování,krásné popisy způsobu života ve staré Číně, stylu oblékání, čajové obřady,vztahy,způsob cestování atd.atd. To jsem u Lenormandova soudce Ťi nenašla. Tato kniha asi byla pro mě jeho první a poslední :-(.

game
07.02.2017 odpad!

Ten "odpad" platí pre všetky knihy tohto autora o takzvanom sudcovi Ti.
Nie je ani len zábavný, ani humorný, neobstojí ani ako paródia, na paródiu nemá grády a patričný nadhľad, na humor nemá humor.
Prečítala som od neho svojho času štyri knihy - ale tým stačilo, nikdy viac.

Krásny jazyk, pevne vybudované príbehy, milovníkmi Gulika obľúbené postavy, reálie starej Číny, krásne vykreslené postavy sú sprznené bez ladu a skladu, je to hrozné čítať.
Autor mohol vymyslieť vlastné ha-ha humorné postavičky a snáď by bol aj vtipný. Ničiť dielo niekoho iného je jednoduchšie. Sú to také žlčovité nepodarky. Ani humor, ani vtip.

honajz
30.01.2015 1 z 5

Tohle je vyložená slabota. Soudce Ťi si to bere jen jako rukojmí pro nejspíše další kšeft, aby se prodávalo, aniž by to však mělo cokoliv z ducha Gulikových předloh. Soudce Ťi zde není moudrý a rozvážný muž, ale skoro pošuk, řeší se zde víc rodinné věci a vztahy než vraždy, a ke zločinu nedojde na začátku, ale až skoro v první desetině knihy. Co je však horší a na čem je vidět, jak Lenormand pluje po povrchu, je úzkostné se vyhýbání jakýmkoliv popisům (pokud nejsou vykradeny z Gulikových knih) i nějakým těm historickým a zasvěceným vysvětlivkám, jež činily z Gulikových knih nevtíravého učitele. Chybějí popisy místností, míst, prostředí, oblečení. Je na čtenáři, aby zapojil fantazii. U Gulika ale naprosto přesný popis pokoje hrál roli, navíc bylo zřejmé, že tyhle věci má v malíčku. Lenormand má tak leda účet v bance a nejspíše musí platit alimenty.

Ulala
09.12.2014 2 z 5

Příběh je dosti slabý. Stratila se kultivovanost soudce Ti a v tomto příběhu i jeho manželek. Škoda. Jako relax to ujde, ale nepřekoná původního autora.

Katuska001
22.12.2012 2 z 5

Autor dost změnil charaktery převzatých postav z originálu a příběh je slabý :-(.

Štítky knihy

Čína

Autorovy další knížky

Frédéric Lenormand
francouzská, 1964
2006  58%Palác na jezeře Ču-An
2006  53%Noční můry zabíjejí
2007  57%Půlnoční soud
2006  60%Paní Ti na stopě zločinu
2014  66%Smrt čínského kuchaře

Kniha Noční můry zabíjejí je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce47x
Chystám se číst7x