Nissó, dívka ze Siatangu

Nissó, dívka ze Siatangu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125700/nisso-divka-ze-siatangu-125700.jpg 4 15 2

Román je popisem orientálně barvitého a pro nás zcela exotického života pamírských horalů, jejich zvvyků, obřadů i životního stylu. Popisuje zde hlavně život na chánském dvoře a v chánově harému. Budete s napětím sledovat osudy mladé Nissó, kterou její teta prodá do harému, odkud se dívce podaří uprchnout a po strastiplném putování v horách vrátit se zpět domů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Nisso


více info...

Přidat komentář

vlkodlaq
02.07.2020 2 z 5

Zajímavý rozpor. Na jednu stranu autor oslavuje komunismus, na druhé je mezi řádky mnohokrát jasně naznačené, jak je to celé špatně. Uznávám, možná je to jen můj pocit a nemělo to tak vyznít, popřípadě něco bylo ztraceno v překladu, ale takový jsem získal dojem. Jako by autor měl pochybnosti o tom, co propaguje. Jinak je to vcelku zajímavý příběh jiné doby, vlastně jiného světa, spousta přírody a boje i soužití s ní. S Nissó se člověk snadno ztotožní a prožívá příhody s ní. Ta část mě bavila nejvíce, vliv sovětského svazu a politikaření už znatelně méně, bohužel sovětského svazu tam bylo pořád dost, proto tak nízké hodnocení.

mgeisselreiter
04.01.2015 5 z 5

Příběh se odehrává zhruba v letech 1922-1928 někde na hranici tehdejšího SSSR a pravděpodobně Afgánistánu. Dle mého názoru perfetně přibližuje primitivní život jednoho kmene v horách Pamíru, který začíná být vtahován pod vliv Sovětského Svazu a kolem kterého se také vedou politické mezinární machinace. Přestože autor otevřeně propaguje bolševickou revoluci a budování komunismu, dokázal tyto prvky nenásilně a dá se říct ani ne nijak výrazně propagandisticky vkomponovat do tohoto unikátního díla. Čtenáři se tak dostává do rukou obrázek, jak si ruští komunisté představovali, mnohdy naivně, světlé zítřky. Kniha je ale především obrazem života, jaký si těžko dovedeme představit a dle životních zkušeností autora (alespoň dle životopisu na přebalu knihy) pravděpodobně velmi realistický.
Když se čtenář oprostí od některých prvků, jedná se o čtivý zajímavý i napínavý dobrodružný román z exotického prostředí. 90% a 5*, 4.1.2015.


Kniha Nissó, dívka ze Siatangu je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce29x
Chystám se číst9x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x