Číst, snít a milovat

Číst, snít a milovat https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487767/bmid_cist-snit-a-milovat-iSs-487767.jpeg 4 73 21

Nina Hillová série

1. díl

Dokud se život Niny točí jen kolem knih, všechno je v naprostém pořádku. Nechává se unášet cizími příběhy a obdivuje fiktivní hrdiny. Realita jí až tak nevyhovuje, protože je nevyzpytatelná a na každém kroku číhá nějaké překvapení. Jedním z jich je Tom, kterého pozná na pub kvízu. Jak jim to ale může klapat, když Nina se vyzná jen v literatuře a Tom je machr přes sporty? A aby toho nebylo málo, do života věčné knihomolky zasáhne početné příbuzenstvo, o němž neměla celý život tušení. Závět po otci, kterého nikdy nepoznala, ale mluví jasně. Nina se stane členkou bizarní rodinky, v níž se věčně někdo s někým dohaduje. Aby to všechno přežila, musí se kromě čtení a snění naučit i milovat. Zběsilá jízda od autorky románu Drbny z předměstí vypráví o tom, že ten nejneuvěřitelnější příběh se neodehrává na stránkách knih, ale ve skutečnosti.... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

The Bookish Life of Nina Hill , 2019


více info...

Přidat komentář

Medvědářka
27.01.2024 5 z 5

Příběh nám představuje Ninu. Ukázkovou knihomolku a inrovertku, která je velmi chytrá a dokazuje to v kvízových soutěží. Nemá ráda změny a velmi ráda se drží svých plánů. Jenže tenhle její život jednou naruší právník, který jí oznámí, že jí její zemřelý otec něco odkázal a že má najednou velkou rodinu. Problém je v tom, že o otci nikdy neslyšela a o velkou rodinu nestojí. Narušilo by to přeci její klid, kterého si tak moc cení. Do všech těch zmatků kolem nové rodiny se ještě připlete láska, která se zjeví jen tak a i to ji rozhodí.
Jak si s těmi všemi novými, rušivými věcmi poradí? Odhodlá se ke změnám, které ji tak moc děsí, že je odmítá, i kdyby to mohlo být k lepšímu?
Mě to bavilo. Líbil se mi styl, jakým nám autorka Ninu a její život popsala. Práci v knihkupectví, kde bylo občas hodně veselo.
Poznávání nové rodiny, kdy ji její členové ne vždy přivítali s otevřenou náručí a k tomu láska. Ta byla takovou hezkou třešničkou na dortu.
Je mi ale jasné, že na někoho bude kniha působit chaoticky, nedobře a možná až nudně. Anotace totiž slibuje něco jiného než co dostane nakonec. Tedy mě to tak přišlo, ale nevadilo mi to. Já si to čtení opravdu užila.

JointlieKat94
07.01.2024 5 z 5

Do začátku roku jsem si vybírala takovou knihu, která by mě vystihovala.
Dle názvu jsem vybrala tuto a bohudík jsem nestihla přečíst ani anotaci, ani hodnocení.

Začátek byl, pravda, takovej vleklej.. ale ten příběh byl tak krásnej! Introvertní knihomolka (jako já a my všichni!) pracuje ve skvělém knihkupectví, žije s kocourem Philem a svůj život si plánuje dopředu, má svůj diář, ve kterém má rozepsaný plán na celý den (něco a pak NIC, ale i to nic je něco!).

A je to tak krásný, chytrý (vlastně mě až překvapovalo, kolik chytrých lidí se sejde v jednom městě, ale to je jen taková odbočka..) a romantický, že prostě nemůžu jinak a dávám pět hvězd.


Sixtínka
02.08.2023 3 z 5

Ninine debaty s Philom mi vyčarili úsmev na tvári a niektoré pasáže boli celkom príjemné, ibaže minimálne polovica príbehu bola taká... dosť o ničom. Niežeby to bolo nudné, knihu som prečítala od začiatku do konca, len ma to ktovieako nezaujalo. A aj romantická linka bola dosť suchá.

Ív688
15.07.2023 1 z 5

Asi bych to celkově shrnula...trochu nuda, čekala jsem nějak víc, přitáhla mne obálka, slibovala víc zábavné rozvernosti ... knihu jsem dočetla, přesto ji řadím do police s názvem Jednou a dost, neříkám ale, že tam nejsou vtipná místa...

Kudík
24.06.2023 4 z 5

Podle anotace a možná i obálky jsem čekala něco trošku jiného, ale to co jsem místo toho dostala, bylo možná ještě lepší. Duševní pochody introvertní knihomolky Niny (které jsem těch bezmála 30let občas těžko věřila) a její rozhovory s Philem, to byly bonusy navíc. Nině nešlo nezávidět její knižní přehled, obecné znalosti, přátele, většinu nově zděděné rodiny a práci snů. Kamarádi z kvízové party "Seber je, Danno!", dále Tom a Lisa, část rodiny v podání synovce Petera, nevl. sourozenců Becky, Archieho a Millie...(ze začátku jsem často brousila na str. 80, kde je rodinný diagram), kolegyně Polly a majitelka knihkupectví Liz, to byla nádherná skvadra správně trhlých lidí kolem.
Pohodové čtení, kde mám i pár výhrad, ale celkově jsem se bavila, a to převažuje.

Kory98
22.06.2023 4 z 5

Já jsem se v Nině tak nějak našla, spoustu věcí máme společných, jako většina knihomolů, protože někdy raději žijeme ten fiktivní život než vlastní. Ale snad to není zase až tak špatná vlastnost, jen jsou takoví lidé někdy méně použitelní v životě reálném a trochu déle jim trvá, než se do něčeho zapojí nebo to zvládnou. Ale jedno vím určitě, že to nejsou lidé úplně špatní, a to nevyzdvihuji sebe, ale knihomoly všeobecně.
Je to spíš kniha o tom, jak těžké je být knihomolem a žít normální život :-) Žádnou fascinující zápletku nečekejte, ale kniha pro relax to určitě je.

Aracely
02.04.2023 5 z 5

Nina je opravdu číslo. Celá kniha byla poměrně bláznivá, asi jako samotná hlavní hrdinka... Podle anotace jsem se na knihu moc těšila. Dostala jsem odpočinkové čtení, nic náročného, na vypnutí ideální. Samozřejmě výhrad by se našlo dost, ale i přesto jsem se pobavila.

tweed
02.03.2023 1 z 5

(SPOILER) Naší hlavní hrdinkou je omezená paní 30+
Když nečtete, jste dementi.
Máte rádi sport? Zlo.
Nemáte v životě gaye? How sad (souhlasím, queer lidi nadevše!, ale tady to je typický přístup jak před dvaceti lety tzn. kvóta max jednoho FABULOUS TÝPEČKA, KTERÝ BUDE MÍT VŠECHNY TY SPRÁVNÉ FEMME VLASTNOSTI, vždy bude mít dobrou náladu A BUDE S VÁMA TŘEBA NAKUPOVAT nebo nevím).
Holka se maluje? Pipka!
Atp.
Zkrátka Nina má takový 12yo přístup, což bychom ji v pubertě odpustili, protože hoďte kamenem, kdo jste nemuseli překonat vlastní výchovu a omezenosti ve své hlavě, ale když je teda tak chytrá a zná encyklopedie zpaměti, možná by mohla aktualizovat i své názory.
Alespoň se pak můžeme lépe vyrovnat s objektem jejího zájmu, který když má Nina úzkostný záchvat a poprosí jej o prostor řekne: "Tak to nevím, asi si mě málo vážíš a nechceš mě v životě, tak to ne, já jsem bohužel král a jsem víc než tvé mentální zdraví, čus." Neřekl to takto doslova, ale myslel to tak. Přesto se pak dali dohromady. Co na to říct. They deserve each other.

Hypatia1010
25.02.2023 4 z 5

Začátek byl poněkud kostrbatější a skoro nezáživný, takže mi chvilku trvalo, než jsem se do knihy začetla. Podle názvu by to leckdo možná tipoval na běžnou "romanťárnu", ale není to tak docela výstižný popis. Ano, v díle je samozřejmě i romantická linka, nicméně hlavním tématem jsou mezilidské vztahy a hlavně ty rodinné, které jsou v tomto příběhu opravdu hodně spletité. Což mě dost potěšilo, protože moje vlastní rodina si s tou Reynoldsových moc nezadá. Prostě jsem se dobře bavila při všech Nininých setkání s nově objevenými příbuznými, jejichž povahy a bizarní chování vystihovaly širokou paletu lidských charakterů - psycholog by zajásal.
Celkově hodnotím dílo jako příjemné, oddechové čtení prodchnuté vtipnými scénami. Občas mě k úsměvu donutily také Nininy poznámky v diáři. Chápu její neochotu dát přednost jiné činnosti před četbou, protože někdy to mám úplně stejně. Navíc Nina jakožto introvert trpící úzkostmi má zpočátku problém si představit, že by do jejího života mohl zapadnout jakýkoliv partner. Nakonec ji však Tom dokáže přesvědčit, že někdy stojí za to vložit důvěru do rukou někoho, komu na vás záleží a chce s vámi sdílet i špatné chvíle.

Mrňous1
06.12.2022 5 z 5

Tak toto je další příklad knihy, od které vůbec nic nečekáte, dokonce si myslíte, že ji ani nedočtete a ona vás nakonec příjemně překvapí. Pohodové čtení pro milovníky knih se špetkou romantiky a s humorem, který asi nesedí každému, ale pokud vám sedne, budete se smát, nebo aspoň usmívat po celou dobu čtení knihy. A to je přece fajn....

adorjas
03.10.2022 3 z 5

Pohodičková kniha.

mikika
12.09.2022 4 z 5

kapku neobvyklá romance speciálně pro knihomolky o jedné knihomolce. až se proderete množstvím literárních odkazů, možná vám jako mě přijde silnější linka s nově nalezenou rodinou, než s klukem, který je sice fajn, ale hrozí, že Ninu odvede od jejího světa knih. neobvyklá hrdinka- samotářka, kterou děsí cizí lidi a improvizace, zdědí šílenou a početnou rodinu. prachy taky, jak jinak, ale hlavně ty příbuzné. tahle část se mi hodně líbila.

werick
23.08.2022 4 z 5

Tuhle knihu jsem si pořídila kvůli obálce a dlouho ji odkládala s tím, že si ji na dovolené možná přečtu. A dobře jsem udělala :-) Z počátku jsem si říkala, že to asi není nic pro mne, ale po pár přečtených stránkách se mi kniha začala líbit :-) Hlavní hrdinka Nina je trochu divná, a tím se pro mne kniha stala zajímavou. Nechybí humor a zajímavý vývoj příběhu :-)

SBH
25.06.2022 3 z 5

Kniha by si rozhodně zasloužila vyšší hodnocení v porovnání s kravinami, které tady dostávají houfně pět hvězdiček. Jenže ode mě je neuvidí.
Přitom všechno začalo tak slibně! Lehce ironický, vtipný styl mi vyloženě sedl. Hlavní hrdinka byla i se svými úzkostmi a zálibou v samotě uvěřitelná a sympatická, především díky tomu, jak sama sebe nebrala vážně. U ostatních postav platí prakticky totéž, ani jedna mi nepřišla „papírová“, plochá a nezajímavá.
Problém tkvěl ve složce, kterou jsem dosud (zjevně mylně) považovala za druhořadou – v ději. Historie lásky Niny a Toma byla rovná jako dálnice, a stejně tak nudná. Oba se milovali, všichni jim to přáli, a když si náhodou ústřední dvojice nevěděla rady, vždy se objevil nějaký dobrý duch, který je postrčil správným směrem. Zpočátku celou katastrofu zachraňovala Ninina nově objevená komplikovaná rodina. Jenže i tam, uf, si vlastně nakonec všichni padli do náručí. Žádný zvrat, nedej Bože napětí.
Závěrečné povinné Velké Nedorozumění ve vztahu Niny a Toma proběhlo tak nanicovatě a ušmudlaně, že jsem ho zaregistrovala až ve chvíli patetického udobřování. Což je pozdě a špatně.
Takže mi vyhřezly další podivnosti textu, jako například er-forma a občasné vhledy do Tomovy hlavy. Proč? Jen tím ubylo možného napětí. Když došlo k onomu klišé rozchodu, pro změnu jsme o Tomovi neměli spoustu stran ani tucha. Takže to celé ztratilo smysl.
A rádoby vtipné záznamy Ninina deníku byly především divné. Na tak přísně organizovanou osobu, která podle slov autorky neměla v diáři ani půlhodinku volna na rande s Tomem, bylo každý den na programu velké NIC. Hm, tak jak to vlastně bylo?
Je mi to strašně líto, ale slušný náboj a zápletka vyšuměly do ztracena. Ani knihomolské odkazy a různé nerdovské zajímavosti to nemohly zachránit.

Knižní střípky
10.06.2022 3 z 5

Hlavní hrdinka je knihomolka Nina, která se cítí v bezpečí jen mezi stránkami knih. Jednoho dne jí však reálný život přivede do cesty Toma, se kterým však nemají vůbec nic společného. Ale přeci se říká, že protiklady se přitahují... A aby toho nebylo málo, tak Nina zjistí díky závěti po otci, kterého nikdy neviděla, že má vlastně obrovskou rodinu plnou tak trochu bláznivých lidiček... To je v kostce příběh této knihy. Již jsem od autorky četla její Drbny z předměstí, takže můžu porovnávat. Byla to v podstatě zase docela fajn oddechovka, nicméně stejně jako autorčina předchozí kniha byla už až moc americká, prostě mi to místy drhlo a musela jsem x-krát protáčet oči v sloup nad určitými situacemi.

josska
07.05.2022 4 z 5

Knihu jsem si vybrala přiznám,kvuli názvu a obálce a čekala jsem oddychovku a bylo to skvělé,knihomolka,knihy,láska,diařové záznamy,dědictví,nová rodina,moc mě to bavilo,obálka je moc pěkná,,prostě skvělá knihomolská oddychovka..

mi-nul-o
06.04.2022 5 z 5

Skvělé, vtipné! Jo, jsem knihomolka, žiju knížkami, přiznávám. :)

alzbeta4340
02.04.2022 4 z 5

Bavila mě hlavní hrdinka Nina, její diářové záznamy, bystré postřehy i boj se sebou samotnou. Také její dědictví bylo vyřešené docela originálně. V knize se dá najít spousta humoru, i přes některé vážnější události jsem se vlastně celou dobu při čtení usmívala.

Ivuska.09
08.01.2022 3 z 5

Opravdu jednoduché čtení, které potěší ženy, jenž jsou založené stejně jako hlavní hrdinka. Tedy knihomolky tělem i duší. Dějově toho v příběhu až tolik není, ale pokud patříte k introvertkám s blízkým vztahem ke knihám a knihkupectví, tak si tam "to" své najdete.

JessieEx
25.07.2021 3 z 5

3,5*
Přečteno v angličtině, ale doufám, že vyjde i u nás.
Nebyla to nikterak náročná kniha ani po stránce jazykové, ani dějové. Co se mi líbilo nejvíce, je humor. Ten mi sedl opravdu moc.
Hlavní postava Nina mě ale začala někdy ve druhé třetině hrozně vytáčet tím, jak se snažila být nezávislá. Romantická linka zde není to nejdůležitější, ale štvalo mě, jak se Nina vztahu bojí, jak se bojí o své soukromí a svůj volný čas. Tohle nejsem ochotná pochopit ani v reálu :D
Autorka je na můj vkus až moc progresivní, ale vlastně se není čemu divit, když se příběh odehrává v LA.
Jako milá oddechovka to nebylo špatné...

Štítky knihy

láska rodinné vztahy romantika o knihách knihy

Autorovy další knížky

Abbi Waxman
americká, 1970
2018  74%Zahrada nových začátků
2021  62%Drbny z předměstí
2022  70%Číst, snít a milovat

Kniha Číst, snít a milovat je v

Přečtených101x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených1x
Knihotéce110x
Chystám se číst54x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x