Nezvěstná

Nezvěstná https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490821/bmid_nezvestna-XJp-490821.jpg 4 154 48

Odložené případy série

1. díl >

Švédská krimi série, v níž přední detektivové znovuotevírají 16 let odložený případ brutální vraždy, která neměla být nikdy vyřešena. V létě před 16 lety zmizela v jižním Švédsku 19letá dívka. Případ nebyl vyřešen a dívka se nikdy nenašla. Nyní se v Malmö objevil vrah, který napadá a znásilňuje ženy přímo v jejich domovech. Důkazy ukazují nápadné podobnosti s vyšetřováním dlouho hledaného dánského vraha z Valby. Slavný dánský expert na profilování zločinců a odborník na muže z Valby Carsten Morris se připojí ke švédskému týmu vyšetřovatelů pod vedením inspektorky Tess Hjalmarssonové a její parťačky Marie Erlingové, které se snaží vyřešit oba případy, jež by zdánlivě mohly souviset. Podaří se jim zastavit násilníka včas a zjistit, co se stalo s nezvěstnou dívkou z roku 2002? První díl románové krimi série se odehrává v jižním Švédsku a v okolí Malmö. Autorka je expertkou na odložené případy a zkušenou reportérkou zabývající se zejména nevysvětlenými zločiny, díky čemuž je román velmi autentický a realisticky zobrazuje práci vyšetřovatelů. Charaktery hlavních postav a nahlédnutí do jejich soukromí jenom přispívají k napínavosti a očekávání, setká-li se jejich snažení s úspěchem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Försvunnen , 2019


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
07.05.2024 5 z 5

Jako za sebe fakt tak nějak nechápu to slabé hodnocení tady, protože já jsem byl s knihou dokonale spokojený a dobře se mi četla. Prostě neměla chybu, takže to dnes vidím na pět stars a brzy se vrhnu na další! :)))

dlabikk
10.04.2024 3 z 5

Celkem povedený začátek série. Není to nic o čem bych psala domů, ale nenudila jsem se. Vzhledem k tomu, že jsem milovnice seriálu Odložené případy, tak tato série nejspíš přibude do mých oblíbených. Opět skvěle namluveno a druhý díl (v rámci klubu audiotéky zdarma) čeká :o)


alca-212
20.02.2024 4 z 5

Na knihu jsem si v knihovně nějakou dobu počkala a nelituji. Četlo se moc dobře, pomalejší plynutí děje mi nevadilo. Nebýt to tak předvídatelné, dala bych plný počet.

berila
23.09.2023 5 z 5

Hodnocení zde jsou dost rozdílná, já jsem naprosto spokojená. Styl psaní mi vyhovoval, mám ráda řešení starých případů, takové to postupné rozplétání. Určitě sáhnu i po dalších dílech.

Sančez
21.05.2023 2 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Nebylo to zlé, ale po předešlých knihách co jsem četla
na mně moc plytké.

edith79
16.05.2023 4 z 5

Audiokniha parádně načtená Helenou Dvořákovou. A další série na obzoru, protože mě to velmi bavilo. Vyšetřovatelka Tess je další z řady těch sympatických žen zákona, u kterých se divím, že v nich ještě nemám totální chaos. Její kolegyni Marii jsem musela přijít na chuť, ale podařilo se. Příběh podle mého gusta, plný napětí, s návraty do minulosti a s pachatelem, kterého se mi povedlo odhalit předem, což mi nevadilo. Další díly si ráda poslechnu.

VerczaV
12.03.2023 5 z 5

Myslím, že si kniha zaslouží lepší hodnocení. Za mě velmi dobré.

Iv8
30.12.2022 4 z 5

Dobře poslouchatelné.

Hakate
19.12.2022 3 z 5

Téma odložených a starých případů mám velmi ráda, jak už knižní, nebo filmové podoby.
1. Setkání s autorkou, a první setkání s Tess.
Příběh se jevil super, i když zápletka byla velmi průhledná a rychle odhalená.
Co mi bohužel hodně vadilo je nesympatická, ubrečena lesbická hlavní hrdinka Tess a nesympatická Marie.
Možná si k nim někdy najdu cestu, ale teď to není a zatím si mě dámy nezískaly.

Ve výsledku spíše průměrné dílko. Žádný krvák, ale lehce plynoucí detektivka, ze začátku tedy spíše lesbická červená knihovna s prvky krimi. Kdyby teto dějové linky bylo méně, nezlobila bych se a knihu bych hodnotila výše. I když možná, nebylo i úplně dobré po této knize sáhnout po brilantní sérii Ročního období od Motteho, který téma starých a odložených propadů využívá také.

Nicméně po dalším díle brzo sáhnu. Staré a odložené případy jsou moje.

rumova_kulicka
07.11.2022 3 z 5

Nápad odložených případů tu už byl, ale znovu mě nalákal. Celkově hodnotím knihu jako průměr. Dva případy, jeden odložený, jeden nový, žádný krvák, celkem poklidné vyšetřování. Jediné, co mi moc nesedlo, jsou hlavní postavy, ty mi dvakrát sympatické nebyly, ale dám jim ještě šanci v příštím dílu.

Někdo tady zmínil nepřeložené německé věty. Ty mi nevadily, ale když už tam musí být, tak by možná nebylo na škodu, aby byly napsány gramaticky správně. Hned ve druhé větě je špatně člen a tím pádem jeho skloňování.

hana1039
11.09.2022 4 z 5

Audiokniha:
Knihou mě doprovázel hlas H.Dvořákové, mimochodem skvělá...nebylo to špatné, ale Tess mi v osobním životě připadá,, slabá,, snad se v dalším díle,,sebere,,
jako vyšetřovatelka dobrá...

Belanna
25.08.2022 3 z 5

Povedená knížka, napínavé, dobře se četlo. Holky byly sympaťačky.
Nic, co by nebylo reálné.

VeronikaSas1
09.08.2022 5 z 5

Skvělá knížka. Miluju severské krimi a dostala jsem presne to, co jsem očekávala. Napínavý dej, skvělá zápletka a nečekaný závěr. Už mám nachystanou další Silnice č. 9

VeruMalfoy
25.06.2022 4 z 5

Milovala jsem seriál Odložené případy, a proto mě zaujala tato kniha svým názvem. Dostala jsem přesně to, co jsem od knihy očekávala. 16 let odložený případ, u kterého najednou vypluly na povrh nové poznatky díky jinému případu, který se právě stal. Moc se mi líbilo, jak jsme v průběhu knihy poznávali život oběti a postupně i její smrt. Vše bylo krásně zamotané a propletené. Už čtu druhý díl série. :)

MarieH
07.06.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, začátek napínavý a postavy sympatické. Doporučuji !

Martina1805
08.05.2022 5 z 5

Za mne opět velmi dobré čtení a nečekaný závěr.

smardice
02.05.2022 5 z 5

Dobře napsané, skvěle namluveno H.Dvořákovou. Poslech jsem si užila.

Katerina.Gabrie
18.04.2022 3 z 5

Musím narovinu přiznat, že jsem čekala víc, i podle recenzí.
"Napínavější detektivku si asi letos nepřečtete" - možná pokud to letos bude jediná :) Ne, že by byla špatná, je to prostě celkem dobrá severská krimi. Ale trochu rozvleklá, a navíc ničím extra výjimečná.
Velmi kladně hodnotím vhled do toho, co prožívají rodiny obětí, ale třeba psychologie vraha (vrahů) celkem nic moc... A taky mi přijde až neuvěřitelné to množství chyb, náhod, atd. Například to, že si vrah několikrát nakráčí k vyšetřovatelce do bytu, jen tak, aniž by se tím někdo zabýval, atd. - ehm.
Překlad těžko posoudit, jak je kostrbatý, nebo tak autorka píše, ale za velmi hrubé opomenutí překladatelů pokládám absenci překladů dánských a německých vět, notabene když podle textu jim Švédi bez problémů rozumí (já ne, a fakt to nebudu ťukat do překladače). Bývalo dobrým zvykem překlady uvést.

Amethyste
13.02.2022 3 z 5

Na knihu jsem narazila nahou v knihovně a jelikož mě krimi baví, rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Děj je napínavý, i když některé pasáže jsou zdlouhavé a dle mého názoru i zbytečné. Závěrem odloženého případu i "běžícího" jsem byla překvapená, pachatele jsem neodhalila.

Sumatrae
30.01.2022 4 z 5

Knihu jsem objevila nahodou na youtube jako uryvek od audioteky a natolik me zaujal, ze jsem si knihu hned objednala... Pribeh zacina opravdu napinave a akcne a pozvolna se rozvine ve vypraveni 2 pripadu, jeden ze soucanosti a druhy, jak nazev napovida, odlozeny Musim rict, ze na prvni knizni pocin autorky, je kniha opravdu povedena Vse, co melo byt zodpovezeno, bylo receno, a navic nas doprovazely opravdu sympaticke hlavni i vedlejsi postavy, uz se tesim na dalsi kousek, ktery na me ceka v krabici :) Jedine co mi vadilo, byl cesky preklad...krkolomne vety... Misty jsem musela vetu ci odstavec precist jeste jednou, abych pochopila, co veta vubec znamena...