Nezákonné války

Nezákonné války https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381253/mid_nezakonne-valky-fTU-381253.png 5 22 7

Kniha švýcarského historika na příkladu 13 zemí popisuje, jak byly v minulosti a jsou i v přítomnosti vedeny nezákonné války a opakovaně jsou porušovány zásady vyslovené v Chartě OSN, a tím je záměrně sabotován zákaz vedení válek. Jde o otřesnou, nanejvýš aktuální výpověď. Daniele Ganser se specializuje na dějiny po roce 1945 a mezinárodní politiku a je jedním z nejvýznamnějších společenských kritiků a analytiků v Evropě. V centru jeho zájmu je otázka míru, geostrategie, vedení skrytých válek, boj o surovinové zdroje a hospodářská politika. Je zakladatelem a ředitelem Swiss Institute for Peace and Energy Research (SIPER) v Basileji. Svými publikacemi a vystupováním v médiích burcuje pozornost široké veřejnosti, aby se více zamýšlela nad stavem světa a nenechala se ovlivňovat zkreslenými zprávami mainstreamových médií. Ve své nejnovější publikaci se zaměřuje na aktivity NATO, které jsou zcela v rozporu s původním zaměřením Charty OSN z roku 1945, podle níž válku smí vést pouze země, která je napadena, a válka proti nějakému státu smí být vedena pouze s mandátem OSN. Již přes 70 let jsou vedeny války, které tento mandát vůbec nemají, jsou tedy nezákonné, jsou zločinem proti lidskosti, agresí prosazovanou zájmy určitých mocenských skupin. Ganser neúprosně odhaluje vlastní pozadí těchto chtěných eskalací konfliktů.... celý text

Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy Vojenství
Vydáno: ekniha , Grada
Originální název:

Illegale Kriege: Wie die NATO-Länder die UNO sabotieren. Eine Chronik von Kuba bis Syrien , 2016


více info...

Přidat komentář

Majrek
05.02.2024 5 z 5

Kniha o tom, kterak se páchá dobro a rozsévá spravedlnost všemi možnými prostředky pro blaho vyššího principu následného obohacení...
Kniha neobyčejně potřebná právě proto, aby vyvážila jednostranně orientované názory a vybídla lidi ke kritickému myšlení. Nic nezatajuje, uvádí čtenáře do souvislostí a tvoří tak potřebnou protiváhu mainstreamovým informacím a klišé, které tak často slýcháme z veřejnoprávních médií. Některé zprávy naopak neslyšíme vůbec, protože je "správně vedení" redaktoři raději zamlčí. Vadily mi snad jen ostinátní připomínky typu "tento čin byl nezákonný..", opakující se v několika odstavcích téže kapitoly - nebylo nutné to zdůrazňovat, protože fakta vyplynula z logiky textu. Ale to jsou jen nepodstatné detaily. Knihu rozhodně doporučuji!

konicekbily
15.11.2023 5 z 5

Proč byla založena OSN, co je v Chartě OSN, proč má jenom pět stálých členů a proč jsou všechny války nezákonné, které neschválila Rada Bezpečnosti OSN a proč jsou znevýhodněny malé státy proti mocnostem. Proč jsou iniciovány převraty a proč jsou národnostní konflikty. Na všechna tato "proč" přináší odpovědi švýcarský autor a dodává patřičná vysvětlení na příčiny nezákonných válek, konfliktů a převratů. Pokud mám přečteny Churchillovy paměti a knihy o geopolitice světových mocností - mám jasno.


Masoqx
26.06.2023 5 z 5

Tohle by měl číst každý, kdo skládá slib poslance nebo senátora. Povinně!

javirgo
12.06.2023 5 z 5

Pro mě kniha celkem přínosná. Četla jsem jí dost dlouho a jen po malých částech tak, abych sdělované informace dokázala vstřebávat. O všech zmiňovaných válkách v letech 1945-2016 víme všichni, ale všichni nevíme, jak a proč ve skutečnosti vznikly a co bylo jejich příčinou. Kniha by se mohla zdát jako dezinformační. Proto oceňuji, že autor ke svým tvrzením přikládá i zdroje, z kterých čerpal. Je jich tam opravdu hodně, přesto jsem občas nevěřícně odbíhala k internetu některé události si ověřit.
O tom jak státy NATO v čele s USA sabotují OSN, si po přečtení knihy může každý udělat názor svůj. Jen je škoda, že ti, kteří by si to měli přečíst to nikdy číst nebudou.

vvikingg
18.05.2023 5 z 5

Většinu konfliktů znám z jiné literatury, tady je vše shrnuto, USA opakovaně sabotovali činnost OSN prostřednictvím politických vražd, agresivních válek, první obětí války je pravda, zákon je jak pavoučí síť malé mouchy se chytí a velké síť přetrhnou a uniknou. V knize chybí invaze USA na Grenadu 1983.

Pepa5008
07.03.2019 5 z 5

Super knížka ,to by si měl přečíst opravdu každý.

Jelinek1
08.06.2018 5 z 5

Kniha která ukáže nezákonné války vedené po roce 1945 z hlediska Charty OSN. Velice čtivé s logickými argumenty.