Nevinnost

Nevinnost https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207327/bmid_nevinnost-Yyt-207327.jpg 4 100 36

Nový fantastický thriller amerického autora Deana Koontze spojuje tajemno, napětí a hlubokou znalost lidské duše v mistrovsky vyprávěném příběhu, jenž čtenáři pevně utkví v paměti. On žije sám pod velkoměstem, zcela mimo lidskou společnost; kdyby ho někdo zahlédl, znamenalo by to pro něj smrt. I ona se v ústraní skrývá před smrtelným nebezpečím. Přesto mezi nimi vznikne pevné pouto. Ne náhoda, ale osud je naštěstí svedl dohromady ve světě, jehož den zúčtování se kvapem blíží.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Innocence , 2013


více info...

Přidat komentář

Antaki_Thorin
23.12.2021 4 z 5

Opět se tu 'setkávám' s Belannou a opět s ní souhlasím ;-)
Autor má neobvykle nádherný styl vyjadřování. Chmurné, temné, ale zároveň mrazivě zajímavé a krásné.

Belanna
18.12.2021 4 z 5

Knížky Deana Koontze se čtou velmi dobře. Ani tato nebyla výjimkou. Zajímavý námět, poutavé vyprávění, dokonale popsaná místa i atmosféra. Nad touto knížkou budou dlouho přemýšlet.


Metla
05.06.2021 3 z 5

Název knihy je dokonale výstižný, to se musí Koontzovi nechat. Neváhám tu „Nevinnost“ nazvat obřím spoilerem, vyzrazenou pointou, vždyť děj románu se celou dobu mrcasí jen kolem jediného tématu: mravní síla a čistota versus zlo v nás, obyčejných smrtelnících. Najdeme zde autorovy obvyklé ingredience, tedy výjimečné hlavní hrdiny, kteří vnímají to, co jiní ne, k tomu pár tajemství, kvanta flashbacků, sem tam dramatická scéna, samozřejmě nechybí pozitivně působící fabriky na lejna (nepřej si mě, štěkno vypelichaná, jestli mi to zas vytlačíš rovnou před sekačku...), láska se skloňuje téměř na každé straně a to vše pevně stojí na náboženských, konkrétně křesťanských základech. Humor tentokrát absentuje, celá kniha se tváří zoufale vážně a seriózně.
Poselství je následující: máme-li na hrbu nějaký ten hřích či dva, jsme beznadějně v kelu, chcípneme a na Zemi zavládne ráj pouze pro vyvolená neviňátka – na nebi věčná duha, vrátí se jednorožci, dravá zvířata se stanou vegany a tak podobně. Pro věřící možná dobrý román, ovšem mysl ateisty nabízí nelichotivé paralely se Strážní věží, či jak se jmenuje ten kýčovitý plátek Svědků Jehovových.
Pokud slovo „thriller“ škrtnu a dosadím místo něj „pohádka“, potom téhle roztomile naivní vizi, touze po lepším světě s harmonicky žijícími tvory, mohu s přivřenýma očima přihrát 50%.

ivana02
02.06.2020 4 z 5

Hlavní hrdina se kvůli svému vzhledu schovává před společností pod zemí. Všichni lidé jsou totiž pohledem na něj zděšeni. Celou knihu se snažíte dovtípit, co je na něm ohavného a zjistíte to až na úplném konci a budete hodně překvapeni. Akční a napínavá kniha, velice zajímavý děj i rozuzlení.

Lady Greystoke
03.03.2019 5 z 5

Přišlo mi, že kniha má pár mezer v logice a návaznosti, ale jinak mě bavila. Zajímavý námět, mám takové příběhy ráda.

Adhara
29.12.2017 3 z 5

Koontz má zvláštnu schopnosť (aspoň pre mňa) opisovať aj naozaj extrémne a neobyčajné veci uveriteľne. Verím, že jeho prehnanosť, prudkosť jeho kontrastov až na hranici s gýčovosťou nemusí vyhovovať každému. Mne vyhovovala. Príbeh stojí na zaujímavej myšlienke biblickej mytológie a autorova zvyčajná čudesnosť s ňou celkom ladí. Rovnako dostala dobrý zmysel čiernobielosť postáv.

Lenže to sa žiaľ nedalo povedať o ďalších veciach, o logických chybách a zbytočných absurditách, ktoré z textu na niekoľkých miestach priam trčali. Nechcem spoilerovať, no musím povedať, že po dočítaní knihy som teda nad mnohými vecami krútila hlavou.

pafčaodřeky
04.12.2017 2 z 5

Dean Koonz umí napsat mrazivý horor, temný thriller, retro detektivku, bláznivou fantasy, dokonce i hororovou scifi komedii!
Dean Koonz (skalní fandové odpustí) umí napsat také pěknou sra-ehm-slátaninu. Pokud někdo chrlí romány jak Baťa cvičky, stane se, že jednou za čas příjde slabší dílo, neřkuli přímo zmetek.
Jako tento román-a nebojme se ho nazvat Young adult, kde "zrůdný vlkodlak potká osamělou upírku, aby pronásledováni vzplanuli k sobě láskou a stali se anděli" (jedná se o moji nadsázku a výraznou stylizaci, aby nedošlo ke spoilerování).
Pointa "proč" vás zvedne ze žile, mně teda vztekem. Koonz nedal lidem žádnou šanci, ty, já, ano i ty Danafantom (nedělej si iluze, Koonz to tak chtěl), my všichni jsme šmahem odepsaní, protože naše (zlo)činy jsou již předurčeny prvotním hříchem.
Který se dědí a je jedno, jestli věříte v Boha nebo ne....takže zdar lidi, uvidíme se v Pekle!

Renča2211
10.11.2017 5 z 5

Nevinnost nepatří přímo k hororovým knihám, jak jsem u Deana Koontze zvyklá, přesto je její příběh neméně poutavý. Velmi zajímavý děj ukazuje na představivost a fantazii, jež je Koontzovi vlastní. Moc pěkné čtení, které vede čtenáře k zamyšlení a určitě v něm na hodně dlouhou dobu mnohé zanechá...

Danafantom
25.08.2017 5 z 5

Zajímalo by mě, jak bych dopadla já, kdybych se podívala Addisonovi do očí... :-)

Raymi
14.06.2017 5 z 5

Vyprávění o Addisonovi a Gwyneth mi bude hrozně chybět. Dle mého názoru je to nejlepší autorovo dílo. Hlavní myšlenka knihy mi příjde až geniální. Je hrozné pomyslet, kolik se v člověku skrývá zla a ryzí nenávisti-často i vůči dětem- a přesto je příběh protkán nitkami dobra a laskavosti. Nechápu zdejší nízké hodnocení, vypovídá mi to o cynickém postoji lidí...

JPBelmondo
07.04.2017 3 z 5

Jeden z mých oblíbených autorů, od něhož jsem přečetla téměř vše, ale toto je jen průměr, napsal mnohem lepší.

kotasz
24.02.2017 4 z 5

Jeden z nejlepších autorů na jehož knihy se vždy moc těším.Po přečtení ale mírné zklamání.Podle mého soudu jedna z jeho nejslabších knih.Pořád ale nadprůměr v žánru.

Twinny
21.02.2017 3 z 5

Začátek byl průměrný - buď budu číst, nebo ne, bylo mi to jedno. Někdy jsem měla pocit, že se ukoušu nudou, někdy jsem příběh hltala očima. Z toho důvodu jsem četla dlouho a mám z celého příběhu rozporuplné pocity. Poslední část knihy byla přeslazená, přemrštěná, až zbytečná. Prostě průměr - ani dobře ani špatně. Pochybuji, že si za chvíli na něco z toho vzpomenu.

mulder
08.02.2017 4 z 5

Dean Koontz svou knihou nutí čtenáře k zamyšlení. U mě se mu to povedlo. Příběh je fantastická pohádka, hlavní postavy si zamilujete, jste s nimi na každém kroku, litujete je, fandíte jim a přejete si dobrý konec. Kniha jistě stojí za přečtení.

Anna 13
21.08.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších knih v mém životě. Určitě si jí přečtu ještě mnohokrát.

Je to kniha s posláním, kniha, která toho tolik odhaluje, ale i skrývá... Nikdy jsem netušila co je Dean Koontz za člověka, dokud jsem nepřečetla tuto knihu. Píše tak, jakoby slova a věty přenášel na papír ze své duše. Je to úžasný jedinečný člověk, který tu je právě pro to, aby psal knihy, jako je tato, aby varoval lidstvo...

Vzhledem k hodnocení zde na databázi se za lidi stydím.
A vy, co jste knihu nečetli se nenechte těmito reakcemi zmást. V této knize vás čeká krásná symfonie vět a příběh si ponesete v srdci navždy...

Pazdy
01.07.2016 4 z 5

Zhruba tři čtvrtiny knihy se mi zdály zmatenž a hodně složitý. Pořád se objevovaly další a další věci a postavy a vůbec žádné vysvětlování nebo rozmotávání příběhu. To mi trošku vadilo, ale konec byl podle mě výbornej.

DickBach
20.04.2016 5 z 5

Jedním slovem excelentní. Precizní děj, postavy, skvělá zápletka. Rozuzlení mi bralo dech. Jen ten konec maličko pokulhával... Na můj vkus moc... Trifidovské (Wyndham - Den Trifidů).

Obuvník
28.02.2016 3 z 5

Deane, Deane... co s tebou? Po přečtení některých komentářů si připadám jako dlouhohrající deska, ale věc se má tak, že námět je skvělý a zpracování... pokulhává za třemi tečkami :-)

Anotace mě řádně navnadila. Stál jsem v knihkupectví před regálem a natahoval ručku jako malý špunt, který se dožaduje další babiččiny sušenky. Pak už jen parkurový běh přes město, Fosburyho flop na postel a rozevření knihy. Byl jsem připraven hltat stránky (proto taky ta sklenice vody na zapití a náplast pro sedřená bříška prstů), jenže ouvej.

Vyprávění je jedna velká nadýchaná metafora. Obrazné vyjadřování je kořením každé knihy, ale v tomto případě se jedná o šeredně přesolenou polévku. Jako by si autor každou další metaforou dokazoval, že má košatou slovní zásobu a vytříbený styl. Odstavce tak velmi často sklouzávají do spleti nekonečných souvětí, která místy působí jako nějaká Koontzova exhibice.

Proč tři hvězdičky, když pořád remcám? Protože pod vším tím balastem se stále skrývá příběh, který stojí za to, aby byl vyprávěn.

ZÓNA
30.12.2015 5 z 5

Koontzova vize budoucnosti vás zřejmě vyděsí. Naopak hlavní postavy knihy, Addison a Gwyneth, ve vás vyvolají příjemné pocity, budete s nimi spojeni poutem lidskosti, i když dlouho nebudete chápat ani polovic z jejich existence. Vůbec Koontz rozehrál velký příběh v téměř komorní atmosféře s několika málo postavami. Tajemno je v románu dominantní, téměř nedýcháte a sunete se předivem příběhu až do samotného konce, který si nepřejete. Četli byste dál, chtěli byste pokračovat a dozvědět se víc...
Ale v podstatě mistr žánru ukončil příběh geniálně. Pokračování by bylo jistě skvělé, ale nejsem si jistý, zda by posloužilo kvalitě románu. V závěru knihy je všechno, všechno o lidech, o lásce i budoucnosti.
Přeji Koontzovi ještě spoustu nápadů, které přenese na papír. Je jedním z mála, který umí čtenáře držet v napětí do poslední stránky. NEVINNOST je toho přímým důkazem.

IWINDA
19.12.2015 5 z 5

Miluji tohoto spisovatele, přečetla jsem od něj asi 5 knih zatím,ale už od první knihy vím, že píše tak, že mě pokaždé jeho děj strhne a nedokážu se odtrhnout od čtení.
Nevinnost je krásná kniha, zamilovala jsem si hlavního představitele.Docela mě mrzelo že ta kniha končí,nechtělo se mi s ní končit.Snad konec knihy a rozluštění záhady co vlastně lidem vadilo při pohledu na chlapce mohlo být obsáhlejší.

Štítky knihy

hříchy

Autorovy další knížky

Dean Koontz
americká, 1945
2009  85%Intenzita
2005  84%Podivný Thomas
1994  85%Chladný plamen
1996  83%Přízraky
2019  68%Ashley Bellová