Nesmrtelný poutník I: Mladá léta Jana Ámose

Nesmrtelný poutník I: Mladá léta Jana Ámose https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303066/bmid_nesmrtelny-poutnik-i-mlada-leta-jan-rFM-303066.jpg 4 11 4

Nesmrtelný poutník série

1. díl >

V biografickém románě o dětství Jana Ámose Komenského - o dětství postavy, o níž je nedostatek zpráv ze soukromého života - řadí a líčí autorka s psychologickým porozuměním příhody ze života mladého hrdiny tak, aby z nich vysvitl pravděpodobný vývoj nadaného slováckého chlapce v prostředí rodiny, domova a jednoty bratrské jako základ pozdějších charakterových vlastností proslaveného muže.... celý text

Přidat komentář

Lady S.
12.10.2022 5 z 5

Čtivé vyprávění radostí a strastí mladého Komenského, které zahřálo u srdce. Někdy zapomínám na to, že i taková osobnost, jakou Jan Amos Komenský bezpochyby byl, jednou byla dítětem, a tato kniha mi jeho dětství krásně a barvitě, a občas lítostivě s ohledem na jeho těžkosti a zkoušky, přiblížila.

freejazz
11.01.2020 4 z 5

výborné, aj keď miestami trochu rozťahané, najmä vzhľadom na celkový rozsah diela


BabaJaga11
21.07.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha o dětství a jinošských letech Jana Amose Komenského. Autorka k ní poznamenává, že jí vždy připadalo, že ač je Komenský uznáván jako velká osobnost, není někým, koho bychom měli skutečně rádi, tak, jako některé jiné velikány. Knížkou se to rozhodla změnit – a podle mého názoru se jí to povedlo skvěle. Každý asi ví, že dospělá léta Komenského nebyla snadná, ale málokdo z nás asi přemýšlel o jeho dětství. Z knihy se zpočátku zdá, že je takřka idylické, ale to bohužel příiš brzy končí. Ztráta několika milovaných členů rodiny, války a nemoci, to vše na mladého Jana těžce doléhá, ale zároveň to formuje jeho budoucí profesní dráhu. Autorka přiznává, že ověřených informací o mladých letech Komenského je velmi málo, ale i to stačilo pro vytvoření kostry napínavého příběhu. Ano, mnoho z knihy je autorčina fantazie, ale opírá se o historická fakta a mnohé se mohlo udát tak, jak autorka popisuje.

Levandule53
07.02.2015 4 z 5

Podle mého názoru dobře napsaná kniha, s mnoha zajímavými historickými fakty. Stojí za to si ji přečíst, aby se člověk příjemnou formou dozvěděl něco více o našem slavném předkovi a o nelehké době (ale která byla lehká, že?), ve které žil. Kniha se nečte úplně lehce pro poměrně značné množství faktů, ale dění mě přesto pohltilo. Líbila se mně, z trilogie Mašínové o J. A. Komenském mně připadala nejčtivější.
Chtěla jsem si přečíst pokračování, ale přiznám se, že 2. dílem trilogie jsem se už neprokousala. Chyba je možná na mé straně, neměla jsem na čtení tolik času a stávalo se mně pak, že při dalším čtení jsem si pletla osoby, jejich názory, sled děje apod. Možná se o knihu ještě jednou pokusím, protože další osudy JAK mě zajímají, jen bych si asi zapsala na začátku kdo je kdo na nějaký "tahák".

Štítky knihy

Jan Amos Komenský

Kniha Nesmrtelný poutník I: Mladá léta Jana Ámose je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce16x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x