Nepokoření

Nepokoření https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295334/mid_nepokoreni-AHE-295334.jpg 2 3 2

Boris Gorbatov (1908-1954) byl jedním z prvních, kdo ztělesnil v literárním díle mohutnou bouři odporu, vzdoru i víry, kterou vyvolal v sovětských lidech vpád německých fašistických vojsk do pokojných rovin Ukrajiny. Děj románu je soustředěn na rodinu starého dělníka Tarase Jacenka a na jeho odbojný zápas s okupanty i s chytráctvím a podlostí některých jedinců. Těžkému dramatickému ovzduší příběhu, jehož děj se odehrává jakoby v příšeří, z něhož se ozývá jen přidušený šepot, výstřely, kroky hlídek a sténání mučených lidí, odpovídá i zvláštní rytmická stavba románu: téměř každá kapitola začíná větou, jíž končí předchozí, což připomíná strofy jakési chmurné, hrdinské lidové balady. (z přebalu knihy)... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Непокорённые (Семья Тараса) (Něpokorěnnyje (Semja Tarasa)


více info...

Přidat komentář

JankoStirbey
11.09.2022 1 z 5

Knihu som čítal dávno, spomínam si na totožné začiatky a konce kapitol, no to je to jediné, čo mi utkvelo v pamäti. Spomínam si na partizánov, no viac stôp vo mne zanechali aj memoáre Liňkova ako toto útle dielo. Ťažko povedať či to spôsobila mladosť alebo proste obyčajnosť diela.

KM Phoenix
30.08.2017 odpad!

Poměrně krátký nic moc záživný socialistický realismus. Má však jistý umělecký záměr a jak jsem se dozvěděl z doslovu překladatele Jiřího Taufera "Těžkému dramatickému ovzduší příběhu, jehož děj se odehrává jakoby v příšeří, z něhož se ozývá stále jen přidušený šepot, výstřely, kroky hlídek a sténání mučených lidí, odpovídá i zvláštní rytmická stavba románu: téměř každá kapitola začíná větou, jíž končí předchozí, což připomíná strofy jakési chmurné a přitom hrdinské lidové balady." V kostce se jedná o hodně patetický román s až komicky přehnanými postavami.