Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona

Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120902/neobvykla-psychotera-120902.gif 4 14 5

První ucelená publikace o práci M. H. Ericksona uvolnila ve světě nebývalou vlnu zájmu o "ericksonovský" psychoterapeutický přístup.

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Triton
Originální název:

Uncommon therapy , 1973


více info...

Přidat komentář

klara1550
03.06.2022 3 z 5

Přístup k terapii je to skutečně neobvyklý, u knihy ale narážím na zásadní problém. Výhrady mám k modelu rodiny, který je zastaralý, upevňující genderové role ve společnosti.

IŠ
19.11.2019 4 z 5

Má premiéra s Miltonem Ericksonem. Ještě před čtením samotné knihy, mě velmi oslovil jeho komentář na zadní straně obálky. Je to ten citát, který níže uvádí Bytost, i když je ve skutečnosti o něco delší. Ten citát mě uchvátil. Techniky se přizpůsobují člověku, nikoli naopak. Nikdy mě nepřestane fascinovat síla lidské osobnosti a odvahy, která dokáže vyjet se zajetých kolejích a dělat věci jinak. A pan Erickson je opravdu dost odvážný. Někdy je tak odvážný, že jsem až zalapala po dechu, jestli toto není za hranou, potom zcela jistě na hraně. On se s tím totiž v některých případech opravdu nepáře a umí použít i velmi ostrý slovník. Vlastně je mi to sympatické, ale zároveň mě napadlo ono „Co jednoho posílí, druhého může zabít “. Kniha je uspořádána podle cyklu rodiny, kde Haley jednotlivé případy komentuje. Některé komentáře mě nebaví a možná mi přijdou zbytečné. Ale kniha jako celek je zajímavý vhled do Ericksonovi práce.


Kessetra
09.12.2018 5 z 5

Název knihy je velmi příhodný, protože některé postupy Ericksona byly opravdu neobvyklé a tím geniální. Knížka podává přehled a ukazuje přístup tohoto psychoterapeuta při řešení problémů v rámci životního cyklu rodiny.

Hanichka
04.10.2014 4 z 5

Musím říct, že je to neuvěřitelně zajímavé, inspirativní a čtivé. Víc by se mi líbilo, kdyby se jednalo jen o popis jednotlivých případů a technik, Haley to pro mě docela zjednodušoval v tom smyslu, že hledal nějaké obecnější postupy, což nebylo moc třeba.
Ale rozhodně doporučuji k přečtení, Erickson v té knížce dělá hotové zázraky. Tuším, že jenom dvě kazuistiky neskončí happy endem, takže dávka optimismu zaručena :)

bytost
11.03.2013 5 z 5

,,Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona,,ISBN : 80-72543496

CITUJI:,,Myslím, že bychom měli vědět, že každý člověk je jedinečný.Neexistují dva lidé stejní. Jsem přesvědčen o nesprávnosti každé psychoterapie, která vychází z nějaké obecné a zobecňující teorie. Přál bych si, aby všichni ti analytikové a psychoanalytikové pochopili, že psychoterapie, která je dobrá a vhodná pro osobu A,nemusí být vhodná pro osobu B. Léčil jsem mnoho pacientů s nejrůznějšími obtížemi a každému jsem vymyslel novou terapii, vždy podle jedinečnosti konkrétního člověka a jeho životní situace. Když přemýšlíme o psychoterapii, myslete vždy na pacienta, a ne na teorii nebo techniku.,, -KONEC CITÁTU.
Doporučuji Vám k přečtení, na konkrétních případech pochopíte, jak je možné dosáhnout toho, aby se naše podvědomé vzorce chování změnily.
Jsou tam konkrétní příběhy, srandovní i smutné, ale vždy Ericksonem vyřešeny.

Autorovy knížky

Jay Haley
americká, 1923 - 2007
2003  87%Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona

Kniha Neobvyklá psychoterapie Miltona H. Ericksona je v

Právě čtených2x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce7x
Chystám se číst40x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x