Nelítostně

Nelítostně https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270546/bmid_nelitostne-Cs8-270546.jpg 4 72 23

Na začátku to byla jen nevinná hra… Ta se však brzy stala krutou skutečností. Dramatický příběh o chladnokrevném plánování vraždy, jež před více než deseti lety otřásla českou společností. Tehdy trojice středoškoláků z Bíliny surově a zcela bezdůvodně zavraždila nevinnou spolužačku Kamilu. Autor na základě deníku oběti, zápisků jednoho z pachatelů a policejního protokolu odhaluje pozadí celé vraždy i vztah jednotlivých spolužáků, kteří si s myšlenkou na vraždu zpočátku jen pohrávali, navzájem se provokovali, až nakonec nedokázali přestat. Autor současně v knize ukazuje, že Kamila byla skutečně jen náhodnou obětí a že rozhodně neměla být poslední. Soud v roce 2005 sice brutalitu oněch tří vrahů potrestal celkem 58 lety vězení, ale konkrétní motivy pachatelů (ani jejich skutečný počet) dosud nikdo přesně neobjasnil.... celý text

ela1972
ela1972
22.12.2023 5 z 5

Moc dobře napsaná kniha. Přímo se dá vcítit do role redaktora. Ovšem dočetla
jsem zrovna včera, kdy došlo ke střelbě na Filozofické fakultě v Praze. O to je tato kniha silnější a vše kolem hrůznější.

annettka1098
annettka1098
17.10.2023 5 z 5

Text knihy je syrový a přesto velmi autentický. Měla jsem pocit, jako bych stála reportérovi za zády nebo schovaná za kamerou a vše viděla a slyšela. Občas mi unikal proud slov a vět 3 obviněných a jejich kamáradů, ale po dohledání natočených reportáží jsem zjistila, že se jedná o čistý přepis jejich vyjádření. Je pak na každém z nás, jaký si na ně uděláme názor, a přesně to se mi na knize líbilo.
Autor se celou dobu snažil být nezaujatý a snaží se 3 obviněné mladíky nesoudit. Od příjezdu do Billiny se snaží vše pochopit. Snaží se pochopit co je k vraždě vedlo a snaží se zjistit zda to skutečně bylo tak, jak všichni tvrdí. Současně se autor dostává k oběma rodinám, k rodině oběti i hlavního obviněného. Vzhledem k tomu, že je Radek Hromuško velmi empatický, nemá problém si obě rodiny získat a dokonce se snaží pomoct jim tuto naprosto příšernou situaci překonat. Z textu knihy jsem cítila tu snahu to překonat a ten zmar, že toto jen tak překonat nelze. Tři noci se mi o událostech zdálo, protože díky knize jsem měla pocit, že i já jsem na chvili v Bílině žila.
Nejvíc mě děsí, že toto není příběh, který by skončil zaklapnutím knihy, to je příběh, který se stal a stále trvá.


GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
03.07.2023 5 z 5

Souhlasím se všemi 5*. Víc říct nelze.

PlaszCZ
PlaszCZ
26.02.2023 4 z 5

Je až šílené zjistit, že lidi, o kterých si myslíme, že je známe, jsou vlastně úplně neznámí. Obdivuji autorovu odvahu pustit se do příběhu s takovým zapálením. Dost mě udivilo, jak se autor spřátelil s rodinou oběti. Kdyby někdo zvonil na zvonek potom co mi zavraždili dceru, tak bych ho asi vyslala do patřičných míst. Díky svědectví rodiny a kamarádů však příběh nabírá úplně jiné obrátky.
Kniha je velmi čtivá a přečetla jsem ji jedním dechem.

VěraČamková
VěraČamková
15.07.2021 4 z 5

silná káva, nikdy bych netušila, že se podobný příběh vůbec kdy může stát v naší republice...Přečteno fakt jedním dechem

VeFab
VeFab
01.05.2021 5 z 5

Přečteno jedním dechem + shlédnutí reportáží.
Neuvěřitelný, strašný, nevím co říct...

Lka
Lka
27.08.2020 5 z 5

Hrozný, neskutečný... Jsem otřesena, že byl zmařený život jedné dívky. A nejen dívky i rodin okolo. A důvod vraždy? to je úplně neuvěřitelný...
Člověk by ani nevěřil, že je to skutečný příběh, který se stal.

Baja333
Baja333
27.05.2020 5 z 5

Motiv vraždy neuvěřitelný. Je šílený, že se opravdu něco takového stalo. Zničený život několika lidí rukou jednoho blázna.....

klaraj093
klaraj093
01.08.2019 5 z 5

Hrozný..Nevím co jiného k tomu dodat. Když se uvědomíš, že jsi je třeba potkával magory, vzhledem k tomu, že do Bíliny jezdím... Zkrátka šílený.
Popis Radka je skvělej, hrozně dobře se to četlo a vžila jsem se do jeho situace.

gabriela7591
gabriela7591
24.07.2019 5 z 5

Na knihu pana reportéra jsem narazila náhodou, když jsem sháněla materiály do své seminární práce o kriminalitě mládeže, ale jsem za to neskutečně vděčná. Co je na tom ovšem tragické, je pravdivost příběhu. Jsem ale moc ráda, že jsem si knihu přečetla, už jen proto, abych nahlédla do života jednoho reportéra a do vší práce, úsilí a psychického nátlaku, které byly potřeba pro jednu reportáž. Klobouk dolu.

Mermaid
Mermaid
17.06.2019 4 z 5

Knihu čtu podruhé, souběžně koukám i na reportáž v archivu ČT a trochu mi vadí ty nesrovnalosti. Pan Hromuško je určitě lepší reportér než spisovatel, občas je to zmatené, nesouvislé, ale za silný pravdivý příběh toho, co se může stát - 4*

artlucie
artlucie
04.07.2018 4 z 5

Příběh zanechal hodně silný dojem. Bylo to jednoduše napsané ,(místy s chybami), ale ve výsledku na tom nezáleží. Doporučuji po přečtení shléhnout reportáž Hra na smrt (hlavně 2. část, kde promlouvá Jakub).

iveta35
iveta35
05.08.2017

Souhlasím, bohužel pravdivá. Je mi líto všech rodin, kterých se případ týká a přeji hodně síly a víru do budoucna.

Sasha001
Sasha001
18.07.2017 5 z 5

Silná kniha a bohužel pravdivý příběh. Narazila jsem na ni náhodou při hledání knížek ke zpracovní bakalářky o kriminalitě mládže a nelituji, že jsem ji přečetla. Je smutné, co někteří lidé dokáží udělat a zároveň tím zničit život i dalším...

jan6775
jan6775
11.05.2017 5 z 5

skutečná událost a hodně zničených životů. Trest se odsedí a jede se dál. Myslet o něčem, promýšlet a ve finále provést mě přivádí na myšlenku jen pomyslet na vraždu a jiný hřích je hřích.

Renatecka
Renatecka
28.08.2016 2 z 5

Kniha celkem v pohodě, námět hrůzostrašný, ale za srdce mě tato knížka moc nechytla. V podstatě jsem stále narážela na pasáže, kdy si reportér dával panáka a zapaloval cigáro. A rozhovor s vrahem? .. byla to banda znuděnců, kteří nevěděli co by .. nepochopitelné.

GrasselováL
GrasselováL
03.03.2016 5 z 5

Silná kniha...až nepochopitelný příběh, bohužel pravdivý. V dnešním světě se odehrává tolik hnusu...Nejhorší na tom je, že v poslední době jsou nejčastějšími pachateli děti...kde jsou ty časy, kdy jsem se na škole bála i ceknout, doma jsem zatajovala známky, chodila minimálně o hodinu později domů...a dnes? Dnes se učitelé, rodiče apod. střílí, šikanují atd....děsivé...nejděsivější je, co další roky přinesou...

Liduka
Liduka
12.02.2016 4 z 5

Jedním slovem NEPOCHOPITELNÉ! Je vidět, že mládež se zřejmě hrozně nudila a pak vymýšlela takovéhle hovadiny, které vedly ke smrti nevinné holky.

tisha8409
tisha8409
07.08.2015 2 z 5

Nepochopitelné, jistěže hrůzné, ale ... maličko mne zarazila jedna věc - v deníku vraha se píše, že v roce 2001 ji poznal a dorpovázel ji stejnou cestou, kudy ona chodila za svým přítelem - jeho kamarádem.
Počítejme.
V roce 2005 jí bylo 17.
Ona měla "přítele" již ve třinácti???
Dnes nás to neděsí tolik, protože se tyto věci dějí denodenně. Tehdy z toho bylo obrovské haló.
Trochu mi tam taky jakože překáželo samé KAMILKA KAMILKA a osobní pocity toho, kdo toto sepsal. Slzy rodičů jsou pochopitelné, jeho už tak moc ne.
Jo a co já si pamatuji, tak zdokumentovaný nahraný výslech v tv probíhal tak, že tam seděl týpek se šátkem okolo krku, dával si vlasy za ucho a víceméně se tomu, co vyprávěl, usmíval, jako by říkal děj z hodiny matematiky, takže nějaký "hodný slušný inteligentní" - to jsem v tu chvíli skutečně necítila.
Hodnej kluk tohle prostě neudělá a to, že sousedy zdravil, neznamená, že to je andílek. Proto nějak nechápu ty věčné otázky občanů "jak jen mohli, takoví hodní?"

bobi.o
bobi.o
24.02.2014 4 z 5

hrůzné vyprávění o hrůzném činu, drsné ale reálné ................