Někdy je hezké, že mě miluješ

Někdy je hezké, že mě miluješ https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422978/bmid_nekdy-je-hezke-ze-me-milujes-JmC-422978.jpg 4 96 29

Chloé a Constance jsou výborné kamarádky, i když jsou každá úplně jiná. Co ale mají společné, je láska ke knihám, rodinné kořeny v Marinzaku a žalostný milostný život. Osmadvacetiletá atraktivní Chloé se nedokáže zbavit citové závislosti na svém expříteli, který je zároveň jejím nadřízeným a má se brzy ženit. Chloé je dokonalá Pařížanka: příliš hubená, příliš kouří a příliš pije. Od svého rozchodu má zlozvyk vymetat noční podniky a navazovat vztahy na jednu noc, které mají jediný účel – dát jí zapomenout. Constance, věčná romantička, teď už dlouho nezadaná, má ráda Jane Austenovou a čeká na svého pana Darcyho, který je ale stále v nedohlednu. Jednoho dne se rozhodnou vzít život konečně do svých rukou a uzavřou spolu dohodu: Chloé stráví celý půlrok na venkově mezi vinicemi, daleko od všech mužů a pokušení, a pokusí se konečně napsat vytoužený román. Constance přestane snít o romantické lásce a začne se vídat s normálními muži. Navíc má za úkol vyspat se s neznámým mužem hned první noc po seznámení. Uzavřená dohoda nakonec zavede obě přítelkyně úplně jinam, než by každá z nich čekala… Humorný román líčí milostné vztahy obou mladých žen i jejich cestovní eskapády – z Paříže přes kraj sauternských vinic až do Londýna. Vedle vtipně, s nadsázkou a sebeironicky podávaných situací se objevují i vážnější pasáže, které se vnímavě dotýkají tématu stárnutí a odcházení ze života. Skoro až do konce svižného příběhu není ale jasná zásadní věc: dokážou Chloé i Constance konečně poslat nesprávné muže k šípku a najít si toho pravého na celý život?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Je peux très bien me passer de toi , 2015


více info...

Přidat komentář

Mandlevest
19.06.2023 4 z 5

Kdybych od autorky nečetla skvělé "liché ponožky", hodnotila bych maximem, takto "jen" čtyři z pěti, ale knížka se mi moc líbila, jen jsem tam necítila takový přesah jako u první jmenované. Žánr je jasně daný, a tím i pravidla, i zde to dopadne tak, jak od půlky knihy očekáváte. Ale autorka píše opravdu lehce, s humorem a nechybí nadsázka, která příběh odlehčuje a nedovolí mu upadnout v pouhé klišé. Příjemné čtení o dvou kamarádkách, francouzském venkovu (a taky trochu Londýně) a lásce v mnoha podobách. Pěkné, vtipné a milé čtení, které jsem si moc užila.

iveta3689
19.05.2023 3 z 5

Milé, nenáročné čtení.


pydla
16.04.2023 3 z 5

Ale tak jo, proč ne. Je to kniha směřovaná pro ženy, tak nemusím, coby muž, se vším souhlasit. Je to pohled na současné ženy, touze dozrát, touze po lásce. Nebyl zcela využit potenciál příběhu...vinice, psaní knihy, láska, poklidné prostředí ... což by knize mnohem více prospělo, než utápění se v hořkých myšlenkách a neustálém odkazu na knihu Jane Austenové ( což mi vnuklo zmatečnou myšlenku zda si Pýchu a předsudek přečíst nebo zahodit ). Kurz svádění, za ty peníze, nic moc, mě by tedy pomocí těch rad nesvedla, ale asi to může na jednu noc fungovat.
Kniha se čte dobře a asi ani neurazí. Z mého, ryze pánského pohledu, dobré, ale spíše mladším ženám.

LiliDarknight
04.04.2023 5 z 5

Francúzska spisovateľka Marie Vareille nestrácala čas tým, že by sa snažila byť inovatívna. Pravdu povediac sa v jej postavách v istej podobe nájde asi každý čitateľ. Asi nie úplne v každej, ale v jednej z nich určite. A tým je táto kniha taká zaujímavá. Pretože sa tak veľmi približuje skutočnému životu.

Na stránkach je možné nájsť všakovaké klišé. Nielen to vzťahové. Rôzne zlozvyky, prešľapy, nedokonalosti, slepé túžby, nelogické rozhodnutia a ďalšie iné. Na čokoľvek si človek dokáže spomenúť, to sa v nejakej podobe dostalo na stránky. Lebo toto nie je len o každodennom živote, ale ako vystrihnuté zo života. Bez príkras, bez ružových okuliarov a bez zbytočného klamania.

Nedá sa však tvrdiť, že by autorka vytvorila spoločenskú satiru. Napriek všetkému sa jej o týchto nedokonalých stránkach života darilo písať citlivo. Možno aj preto, že sa nesnažila moralizovať alebo súdiť. Chloé a Constance, aj ostatné postavy, s ktorými sa čitateľ na stránkach stretne, sú opísané nielen ľudsky, ale s istou dávkou rešpektu.

Chloé a jej nesprávne rozhodnutia, Constance a jej občas škodlivá impulzívnosť a mnohé iné. Všetko prezentované ako bežná súčasť života. Ako zakopnutia, ktorým musíme raz za čas čeliť všetci. Lebo aj o tomto je kniha. O tom ukázať čitateľovi, že niekedy sa stávame svojím najväčším nepriateľom. A aj vďaka tomu dokázala Vareille vyvolať toľko rôznorodých pocitov. Nielen ľútosť alebo hnev, ale aj príjemnú hrejivosť a sem-tam aj smiech.

S čím súvisí aj spôsob vyrozprávania. Dej striedavo približujú Chloé a Constance. Chloé je viac ako len trochu pichľavá, s cynickým pohľadom na svet i ľudí. Jej postrehy sú síce niekedy možno až zbytočne ostré, ale vo viacerých prípadoch na mieste. Constance si zase píše denník. Je to ukážková knihomoľka, ktorá nazerá na svet cez optiku literatúry a často svet okolo seba referuje práve cez narážky na postavy z kníh.

Ich odlišnosť z nich zároveň vytvára dokonalý rozprávačský tím snov, ktorý dokáže chytiť za srdce, ale aj rozosmiať. Hoci niektoré situácie sú už vyložene trápne, ale aj to je súčasť života. Lebo o tom táto kniha je. Nemá niekoho poučiť alebo zmeniť nazeranie na svet. Má čitateľovi ukázať, že každý má svoje problémy a aj tie sa dajú prekonať. Navyše to robí príjemným citlivým spôsobom. Možno vďaka tomu kniha nikdy nebude ničím viac ako príjemným oddychom. No občas aj to stačí, aby sme mali lepší deň.

Kniha Niekedy je pekné, že ma miluješ je nielen o živote, ale hlavne zo života. Čitateľ sa nájde nielen v hlavných hrdinkách, ale v istej miere aj v ostatných postavách. Lebo sú krásne nedokonalé. Text je možno aj vďaka tomu plný stereotypov a klišé, ale to mu nebráni v tom, aby bol zároveň plný emócií. O to silnejších, že je ľahké vcítiť sa do trampôt, ktorým postavy čelia.

Kory98
27.03.2023 4 z 5

Ale jo :-) nakonec se mi knížka líbila i když jsem se zpočátku nemohla začíst. Psaní formou deníku a střídání vyprávění obou hlavních hrdinek mi nevadilo. Spíš asi tady u nás nejsme zvyklí na takový způsob života a je to dáno i tím velkým městem, jakým Paříž je. Když se děj přelil na venkov, tak to najednou bylo úplně jiné. Nevím proč jsem si trochu víc oblíbila Chloé, ale jsem ráda, že to dopadlo, tak jak to dopadlo i s Constance.

Mermaida
21.10.2022 3 z 5

Na tuhle knihu mě nalákala její obálka a taky trochu anotace. Od autorky jsem jako první četla knihu Láska ve světle lichých ponožek a ta mě totálně dostala - v dobrém slova smyslu, byla jsem z ní naprosto nadšená. A tak jsem i do této knihy šla nejspíše s velkým očekáváním, a musím bohužel konstatovat, že mě teda moc nezaujala. Už jen fakt, že jsem knihu četla na dvakrát o něčem vypovídá. Zhruba po 80 stránkách jsem knihu odložila - nemohla jsem se vůbec začíst a příběh mi vůbec neodsýpal. Po skoro dvou měsících přišel čas na druhý pokus - ten už byl o něco lepší, ale i tak mě kniha moc nenadchla a začala mě víc bavit až tak sto stránek do konce (což bylo hodně za polovinou). Ale to, že nechytla mě, neznamená, že nemá potencionál. On zase ten příběh není tak špatný a své čtenáře si rozhodně najde...

anej
09.07.2022 3 z 5

Asi jsem od knihy očekávala trochu víc, když jsem ji kupovala. Možná je to i tím, že na knize je napsáno "ve stylu Deníku Bridget Jones" a to je naprosto jedinečné. Jediné v čem se tato kniha s Bridget může srovnávat je forma deníku. Začátek a konec fajn, relativně i čtivé. Prostředek knihy mě chvílemi nudil, s postavami jsem se jaksi nemohla ztotožnit. Pravda, konec to mělo jiný, než jsem čekala. Tak za překvapení na závěr alepoň 3 hvězdičky :)

bupilla
20.03.2022 3 z 5

Pre mňa trochu sklamanie. Vtipné mi to neprišlo, skôr tragické, no dobre, možno miestami tragikomické.
S hlavnými hrdinkami som nedokázala sympatizovať a celkom mi liezlo na nervy ich celkom časté povrchné až hlúpe správanie.
Príbeh má ale kus peknej atmosféry a útulnosti, len preto dávam tri hviezdičky.
Oddychové to ale pre mňa nebolo, lebo v knihe je aj kusisko tragédie a ja som si fakt chcela užiť pohodový príbeh, tak som asi siahla mimo...
Uvedomujem si, že hodnotím prudko subjektívne - v knihe boli témy, ktoré mi vyslovene vadia, ako prílišná konzumácia alkoholu, šoférovanie pod vplyvom, dialógy opitých ľudí a tiež príbeh babičky Chloé by som do oddychovej knihe o láske rozhodne neumiestnila a ani som to vôbec nečakala - anotácia sľubovala humorný príbeh v štýle Bridget Jones - a to podľa mňa nie je, až na zmienky o pánovi Darcym.
Kniha sa ale čítala neskutočne ľahko a svižne, za prečítanie stojí, ale nečakajte humornú ľahučkú romantiku, pri ktorej sa budete usmievať ako slniečko. ;-)

Lenka541
23.02.2022 5 z 5

Velmi pěkný a laskavý příběh. U čtení mi chybělo už jen léto, voda a sluníčko. Příjemná oddechovka.

Ronnie68
02.01.2022 4 z 5

Docela zajímavá kniha, na kterou jsem natrefila díky čtenářské výzvě … je o 2 ženách, které si chtějí změnit život a konečně si najít toho pravého … a kupodivu se to oběma nakonec povede … chvílemi i docela vtipný děj … nebylo to špatné čtení …

JointlieKat94
28.11.2021 4 z 5

Jéj, to bylo hezké. Taková příjemná, romantická knížečka, i s trochou humoru. V krásném prostředí, v okolí vinic.

Prostě slaďárna na oddech, tady se nedá moc o čem psát. :) holky se mi líbily, i když sakra nechápu, co pořád táhlo Chloé ke Guillaumovi, ale budiž..

Kudík
17.03.2021 4 z 5

Od autorky jsem četla "liché ponožky", které jsou o chloupek lepší, ale toto bylo také příjemné čtení. S Constance jsem se celkem dobře bavila, hlavně u jejích zážitků z práce a i "Austenovského postižení". :) Sice došlo na chvilkovou ztrátu nervů, ale zapadlo to do děje. U Chloé to bylo trošku horší, tušila jsem důvod "rozchodu" s Guillaumem, ale to co se dozví v závěru.... Sice jsem očekávala od této autorky nečekaný zvrat, ale tenhle mě celkem dostal, ať už ohledně jisté identity, anebo právě Guillauma a jeho manželství. Nejskvělejší je však přístup Charlotte s Gregem, každopádně Château d‘Yquem 1985 bych si jednou také ráda dala. ;)

pip11
13.03.2021 4 z 5

Příjemný, svěží a svižný příběh, ve kterém se místy mihne i humor. Chloé s Constance se rozhodnou změnit své neuspokojivé životy a jak už to tak bývá, může to být smutné i veselé, s nadějí i bez ní… Lehké a pohodové čtení.

Talys
17.06.2020 1 z 5

Nic než relax v tom nehledejte. Je to čistokrevná novela pro ženy s předvídatelným dějem i koncem. Snaží se to být úproně humorné, ale není.

Medvědářka
30.05.2020 4 z 5

Milá odpočinková knížka. Já měla raději Chloe než Constance, protože ta mi občas připadala jako dobrá kráva. Chvilkami jsem si i říkala, že její linku vynechám, ale to bych pak nedostala celý příběh i s jeho úplným koncem.

Blaufik
20.05.2020 4 z 5

Někdy je hezké, že mě miluješ je opravdu román, který vás dostane. Dýchne na vás tu správnou atmosféru, která vás pohladí po duši a vy si čtení jistě báječně užijete. Budete se usmívat. budete se smát a hlavně budete čerpat spoustu pozitivní energie.
Ano, přesně taková je fialová kniha z edice, která se Metafoře báječně povedla.

TheMelorry
20.05.2020 4 z 5

Krásná romanická kniha, ze které sálá atmosféra Francie - víno a prosluněné vinice, shon Paříže a hlavně láska. Obě hlavní ženské postavy jsou sympatické a nejde jinak, než jim přát štěstí.
Jako příjemné odpočinkové čtení je tato kniha ideální.

a.a.candys.life
19.04.2020 5 z 5

Skvělá oddechová kniha! Díky příběhu jsem přála na jiné myšlenky. Je vtipná, milá, zahřeje na srdíčku. Rozhodně doporučuji.

Ivuska.09
11.04.2020 5 z 5

Pro mě druhá nejlepší knížka ze série 7lásky. Bylo to milé, líbivé a zároveň ne příliš smutné. Zkrátka všeho tak akorát, četlo se to moc dobře.

knihovnička007
28.03.2020 4 z 5

Příjemné, odpočinkové čtení, kde člověk tuší, jak to skončí.
Hezké francouzské čtení, hned bych se na vinice také vypravila. Ač mi Chloe nebyla moc sympatická, nebylo to špatné čtení :)

Štítky knihy

přátelství láska pro ženy Francie Paříž romantika vesnice kamarádky nešťastná láska vinohrady, vinice knihy

Autorovy další knížky

Marie Vareille
francouzská, 1985
2019  78%Někdy je hezké, že mě miluješ
2020  89%Láska ve světě lichých ponožek

Kniha Někdy je hezké, že mě miluješ je v

Právě čtených2x
Přečtených113x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených3x
Knihotéce150x
Chystám se číst83x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x