Nejsem jako džbán

Nejsem jako džbán https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493197/bmid_nejsem-jako-dzban-DET-493197.jpg 4 98 32

„Já nevím, jestli jsem pro manželství. Proto pořád běhám po ulicích – mužský dech je totiž jako když foukne kovářský měch, natáhne po tobě ruce a může se dotknout tvého těla.“ Píše se rok 1960, Olivě Denarové je patnáct let, žije v malé sicilské vesnici a už od malička ví (protože jí to její matka jako posedlá stále opakuje), že „žena je džbán – kdo ho rozbije, ten si ho nechá“. Ráda studuje a učí se těžká slova, běhá, až sotva popadá dech, potajmu si překresluje do sešitu tváře filmových hvězd (i když jít se podívat na film nemůže, protože „člověk má potom jenom brouky v hlavě“), chodí s otcem sbírat šneky, střílí prakem kameny po těch, kdo se posmívají jejímu kamarádovi Sarovi. Nelíbí se jí představa, že bude mít měsíčky, protože od té doby nebude tohle všechno moci dělat a bude se muset bránit mužům, aby došla bez úhony k svatbě. Když systém, v němž žije a který mlčky přihlíží útlaku žen, donutí Olivu souhlasit se zneužitím, vzbouří se a využije právo volby. Za svoje „ne“ však zaplatí. Spisovatelka bravurně přetváří historii v příběh a líčí rozpory pramenící z lásky mezi otcem a dcerou, mezi matkou a dcerou, vypráví o nejednoznačné touze, která zároveň lichotí i děsí, zvláště pokud je vnucována násilím. Její dílo je sondou do násilí v důsledku společenských rolí, které se týká všech, včetně mužů. Je-li Oliva Denarová nezapomenutelnou postavou, její mlčenlivý otec, který ji nechává rozhodovat se vší zmateností, kterou pro ni volba znamená, je jednou z nejdojemnějších mužských postav v současné italské beletrii.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Oliva Denaro , 2021


více info...

Přidat komentář

J&B
29.03.2024 4 z 5

Smutné téma, místy nepochopeno, ale kniha stojí za přečtení.

Noisette73
17.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Ty jo, první a druhá část skvělá, moc se mi to líbilo a bavilo mě číst o pravidlech , o tom jak to chodilo v Itálii a kupodivu ani ta máma mi nebyla proti srsti. Takto žila byla vychovaná, udřená, o dceru měla strach, aby si nezkazila život, třeba mimomanželským dítkem, protože tehdy to žádný med teda nebyl. Měla jsem tu její mámu ráda, protože z ní byla cítit láska k dětem a zájem, ale zároveň smysl pro výchovu a povinnost, tak to podle mě má ale být. Často ten kdo má opravdu rád působí někdy jako Herodes, a ti kdo jsou na pohled láskyplně vyhlížející prýští z nich city, tak ti nejsou ve skutečnosti nic moc. Celkově dnešní trend, že se po dětech nic nechce a když jsou malé musíme vše tolerovat nevede k ničemu dobrému, dle mého. Dítě potřebuje hranice, důslednost a spousta práce než se z něj vyloupne milý společník pro okolí. Takže mě se to líbilo. Druhá část to, ale zazdila rapidně a tedy hodně velké zklamání, navíc jsem čekala hodně citátů co si napíší do sešítku a kde nic tu nic.


Aneleh
16.12.2023 5 z 5

Ačkoliv v knize je hned na začátku upozornění, že osoby i události jsou pouze dílem fantazie, můžeme najít ve Wikipedii (https://cs.wikipedia.org/wiki/Franca_Viola) i v několika dalších článcích na internetu, že Franca Viola je skutečnou postavou, jejíž příběh v roce 1965 otřásl sicilskou tradicí a změnil zákony. Příběh Olivy v knize této spisovatelky (jenž překvapivě má také jméno Viola, jen křestní) je v podstatě stejný, jen jsou změněny některé nedůležité události, které však ve skutečnosti byly ještě mnohem horší. Například skutečné Viole dokonce unesli bratra a zbili její matku. Soud je však popsán téměř přesně dle skutečnosti.
Až poté, co jsem si našla tato fakta, jsem v plné míře ocenila význam a sílu této knihy. Jen jedno jsem nepochopila: proč spisovatelka svým způsobem vlastně zatajila, že jde o příběh podle skutečné historické události.

Kenan
12.11.2023 4 z 5

Rozhodně mně překvapilo, že v 60.letech 20. století na Sicílii bylo postavení žen tak jasně dané, bez možnosti zvolit si svou cestu. Nejvíc se mi líbil vztah Olivy se svým otcem. Není to lehké čtení, ale určitě stojí za pozornost.

gabriela8704
10.10.2023 5 z 5

Téma které se mě dotýkalo hodně. Doba kdy panenství mělo až fanatickou podobu naštěstí ustupuje. Přesto vím, co takový fanatismus umí udělat za škrábance na duši a někdy i na těle.

Všem ženám, co šly dál a řekly své ne, jste hrdinky.

Clara_C
16.08.2023 4 z 5

Netušila jsem, že ještě v nedávné době, možná i dnes, může být někdo tak plný předsudků a dokonce na to mít i zákon. Knížka, která mi zůstane pod kůží. Tady a teď netušíme co máme. Dívky v patnácti většinou nemusí vyšívat výbavu a nečekají, kterého ženicha jí kdo dohodí.

"Utíkala jsem před drby, před studem, před svojí mámou. Moje dívčí tělo se nechtělo stát tělem ženy, i když pro ostatní jsem se jí už stala. Už jsem nebyla neviditelná - mohli mě pozorovat a soudit.
Určitá slova jsem slýchávala odmala, polohlasem a pořád dokola, ale neposlouchala jsem je. Teď zazněla znovu, ale aby ublížila mně. Celá léta jen podkreslovala moje dětské hry, a teď byly jako vosí roj, který na mě útočil. Učitelka Rosaria měla pravdu - slova jsou jako zbraně. A nemusí to být nic těžkého na vyslovení. Stačí, když obyčejné slovo vypustí z pusy hlupák. "

Evar88
14.06.2023 3 z 5

Zajímavý příběh o postavení žen na Sicílii v 60. letech 20. století. Prostřednictvím malé Olivy se čtenář seznámí s tehdejšími společenskými normami, názory na výchovu a vzdělání dívek, na to, co bylo a nebylo přípustné a co všechno musely ženy snášet pouze proto, že se jako ženy narodily. Vyprávění krásně vykresluje rodinné, kamarádské, milenecké i nepřátelské vztahy. Bohužel je však směsicí děje, myšlenek, pocitů, snů a ideálů, což na mě ve výsledku působilo trochu zmateně a občas jsem se v knize ztrácela. Přesto má kniha co nabídnout a příběh za přečtení rozhodně stojí.

iveta3689
26.05.2023 4 z 5

Smutné, ale i nadějné. Dobře napsané, četlo se samo.

Miro67
19.05.2023 5 z 5

"Jakou vinu nesu, že jsem se narodila jako žena?"
Zpočátku dětsky naivní chování Olivy přerůstá v příběh dívky, sic teprve šestnáctileté, ale už se svým názorem na svět a své místo v něm. Situaci má o něco lehčí díky podpoře úžasného otce, jejich vztah je záviděníhodný. Co je pro dnešní dívky více než normální, bylo na jihu Itálie v šedesátých letech bráno jako vyzývavé, pohoršující. I obyčejný pohled do očí byl muži považován za jednoznačné ANO, chci tě. A je možno se nepodívat???
" Přikyvovat umí i osel, ale říci NE něco stojí." Přes všechny útrapy a ponížení na svém NE trvala, čímž si zničila pověst a život. Její postoj však pomohl dalším ženám, které bojovaly za změnu zákona umožňujícího vynucená manželství.

Katka2382
15.02.2023 5 z 5

Umět říct ne,jít proti proudu,bojovat s předsudky.To je poselství této knihy.

Díky všem ženám které se umí vzepřít jsme dnes tam kde jsme.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Nejsem jako džbán je kniha, kterou bych přehlédla… Anotace ale vypadala opravdu dobře a když jsem si přečetla pár odstavců, tak jsem věděla, že ji musím zkusit.
Bohužel jsem dostala něco úplně jiného, než jsem čekala… Hlavní hrdinka mi přišla místy mimo, některé věci nedávaly smysl a celkově jsem si po dočtení řekla “A co mi tím básník chtěl říci..?”
Takže za mě bohužel ne, tohle mi prostě nesedlo.

Jiparis
19.12.2022 4 z 5

Zajímavá sonda ze života dívky, která se vzepře tradicím a ovlivní tím nejen život svůj ale i celé rodiny. Trochu mi vadilo, že se dobro spojuje s komunisty.

Kanimůra2
24.11.2022 5 z 5

Aach, krásná kniha. Zdá se mi skoro neuvěřitelné, že je to příběh starý pouhých 60 let. A v Evropě !! Jako by se stal ve středověku. Vyprávění musí potěšit každou ženu

Ivka14
20.11.2022 3 z 5

Na Sicílií v 60. letech se narodit jako žena bylo odsouzení, protože úlohou ženy je pouze starat se o dům, manžela a děti.

Olivě je 15 let a na svých bedrech nese veškerou tíhu ženy v malé sicilské vesnici. Olivě se nelíbí být dívkou, protože jako žena nesmí studovat, je neschopná vést život, který může vést její bratr. Je ale jiná a dokáže nám to svou vzpourou.

Život Olivie vás nutí přemýšlet o tom, jak to ženy měly těžké v minulosti a že v některých státech to ženy mají pořád stejně těžké, jako před padesáti lety.

MartinaP
17.11.2022 4 z 5

Tak těžké téma napsané tak lehkým perem. Netušila jsem, že právo žen v 60. letech 20. století na Sicilii bylo jako ve středověku. Olí jsem držela palce a byla jsem na ni moc pyšná. Doporučuji.

intelektuálka
29.10.2022 4 z 5

Divoká Sicílie - a divoké mezilidské vztahy ....
A mezi tím sicilanka Olive, která rozhodně není džbán, který čeká na naplnění mužem ....

Její postava je svébytná - a proto čelí pomluvám a dávným předsudkům ....

I po zranění, které prožila, neztrácí víru ve svoji sílu ženy a podaří se jí v životě zakotvit ....

Důležité je zde pozadí její rodiny ....
Myšlenka o tom, že rodiče jsou tu vždy pro dítě, i když na cestě klopýtne, aby vytvořili zázemí - ta je pro děti hodně důležitá ....

Příběh se odehrává v šedesátých letech - a já nevím, zda se pro dnešní dobu v té sicilské vesničce něco změnilo ....

Pro ženy doporučím.

josska
27.10.2022 4 z 5

Na knihu jsem byla hodně zvědavá,,pěkný název,,krásná obálka a děj,mě dost překvapil,,krásné myšlenky,vztah matky a dcery a dcery a otce,,je to ale i smutné čtení...

Audrina
28.09.2022 5 z 5

Musím říct, že mě překvapilo, že kniha vyšla u vydavatelství Ikar. Rozhodně totiž nepatří mezi klasické a jednoduché romantické příběhy, které Ikar běžně vydává.
Přiznám se, že mě nepřestane překvapovat, jak je možné, že se v celkem nedávné minulosti (a v civilizované Evropě), mohla dít taková nespravedlnost na ženách.

Kniha obsahuje obrovské množství krásných myšlenek a rozhodně ji doporučuju k přečtení

eva-lupen
19.09.2022 5 z 5

Výborná kniha. Nikdy by mne nenapadlo, že komunisté mohli přispět i k něčemu dobrému, ale být v té tobě v jižní Itálii, tak bych chtěla žít v komunistické rodině.
Některé zvyky, tradice a nepsaná pravidla mohou změnit jenom matky, ale ty se většinou držej zuby nehty toho, co jim v mládí vtloukali do hlavy, i když i jim to vlastně vadilo. Jen matky mohou začít vychovávat své děti jinak. Vliv otce je samozřejmě také důležitý. Kniha mi vlastně v něčem připomněla knihy Jane Austinové. Rozdíl je ale století a půl...

Lucienka220
16.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Příběh dívky Olivie ze Sicílie, která je statečná a má sílu se vzepřít dávné tradici fuitině a postavit se proti veřejnému mínění i zákonům. Hrozné je, že kniha se odehrává v ne až tak vzdálené minulosti (Olivie je stejně stará jako "geniální přítelkyně" Lenú a Lila v geograficky nedaleké Neapoli a jako moji rodiče v daleké České republice).

Dočetla jsem včera a ještě příběh vstřebávám. Jsem moc ráda, že autorka byla laskavá ke svým postavám, a vypadá to, že jejich osudy dobře dopadnou. Rodina Denarových měla štěstí, protože ve svízelné situaci se mohli spolehnout nejen na sebe, ale také zjistili, že mají ve svém okolí lidi, kteří jim pomohou a podpoří je.

Přemýšlím, zda maminka Amélia by podpořila Olivii, pokud by její druhou sestru Fortunatu netýral manžel.
Velmi se mi líbil vztah Oliviiných rodičů i vztah Olivie s nemluvným a zdánlivě netečným tatínkem.

Štítky knihy

ženy italská literatura feminismus Sicílie

Autorovy další knížky

Viola Ardone
italská, 1974
2020  76%Vlak pro děti
2022  83%Nejsem jako džbán

Kniha Nejsem jako džbán je v

Právě čtených1x
Přečtených119x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených4x
Knihotéce123x
Chystám se číst161x
Chci si koupit27x
dalších seznamech6x