Herkules

Herkules https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365863/bmid_herkules-pWp-365863.jpg 4 40 5

Přichází jeden z nejmocnějších mytologických hrdinů všech dob, neuvěřitelný Herkules! Tento hrdina z veliké hory Olympu je skutečným ztělesněním síly. Pověsti o Herkulově hrdinství rezonovaly lidovou tvorbou celé věky. V roce 1965 tento polobůh vtrhl i na stránky marvelovských komiksů a tak se zrodil nový Avenger. Nejdřív vám představíme jeho kolosální debut , v němž Herkules změří síly s mocným Thorem, a pak se vrhneme na jedno z jeho největších dobrodružství v kritikou oslavovaném komiksu Bohové Brooklynu.... celý text

Přidat komentář

trudoš
07.09.2023 3 z 5

Na to, že jde o třetího houslistu v páté řadě orchestru zvaném Marvel, mě Herkulovo představení docela bavilo. Teda až na ty vysvětlující vtípky, které jsou jak pro pitomce. On vůbec humor tady občas působí, že je cílený na pologramotné žáky večerní školy. Jinak ovšem jednohubka, která když už nic jiného, alespoň trochu nastíní, co je Hercules (ten Marvelovský samozřejmě) vlastně zač, ačkoli pravdou je, že to nejlepší, co jsem s ním kdy četl, byly týmovky s Adamem Cho, kdy se ti dva vzájemně naprosto dokonale doplňují.
Šestidílní Bohové Brooklynu nejsou vyloženě špatní, je to taková solidní pouliční řezačka šmrncnutá urban fantasy, navíc hezky dotvářející atmosféru zmaru, předcházející událostem Samotného strachu. Problém je, že jde o očividnou výplňovku bez větších ambicí, což dokazují i nelogické zvraty a odfláknuté charaktery vedlejších postav. Na druhou stranu, já mám pro tuhle tématiku smrtelného poloboha v kulisách velkoměsta docela slabost, takže v důsledku jsem byl spokojený.

Luigi1
08.07.2023 4 z 5

Nemohl jsem se do toho nějak začíst bylo toho o Herkulesovi napsané haba děj a taky toho bylo hodně natočeno


Ivan Kučera
17.08.2020 3 z 5

Séria NHM nie je dokonalá a na DKK alebo UKK sa nechytá, ale jedno jej musím uznať: svoj účel (zoznamovať nás s menej slávnymi superhrdinami a antagonistami) plní ukážkovo. Že nejde (väčšinou) o žiadne svetoborné scenáre v tomto prípade zas až tak za dôležité nepokladám, hoci inak som na scenáre sviňa. Herkules ako marvelácky hrdina? O tomto budú mnohí čitatelia dozaista počuť prvý raz. „To myslia vážne?“ budú sa pýtať. Ale keď to fungovalo s Thorom, prečo by nemohlo s Herkulom? Mňa najviac na komikse prekvapili dve veci: že je prekvapivo dobrý (aj keď o žiadnu extra pecku pochopiteľne nejde, ale to od NHM dávno neočakávam) a že Herkules sa od Thora razantným spôsobom líši, hoci by sa mohlo zdať, že ide o jeho kópiu. Prvý raz sa v Marvele objavil Thor a Herkula začali používať až práve po zamyslení sa, či by ich univerzum neznieslo ešte jedného mytologického hrdinu. Prvý príbeh (príznačne nazvaný Souboj titánů) je retro. Ide o historicky prvý výskyt Herkulesa v Marvele. A rovno sa v ňom symbolicky zrazil s Thorom. Taká tá strašne retro vec, akú v DKK dávajú na koniec a ktorú je úžasné vlastniť, ale čítať už ani zďaleka nie. Našťastie je krátka, takže som ju zvládol. Druhý príbeh zaberá 80% knihy a je moderný, dynamický, pôsobivo nakreslený. Hoci zároveň tak nejako... ako by som to... typicky? Bez prekvapenia? Každopádne fajn. Po scenáristickej stránke je to bohužiaľ priemer (vrátane záporáka, ktorý už asi neoriginálnejší byť nemohol, však pán scenárista?). Trocha ma potešilo aspoň to, že sa scenár obtiera o dôsledky udalosti „Samotný strach“ a že sem scenárista zakomponoval Herkulove trademarky (špecifická zbroj, mytologickí nepriatelia, slávne úlohy, ktoré kedysi musel splniť). Problém je v tom, že práve aj vďaka tomu je komiks možno až príliš rozprávkový, detský. Potešil ma zmysel pre humor (počúvanie sťažností od spoluobčanov), ale okrem ústrednej postavy ma žiadne (záporné ani kladné) nebavili (Kingpin a Hobgoblin majú len pár stranové cameá).

Katru
27.01.2018 3 z 5

Závěrečný zvrat jsem teda vůbec nepochopil. :)

hroubek
01.01.2018 4 z 5

Komiks začíná velmi dobře. Starý příběh s Thorem je dobrý a zábavný, a vůbec není urážlivý a hloupoučký. S hlavním příběhem je to, ale už horší. První dva sešity fungují skvěle a parádně jsem se bavil. Sešity číslo 3. a 4. jsou slabší, zbytečně chaotické a místy nedávají moc smysl. A poslední dva sešity jsou pak zábavné akční fláky. Herkules jako postava je velmi dobrá. Sedli mě mytologické vysvětlivky a "namyšlené" řeči z úst samotného Herkula. Osobně mě nejvíce mrzelo, jak příběh nabobtnává ve velkou epickou bitvu. Mnohem radši bych byl za komornější příběh, kde by Herk pomáhal místním občanům jako pouliční hrdina. Na druhou stranu se komiks čte dobře a pobavil mě.

Štítky knihy

komiksy řecká mytologie superhrdinové báje Marvel

Autoři knihy

Jack Kirby
americká, 1917 - 1994
Fred Van Lente
americká, 1972
Greg Pak
americká, 1968
Stan Lee
americká, 1922 - 2018
Neil Edwards
anglická