Něhu a čas

Něhu a čas https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488282/bmid_nehu-a-cas-2Ds-488282.jpg 5 6 5

Novela o křehkém vztahu mezi učitelkou literatury Kristinou a studentem Karlem. Nic z toho, co je v příběhu zachyceno, se skutečně nestalo. Přesto je to všechno pravda. Kniha psaná z lásky a s láskou. Protože nic jiného nemá smysl.

Přidat komentář

ferdada
05.11.2023 4 z 5

Oceňuji stylistické ztvárnění, zacházení se slovy a odvahu Kateřiny Šafránkové. I když je předesláno, že se nejedná o autobiografický příběh - známe smýšlení a předpojatost společnosti.
A byl to krásný návrat do let na střední, zpátky byly ty pocity a vůně chvil, které jsem zažívala. Jaká to vzácnost a vlastně dar to znovu prožít. Byť (aktuálně) pouhý čtenář, film běží a je velmi osobní. Ano, je to psaní o životě, jaký bývá, může být, jaký jsem zažila. Díky za něj. Něhu a čas. Potřebujem napořád.

Volf79
12.02.2022 5 z 5

Psát o romantické lásce mi přijde odvážné, protože hloubku a intenzitu je nesnadné vyjádřit slovy. Ať už citů ve vztahu k objektu své touhy, tak k dalším lidem (v knize studentům). Po prvním přečtení jsem si říkal, že některé momenty jsou natolik idylické, až těžko uvěřitelné. Teprve při druhém čtení určitých pasáží jsem si uvědomil, nakolik jsou mi mnohé autorčiny pocity vlastně blízké a nacházel podobné ve svém životě.
Svěřovat čtenáři pochybnosti o sobê a o těžkých životních rozhodnutich, při kterých nelze někoho blízkého nezranit či neztratit, vyžaduje odvahu také. Knize myslím přidávají na dramatičnosti a napětí, jak to nakonec dopadne.


lehoma
02.02.2022 5 z 5

Něžné, opravdové. Těším se na další romány.

kamibe
02.02.2022 5 z 5

Pohádka pro dospělé, dalo by se říci. Jako by autorka chtěla ukázat, že ne každá velká láska nutně musí skončit neblaze jako v klasické literatuře. Brilantně napsaný příběh, který vezme za srdce. Pochutnání pro milovníky pěkně sestavených, neotřelých vět, jímavých popisů situací, postav, a především velmi niterných pocitů, jimiž střídavě prochází hlavní hrdinka, učitelka maturitní třídy, do níž počátkem září zářivým způsobem vstoupí její osud. Příjemně krátké kapitoly jsou uvedeny citacemi z různých děl, jejichž seznam s delší příslušnou citací najdete na konci této útlé knížky. Po dočtení na příběh budete ještě nějakou dobu myslet, konfrontace slibů a životních zkoušek vás patrně nenechají tak docela v klidu.

JindřiškaW.
31.01.2022 5 z 5

Krásně strávené odpoledne. Nemohla jsem knihu odložit a pak ještě dlouho příběh hřála v sobě. Propojení s jinými knihami mě nadchlo. Doufám, že další jsou už v šuplíku v pohotovosti.