Něco za něco

Něco za něco https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441640/bmid_neco-za-neco-x4g-441640.jpg 4 33 3

Jackson Brodie série

< 2. díl >

I obyčejná nudná fronta na vstupenky se může změnit v drama, když se kousek od vás rozhodne jeden řidič vyřídit si účty s jiným pomocí baseballové pálky. Jenže jsme v Edinburghu v době letního divadelního festivalu, a tak většina čekajících celou scénu považuje jen za další pouliční performanci. Pouze Martin Canning instinktivně zareaguje a zachrání napadenému život. Netuší ještě, že se právě připletl do cesty někomu velmi mocnému a bezohlednému a rozpoutal tím celou sérii vražd. A jednou z obětí může být i on. Naštěstí je však mezi přihlížejícími i Jackson Brodie, soukromý detektiv s melancholickou náturou a nekonvenčním uvažováním.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

One Good Turn , 2006


více info...

Přidat komentář

Clair16
04.02.2024 5 z 5

Kate Atkisonová je zpátky! Vím, tahle knížka není zrovna na seznamu novinek, a navíc na Neuzavřené případy navazuje s dlouhým časovým odstupem. Ale mě kdysi právě „případy“ (po bezkonkurenčním V zákulisí muzea) oslovily nejvíc, zatímco k seriózním autorčiným příběhům z válečného období se mi tolik přilnout nepodařilo.
Samozřejmě i tady bych mohla mít výhrady. Postav, které by se daly označit za hlavní, je tu snad až příliš, rozjezd je pozvolný, závěr zase doslovný a klíčová scéna, která většinu aktérů svádí na jedno místo, přepjatá tak, že ji musí shazovat i sama autorka.
Přesto její ironie, dialogy, nahlédnutí do minulosti a povah protagonistů i způsob vyprávění, kterým mě jednou nebo dvakrát dokonce dohnala k automatickému přeskakování řádků, všechny nedostatky snadno zahladí.
Něco za něco je navíc až laskavá kniha. Místy jako bych se přenesla do dob, kdy po rozuzlení pátral Kalle Blomkvist anebo pan Auťák s parťačkou, archeoložkou v kalhotovém kostýmku. Je to oddechovka, která si možná skutečné přívržence detektivního žánru nezíská, ale jak píše Rubbertrouble níž, fanoušky K. A. by měla.

„Když byl Jackson u policie, připadaly mu důvody, pro které se lidé navzájem vraždili, často triviální, ale zevnitř je to asi jiné. Jednou měl na starosti případ, kdy osmdesátiletý muž vzal svou manželku po hlavě kamenickým kladivem, protože mu připálila ovesnou kaši k snídani. Když Jackson tomu staříkovi řekl, že mu to nepřipadá jako důvod, který by obstál u soudu, muž dodal: „Ale ona ji připálila každé ráno osmapadesát let.“ („Mohl jste si s ní o tom promluvit dřív,“ podotkl tehdy ke staříkovi seržant, jenže tak to v manželství nechodí, to Jackson věděl.)“

000nugatovej
16.01.2022 3 z 5

No, nějak jsem se nemohl začíst. A to jsem se po Bohu v troskách a Životě za životem fakt těšil. Pro mne zklamání.


Rubbertrouble
18.07.2021 5 z 5

Závidím všem, kteří tuhle knížku ještě nečetli. Je skvělá. Po dvou dokonalých rodinných ságách a jednom románu z prostředí tajných služeb za 2. svetové války, autorka napsala hodně vtipnou, ale přesto pořád detektivku ze současnosti. Jestli K.A. máte rádi a četli jsem od ní všechno, tohle si užije. Pokud K.A. rádi nemáte… Nejste nějaký divný?

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Kate Atkinson
anglická, 1951
2014  77%Život za životem
2009  78%Neuzavřené případy
2006  92%V zákulisí muzea
2016  81%Bůh v troskách
2020  81%Něco za něco

Kniha Něco za něco je v

Právě čtených2x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce92x
Chystám se číst68x
Chci si koupit16x