Nechoď tam!

Nechoď tam! https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528276/bmid_nechod-tam-657b2f6f0d74e.png 5 9 3

Mrazivý příběh s temnou pointou. Novela Nechoď tam! literárně zpracovává záhadný zánik Ďatlovovy výpravy, jejíž členové zemřeli za neobjasněných okolností v únoru 1959. Autorka na osmdesáti stránkách rozehrává čtivý příběh výpravy, vztahy mezi jejími účastníky, ale také předkládá ústy svých postav pozoruhodné úvahy z oblasti srovnávací religionistiky a mýtoetymologie.... celý text

Přidat komentář

hadobia
10.03.2024 5 z 5

O Ďatlovově výpravě jsem před čtením knihy nic nevěděla. Překvapilo mě v tom vyprávění snad úplně všechno. Už jen vžít se do tehdejší doby a toho mrazu je... mrazivé. ;-) Myslela jsem, že posledních asi 20 stránek už nechám na druhý den, ale nemohla jsem se od toho odtrhnout, dočítala jsem o půl druhé ráno a závěr mě úplně dostal. Pak jsem ještě několik dní pátrala na internetu po informacích, co se to tam tehdy asi mohlo stát... Verze Jindřišky Kracíkové je velmi nápaditá a propracovaná... člověk by tomu skoro chtěl věřit!

Alkestis
10.03.2024 5 z 5

Vydali se na výpravu, na Ural. Ale ta skončila tragicky. Nechoď tam! je literárním zpracováním, které by mohlo (ne)pomoci k rozřešení záhady Ďatlovovy výpravy. Mix skutečnosti a mystifikace čtenáře nenechá klidným, vyvolává otázky, co je ještě pravda a kde autorka popustila uzdu své fantazii.
Jindřiška Kracíková čtenáři předkládá fascinující „důkazy“, vedle mystifikujících i ty skutečné (jako zápisy z deníků), říká „proč“ by to tak mohlo být, a tak vás čtení prostě nepřestává bavit. Chcete jít po této linii, nechat se vést až k mrazivě dramatickému cíli.
Za sebe bych si přála, aby tato útlá knížka nebo jakákoliv další podobně kombinující skutečnosti a fantazii přerostla v mnohasetstránkový román, protože autorčiny literární schopnosti by mne dokázaly pohltit a nepustit.
Knížky, které i po přečtení vyvolávají otázky a čtenář si k nim dohledává další informace, patří podle mého k těm nejlepším.
A ano, po dočtení pevně nohama na zemi se vrátíte do reality, ale nebylo to skvělé?


Griša
26.12.2023 5 z 5

Mám ráda styl, kterým autorka píše. A tak jsem sáhla i po téhle uzounké knížečce. Přečetla jsem ji během pár hodin a ani chvilku jsem se při čtení nenudila. Rozhodně doporučuji.