Králova třetí žena

Králova třetí žena https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422154/bmid_kralova-treti-zena-VY2-422154.jpg 4 34 13

Strhující příběh o osudu mladé královny na pozadí mocenského boje a palácových intrik. Bohatému městskému státu na kenaanském pobřeží vládne mladý a schopný král. Mír své zemi, ležící v ohnisku zájmu velkých říší, zajistil sňatkovou politikou. Touží však po úplné nezávislosti a prosperitě. Vydává se proto do mezopotamského Uruku, aby se potřetí oženil a tím zajistil své zemi blahobyt a svobodnou budoucnost. Vladařské povinnosti a hrozba mořských národů ho ale nakonec zaneprázdní natolik, že mu unikne, co se děje pod jeho vlastní střechou.... celý text

Přidat komentář

Alena1329
23.11.2023 5 z 5

Krásný příběh, který ve Vás dlouho zůstane. Zajímavá obálka a ještě hezčí ilustrace a přidané příběhy navíc. Co víc si člověk může přát než více takových knih.

Griša
12.11.2022 5 z 5

Historické romány a české autory moc často nečtu. A i u této knihy mě nejdříve zaujala obálka a ilustrace, které jsou přenádherné. Jelikož mám ráda starověk, rozhodla jsem si knížku přečíst. Ze začátku jsem trochu pochybovala, zda je kniha mým šálkem kávy, ale děj se postupně rozvíjel a nabýval na spádu a ke konci jsem se neubránila slzám. Kniha se mi líbila a po historických románech možná budu sahat častěji.


kristeen
22.06.2022 3 z 5

S odstupem času hodnotím jako příjemně strávený čas. Zajímavá psychologie postav i tragédie, skrytá v nepochopení a pomluvách. Dobře vykreslené prostředí paláce i krajina, kde má každý svůj prostor, ale nikdy není tak docela sám, kdy každý je přítel a nepřítel zároveň. Před koncem se zdála část ve vesničce v horách poněkud slabší (zbytečné mi přišlo zdůraznění dialektu, který přepsaný vyzníval směšně), ale závěr měl sílu, která dodala celé knížce smysl.

3129
23.01.2021 3 z 5

Zajímavý nápad, krásná obálka a parádní ilustrace. Příběh byl čtivý, líbil se mi jazyk, ale zpracování už tak moc ne. Přestože kniha měla 400 stránek, postavy nebyly moc dobře propracované. Byly mi jako čtenáři vzdálené. Autorka se až příliš zabývala zbytečnými scénami, které nikam nevedly a ve výsledku akorát nudily. Chyběl tomu spád, postavám hloubka. Hlavně první polovina knihy byla o ničem, pak se to trochu pohnulo a nakonec to všechno odsýpalo snad až moc rychle. Chování hlavní hrdinky bylo občas hodně divné a nereálné. Jako třeba když najednou začala před králem v dešti tančit, ale ta scéna byla napsaná tak, že mi to celé připadalo hloupé a Bintaja vlastně taky. Autorka se snažila, abychom si o hrdince mysleli, že je silná jako rákos... Ale mně taková nepřišla. Byla až příliš důvěřivá a všechno si nechala líbit. Až příliš snadno se nechala králem svést a podléhala mu. Takhle si tedy silnou hrdinku nepředstavuji. :) Příběh sám o sobě nebyl úplně špatný, ale autorka klouzala spíše jen po povrchu. Neoblíbila jsem si žádnou postavu, protože nebyly propracované a přestože má kniha dost stránek, nedokázala jsem si k nim udělat vztah. Nesoucítila jsem s nimi, ani jim nefandila... Jejich osudy mě nechaly chladnou. Škoda, mělo to potenciál, který ale bohužel zůstal nevyužitý.

Leona333
09.08.2020 5 z 5

Tenhle historický román jsem přečetla před půl rokem a stále jsem přemýšlela, jak jej zde okomentovat... Díky zuzaně2599 už nemusím. Napsala - okomentovala ho, i dle mého velice výstižně - přesně! Nádherný příběh plný citu, rozpolcenosti, intrik, i lidského prozření...
Přála bych paní autorce více takových knih, které nás čtenáře opravdu obohacují...

orinka3
09.08.2020 3 z 5

Současní autoři se podle mě tomuto zajímavému historickému období věnují málo. Táhne starověký Egypt anebo středověké křížové výpravy, ale Mezopotámie je méně využívaná románová oblast. O to víc si cením této knihy. Je vidět, že autorka ovládá starověkou historii velmi dobře. A tak mě mrzí, že ji obsadila neplnokrevnými postavami. Ano, všechno odpovídá zvykům té doby. Jenže to nestačí k tomu, aby mě vzaly za srdce. O dětství dvou předešlých královen tu není nic, stejně jako o dětství krále. Jakoby to ani nebyli lidé z masa a kostí. Víc se stránky věnují obřadům a zvykům. Takže dnes jen průměrná známka a věřím, že další bude mít o hvězdičky víc.

zuzana2599
30.07.2020 5 z 5

Miluji historii a také proto jsem sáhla po tomto románu. Už jen ten název Králova třetí žena je velmi lákavý a výstižný. Kniha mladé české autorky je velmi vydařená. Prostě skvělá !
Děj románu se odehrává v daleké historii a je příběhem krásné, chytré Uručanky Bintaji, která je také skvělou léčitelkou. Bintaja je provdána za gebalského krále Jakinela a je jeho třetí ženou. Její osud je neskutečně krutý, stává se obětí zrady, nenávisti, zlosti a žárlivosti. Všechny tyto lidské emoce platí v každé době. Příběh se krásně četl, byl nejenom čtivý a krásný, ale i obohacující a dojemný. Závěr mě nadchnul, byl nádherně zpracovaný !

LenkaDv
14.07.2020

Existují knihy, které si přečtete a po měsíci už nevíte o čem byly... Tatot kniha rozhodně není tento případ. Velmi dojemný příběh nutící k zamyšlení.

Quitko
18.02.2020 5 z 5

Úžasný román, přečteno jedním dechem. Mám ráda, když je autor historického románu znalý reálií, člověk se něco i dozví, není to žádný blábol. Děj mě vtáhnul do krásného prostředí a nechal zapomenout na vlastní starosti. Paní Kracíková děkuji za dobře strávený čas nad Vaší knihou, a času je v dnešní době málo.

JiriKlesta
09.12.2019 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem. Pozvolna se rozjíždějící děj, který je stále více působivější, vtahuje vás a nakonec drží vysoké tempo až do samotného nečekaného konce. Velice působivé zapracování dobových reálií, mýtů a náboženských obřadů, které z knihy činí více než jen historický román, ale po čertech zajímavou sondu do života starověkých civilizací. Každý, kdo má rád starověk, tuto knihu velmi ocení. Vřele doporučuji!

PavelLDI
04.12.2019 4 z 5

Velmi zajímavý příběh, i když zpočátku na můj vkus trochu rozvláčný. Líbilo se mi použití historických textů a odkazů na skutečné události. Kniha i přes svoji délku se dá číst takříkajíc jedním dechem.

Ladiva
23.11.2019 3 z 5

Príbeh je veľmi zaujímavý, ale kniha ma zaujala až v druhej polovici deja. Tá prvá sa mi zdala pomerne rozvláčna a neustále som očakávala, kam to bude smerovať. Potom však príbeh začal gradovať až (pre mňa) k prekvapivému záveru. Trochu mi nesadol štýl autorky a starobylé texty, ktoré zaradila do knihy boli síce zaujímavé, ale dej nijak neposúvali. Myslím, že tento príbeh mal oveľa väčší potenciál, ktorý autorka nevyužila.

Zaur
19.11.2019 5 z 5

Knihu jsem dostal dárkem, i proto jsem se pustil do čtení, jinak bych na titul nejspíše nenarazil. A jsem dárci vděčný, protože by mi jinak bývala utekla velmi zdařilá kniha. Na historické romány nejsem, neboť mne před lety odradila česká produkce, a také romány s obálkami ve stylu Pána prstenů mne primárně odrazují, ale musím přiznat, že jsem po dlouhé době díky této knize pocítil k historickým románům opět sympatie.

Kniha má věru zajímavý děj, který postupně graduje a není vůbec předvídatelný. Nechci spoilerovat, ale nejvíce jsem se bál laciného sladkého happy endu, který se však nekonal, i proto body navíc. Prvotní obava, že se ztratím v záplavě postav s exotickými jmény, se rovněž nenaplnila. Postavy přibývají postupně, každé je věnován prostor tak, aby si čtenář vytvořil představu, ale budování čtenářova vztahu ke konkrétní postavě nechává autorka záměrně jako postupný proces (a to se mi vážně líbilo).

Nejvíce jsem však ocenil tři aspekty: 1) Umění stavění dialogů, kterými je kniha prostoupena. Nechci říci, že je kniha ryzí konverzačka, ale dialogy tu mají výrazné místo a jsou dobře a přesvědčivě vystavěny. Celkově je jazyk, jímž je kniha napsána, velmi čtivý a vyzrálý. Když jsem hledal, co dalšího autorka napsala, nenašel jsem nic, takže je to nejspíše její prvotina, a to jsem moc nechápal. Pak jsem si ale na záložce všiml, že je to historička a překladatelka, čímž se působivý jazyk vysvětlil. 2) Kniha je nenásilně prošpykována převyprávěnými mýty starověkého Egypta, Kenánu, Cheticie a Mezopotámie. Mám mytologii rád, ale vím, že dost záleží na formě, aby člověka zaujala, proto jsem ocenil způsob převyprávění. Navíc jsem řadu mýtů, hlavně kenánských, vůbec neznal a přiznávám, že ani neznám odbornou literaturu, v níž bych na ně mohl narazit, takže v tomto směru vykazuje kniha silnou, leč nenásilnou vzdělávací funkci. 3) Přesvědčivost, propracovanost a hloubka postav i děje. Na někoho akčního to možná bude pomalé tempo, kdo čeká potoky krve, bude zklamaný, ale kniha má opravdu sílu, gradaci, při níž se nenudíte, hloubku a výrazné psychologické propracování. Nečekal bych to, a musím se autorce omluvit za své předsudky, s nimiž jsem knihu otevíral (jenom jako dárek). Nakonec jsem ji přečetl jedním zátahem za pár dní.

Může se zdát, že knihu ocení hlavně ženy a třeba je to pravda, ale za sebe musím přiznat, že jako chlapovi se mi kniha moc líbila a měla fakt grády. A pokud má někdo rád magii a svět starověkých kněžek, bude asi vrnět blahem. Už jen scéna vyhánění nemoci nebo v hrobkách králů měla velikou sílu. Krásné obrázky byly už jen bonus navíc. Zařazuji do knihovničky a vím, že se k ní určitě vrátím. Doporučuji nejen k přečtení.

Štítky knihy

královny historické romány

Autorovy další knížky

2021  68%Veselé Vánoce, Kristýno!
2019  81%Králova třetí žena
2023  95%Nechoď tam!