Nebeští jezdci

Nebeští jezdci https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76707/nebesti-jezdci-76707.jpg 5 389 73

Román o osudech československých vojenských letců v Británii v době druhé světové války. Autor, palubní střelec čs. letectva, v něm zachytil vlastní zážitky z bojů. K úspěchu knihy přispělo i její slavné filmové zpracování (1968).

Přidat komentář

K.larki
16.01.2024 5 z 5

Kniha byla jina nez jsem cekala...nechávám knihu doznit a dávám 5.
Začátek mi pripadal roztristeny a možná i zbytečný, ale od prvního válečného střetu ve vzduchu me příběh pohltil a v ten okamžik se onen "divny" začátek stává důležitým pozadim a dodává knize to "cosi navíc".

Poznámka ke srovnání Hlavy XXII: tu knihu miluji, cetla jsem si několikrát a pokaždé mi připadá smutnější a smutnější, přestože první čtení bylo velmi vtipne..Nebesti jezdci jsou smutní též, ale jak zde již bylo psano "civilni" nebo lidštějsi s jakymsi nedechem katarze a tím mě hluboko zasáhli.Dekuji.

Lele61
06.12.2023 4 z 5

Působivý válečný román jehož hlavními hrdiny jsou českoslovenští bojoví letci ve Velké Británii v období druhé světové války. Autor čerpá z osobních prožitků a vypráví čtivý příběh o velké odvaze, mimořádné statečnosti a silném vlastenectví těchto vojáků. Viděl jsem rovněž filmové zpracování.


Filomena1961
04.12.2023 5 z 5

Děj knihy se odehrává během druhé světové války v Anglii. Kniha popisuje život v bojové letce. Autor poutavě líčí život letců za bojové pohotovosti, ale i za nepracovních dnů. Velmi silný příběh o statečnosti, odvaze, vlastenectví, ale také i strachu. Moc smutné je to, že když se po válce vrátili přeživší domů , zpátky do vlasti, byli pronásledováni, stíháni a vězněni ve vykonstruovaných procesech. Člověku je z toho špatně. Hrozná doba. Doporučuji k přečtení.

Winster
07.08.2023 5 z 5

Velice čtivá kniha!

soupik2012
18.07.2023 4 z 5

Zpočátku jsem měla pocit, jako kdybych četla průřez deníkových zápisků. Jednotlivé příběhy jsou zde tak trochu nahodile, bez ladu a skladu. Teprve lehce za polovinou kniha vypráví příběh, který se stává literární zpovědí skutečných vlastenců, pro které je národ, jeho kultura a základní hodnoty, na prvním místě v žebříčku lidských hodnot. Drsný, silný a syrový příběh, který zejména ve svém počátku, lehce postrádá lepší literární zpracování. Audiokniha je velmi vydařená a načetl ji pan Zdeněk Loníček.

józi.odkudkam
29.06.2023 5 z 5

Shlédnuvše poněkud nešťastně namluvený, jinak ovšem zdařilý, z dobových záběrů kulantně sestříhaný doku-snímek Good Old Czechs, jsem sáhl po vzpomínkách jednoho z dvojice hlavních protagonistů, zadního střelce Richarda Husmanna aka Filipa Jánského. Kolem jeho novely jsem už nějaký čas kroužil, ale v obavách z ideologického zabarvení - ať na jednu (komáři) či druhou (vlastenci) stranu - jsem nakonec vždy cuknul. Teď už ale nebylo zbytí a mohu s úlevou konstatovat, že se mé ideobavy nepotvrdily; v nebesích nezbylo místo ani pro Boha. Tam vládne jen sinusoida úlevy a strachu.

Dostalo se mi překvapivě civilního, komorně sevřeného příběhu o partě nočních andělů, jejich splývání ve větru...a tvrdém návratu na zem. Posádka útrob hlavní hrdinky Alice kdovíjak hluboce vykreslena není a přece jsem k ní přilnul. To se mi nestává. Dokonce i vsuvka romance je oděna v tak nevinně odzbrojujícím hávu, že jí ten květ přejete.

Oproti třeba Hellerově Hlavě XXII (zkoušel jsem to s ní hned na dvakrát a ani jednou jsme se nepotkali) mám z Jánského dojem nelíčenosti. Vyprávění obyčejného skromného kluka bez existenciálního dloubání se v nose a úporné snahy dolovat z něj na světlo světa holubice poselství. Z Nebeských jezdců vše vyplyne, prosto pompy, přirozeně a tiše samo. (za mě vlastně o válečný román ani nijak zvlášť nejde, to stěžejní se mohlo klidně odehrát jinde) Nesentimentální, lidská kniha Remarqueovského ražení v níž mi však k úplnosti stále něco-něco scházelo...než přišla čtvrť poslední. A právě jí, troufnu si říct, Jánský svůj zjevný literární vzor předčil.

Interpretační spoiler (když ne autor, tak já se dloubat budu): plná svoboda je vlastně strašlivá, protože nemrtvá; vždyť jak se liší od smrti, když nemá pro koho žít? Aspoň pejska mít.

5 nebombastických *****

vpadysak
23.05.2023 5 z 5

Veľmi silný príbeh z Druhej svetovej vojny o pilotoch v Anglicku. Zachytáva bežný život vojakov, ale aj bojové nasadenie. Pre mňa jedno z najsilnejších protivojnových diel.

fénix56
30.04.2023 5 z 5

Neviděla jsem film ani jsem nečetla knihu. Nevím, jak mne to mohlo minout. Až jsem si pustila audioknihu perfektně namluvenou Davidem Novotným. Velmi silný zážitek. Příběh plný strachu a zároveň neskutečné odvahy. A po čtení ještě zůstala hořká pachuť z toho, co se těmto statečným letcům dělo po návratu do země, za kterou ze všech sil bojovali.

jan.para
03.12.2022 5 z 5

Tradičně kniha lepší než film. Knihu hltáte od první stránky, jak je čtivě napsaná.

intelektuálka
23.11.2022 5 z 5

Tohle je skvělé dílo - plné humanismu a pacifismu ....
Opět po dlouhé době návrat ke knize a i vzpomínka na působivý film ....

Nebeští jezdci - za toulky po nebesích se platí ....

" Nikdo nevíme, co nás tady drží.... je to něco nehmatného, co je jen mezi námi .... "

Parta správných chlapů - a buďto boj .... anebo konec ....

Tertium non datour - nic třetího neexistuje .... taková je válka ....

Nejvíce emotivní pro mne byla kapitola, kde se Hezounek s Louisem pokoušejí o návrat do normálního života ....

Vzhledem k současné světové situaci - ale i pro milovníky válečné literatury . vřele doporučím.

P. S. Dostala jsem knihu edice Spirála z roku 1967 - a její cena byla 10,- Kčs.

Winster
10.11.2022 5 z 5

Krasne silne a opravdu ctive dilo o hrdinech ze vzduchu a utrapach obycejneho lidskeho zivota…

Bája93
10.02.2022 5 z 5

tak silný příběh... úžasná kniha

Pablo70
12.09.2021 5 z 5

Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk našel na půdě staré noviny z Heydrichiády, i když jsem si v nich četl, moc mi to neřeklo, pro mne byla ta válka pravěkem, teprve později mi maminka vyprávěla, jak právě tehdy Němci popravili její dva bratrance – důstojníky čs. armády a vzpomněl jsem si, jak jsme jezdili ke stařičké tetě, která žila sama ve mlýně, i otce těch mladých mužů Němci odvlekli do koncentráku a on po návratu brzy zemřel… Jánského svědectví o letcích 311. bombardovací perutě R.A.F. pro vás může být podobným prozřením, jaké jsem já zažil jako kluk. Autentických svědků dějinným událostí neustále ubývá, zrovinka včera bylo 11. září a v tv a rozhlasu jich několik mluvilo o pádu Dvojčat a až tu nebudeme, tahle událost také přejde do oblasti „mýtů“, o kterých si můžeme něco pouze přečíst. Ostatně o úloze subjektivního a objektivního v historii pěkně píše Julian Barnes ve Vědomí konce (viz můj komentář ke knize).
Nebeští jezdci jsou knihou plnou lidství, lidství, které tu je navzdory válečnému vraždění, do něhož byli lidé zavlečeni Hitlerem. Tenhle etos je naprosto prioritní. V reportážích z New Yorku o 11. září byla znát tehdejší semknutost lidí, co to přežili – taková dýchá i z Nebeských jezdců. Velké utrpení vede začasto k velkému soucítění.
(Pozn.: knížku se Seydlovou obálkou v edici Spirála jsem zachránil z kontejneru na starý papír, slepil jsem hřbet a dobře si početl.)

speciale88
18.06.2021 4 z 5

Krásný příběh. Teď shlédnu film a porovnám ale myslím že jako obvykle kniha vyhraje. Doporučuji přečíst

stoun25
29.01.2021 5 z 5

Hodně silné čtení...

Pivka1
01.01.2021 5 z 5

Tuto knížku jsem četla již jak náctiletá a teď si ji přečetla znovu. Krásný a silný příběh statečnosti, přátelství, lásky... Prostě moc hezká knížka.

veronika1998
23.08.2020 5 z 5

Silný příběh o letcích z období 2. války. Přišlo mi, že knížka měla pomalý rozjezd, ale pak se to rozjelo.

Jaruttkayova
21.06.2020

Tato kniha na mne zapůsobila ještě víc než film, který jsem po přečtení shlédla. Její příběh je velmi silný, plný odvahy válečných letců nejen na bojišti, ale i v normálním životě, protože se na nich válka podepsala nadosmrti. Velmi doporučuji hlavně těm, kteří se zajímají o válečné knihy.

maryzka
27.05.2020 3 z 5

Při čtení této knihy jsem si vzpomněla na film. Jinak se mi líbila popis prostředí, situací, které nastali. Nejvíce se mi líbilo i když se to někomu nebude líbit zranění vojáků, především ty, které byli zraněny ohněm.

Sarriii
08.03.2020 5 z 5

Velmi silná kniha o tom jak je válka tragická a jak mění osud a život hlavně vojáků. Jak dokáže být člověk odvážný a nezlomitelný i za šílených okolností.