Nebeská koruna

Nebeská koruna https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488210/bmid_nebeska-koruna-0aU-488210.jpg 4 29 10

Poutavě psaný a současně historicky věrný román zavede čtenáře do období bojů o Svatou zemi, jež se staly střetem dvou nejvýznamnějších rytířů západního a východního světa: krále Richarda Lví srdce a sultána Saladina. Na pouť do Jeruzaléma se vydává také dívka Aveline. Dramatické okolnosti ji donutí k převleku za lučištníka Averyho. Poté, co je zraněna v bitvě, se musí svěřit ranhojiči Étiennovi. I on zápasí o spravedlnost a uznání. Podaří se jí s jeho pomocí dojít až ke Kristovu hrobu a očistit svou duši od smrtelných hříchů? Nepřítel totiž nečíhá za hradbami obléhaného města, ale i ve vlastních řadách. Juliane Stadlerová dokáže díky své profesi historičky věrně popsat drsné poměry v křižáckých armádách, život prostých poutníků i práci středověkých ranhojičů. Předchůdci dnešních lékařů si dokázali poradit i ve zdánlivě bezvýchodných situacích.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Krone des Himmels , 2021


více info...

Přidat komentář

Parwana
26.03.2024 5 z 5

Tohle se mi strašně moc líbilo. Čtivé od začátku do konce, postavy jsem si hnedka zamilovala (kromě Coltaira, teda). Doporučuji.

Atara16
14.08.2023 5 z 5

Čtivá kniha o přátelství i zradě, touze po moci a postavení v době dobývání Jeruzaléma.


Fidibus
07.05.2023 4 z 5

(SPOILER) No, celkem bichle, ale za mne čtivá a zajímavá, byť je pak to obléhání už trochu dlouhé. každopádně mne kniha inspirovala k vyhledání informací o křížových válkách.
Osud dvou životem zkoušených postav - Aveline, která míří kvůli pokání do Svaté země, je okolnostmi nucena se převléknout za muže a stát se lučištníkem. Hendikepovaný Etienne uteče z domova a po záchraně života pomáhá ranhojiči, který je najat na pomoc do Svaté země. Jejich osudy se protnou a zkomplikují, naštěstí vše zachrání ochranný glejt od jednoho z muslimů, kterého předtím ranhojič zachránil. Děj je líčen částečně i z pohledu druhé strany. Zamyšlení nad zbytečností válek a tím, že na obou stranách bojují jen lidé.
"Války jsou vedeny ze zcela obyčejných důvodů, z touhy po slávě... kvůli přísahám. Bůh v tom hraje vedlejší roli."

mina_harker
12.03.2023 3 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou, nezalekla se většího rozsahu a dobře jsem udělala. O křížových výpravách jsem si toho z dějepisu moc nepamatovala, takže se mi dostalo zasvěcení do tématu. Postavy byly dobře napsané. Na románovou prvotinu více než ucházející.

nero 13
19.02.2023 3 z 5

V poslední době jsem přečetl řadu historických románů od německých autorek Sabine Ebert a Rebeccy Gablé a ty měly výbornou úroveň a čtivost a tak jsem zkusil další německou autorku. Bohužel Juliana Stadler na předešlé jmenované spisovatelky kvalitou nemá, čím déle jsem Nebeskou korunu četl, tím více mi to přišlo spíše jako červená knihovna a ne historický román a ke konci jsem se musel už nutit abych to vůbec dočetl.

21olaf
08.11.2022 4 z 5

Ne zrovna můj šálek kávy. Za přečtení to však stálo.

JitaJL
28.07.2022 5 z 5

Příběh se mi moc líbil. Kdo čte příběhy ze středověku, najde tam různá témata, která se v knížkách opakují.
Poutavé vyprávění čtenáře zavede z Evropy až do Jeruzaléma a na konci zase zpět.
Vždycky, když něco podobného čtu, mám po ruce mobil, a hledám více informací o zmiňovaných panovnících, historických osobnostech či událostech. Díky tomu získávám mnohem zábavnější formou informace, které jsem si o hodinách dějepisu nezapamatovala nebo nedokázala propojit.

orinka3
14.07.2022 2 z 5

Nedokážu to dočíst. Tvářilo se to jako nadějná historická četba, ale postupně se mi začlo zdát, že tohle jsem četla už mnohokrát. A líp zpracované. Román je plný známých situací - převlečená dívka, ranhojič a jeho pomocník, křižáci versus Saraceni. Děj se odehrává pořád na jednom místě, je to k uzoufání předvídavé a nudné. Takže dávám dvě hvězdičky za čtivost a snahu autorky. Méně je více.

čef
04.07.2022 4 z 5

Romantiky je zde dost, dobrodružství z třetí křižácké výpravy ve 12. století také, ale nějakých nových a překvapivých detailů z té doby je, oproti jiným dílům popisující tuto dobu, poměrně pomálu – snad jenom využití holubů v předávání zpráv mne trochu zaujalo. Autorka je relativně mladá a tak si možná už ani neuvědomuje, že čtenáře tak trochu školí z multi-kulti, ale třeba ji jde jen o porozumění mezi národy a odstranění xenofobie – račte si vybrat.

Bobina74
06.05.2022 5 z 5

Román je čtenářskou lahůdkou pro všechny milovníky historických příběhů. Vyprávění situované do období křížových válek je naplněno osobními touhami, dramaty, tragickými životními osudy i sílou lásky. Pokud máte rádi dějově našlapané příběhy, v kterých se bolest, radost, smrt i zrození střídá v energickém tempu, jež nemáte šanci zastavit pouze se s ním svést na vlnách napětím nabitého děje, pak neváhejte a pusťte se do čtení. Více v recenzi od Kniha za knihou.

Štítky knihy

středověk křižáci Jeruzalém historické romány

Autorovy knížky

Juliana Stadler
německá, 1978
2022  77%Nebeská koruna

Kniha Nebeská koruna je v

Právě čtených1x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce89x
Chystám se číst61x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x